Diumenge 25 febrer 2024

Diumenge 25 febrer 2024

Compartir

Estat espanyol. Justícia coordinarà l’elaboració d’un Protocol marc que garanteixi assistència i protecció a totes les víctimes de trata

Col·laboraran diferents departaments ministerials, la Fiscalia i les organitzacions del Fòrum contra la Trata amb fins d’explotació sexual

El Fòrum contra la Trata amb fins d’explotació sexual es va reunir ahir, convocat per Bibiana Aído, secretària d’Estat d’Igualtat. A més de conèixer el mapa nacional de recursos d’atenció i protecció a les víctimes que presten les ONG i associacions, un dels temes fonamentals era conversar sobre l’elaboració i desenvolupament d’un Protocol Marc per a la coordinació de la col·laboració entre diferents departaments ministerials i la societat civil.


La creació d’aquest protocol figura a l’article 140 del Nou Reglament que desenvolupa la Llei d’Estrangeria i que entrarà en vigor l’1 de juliol. Segons ha informat a Amecopress Marta González, responsable de l’organització Projecte Esperança, que treballa amb dones víctimes de tràfic i forma part del Fòrum, l’elaboració del protocol es farà des del Ministeri de Justícia i estarà referit a tot tipus de trata, no només aquella amb fins d’explotació sexual.

“Per a nosaltres és molt important que les organitzacions civils participin en l’elaboració del document”, emfatitza González, explicant que la constitució del grup de treball serà responsabilitat de la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere. “Miguel Lorente s’ha compromès a passar l’esborrany del Protocol a les organitzacions i es valorarà la possibilitat de mantenir reunions de treball” assegura.

L’aprovació del nou Reglament, és fonamental per a les víctimes de trata. Hi ha molts detalls i mesures de protecció previstes en el Pla contra la Trata d’Éssers Humans amb Fins d’Explotació Sexual que encara no poden aplicar-se davant l’absència d’una normativa que ho recolzi. Aquesta era una de les raons per les quals les organitzacions esperaven aquest reglament. No obstant això, l’alusió a aquest Protocol Marc de protecció de Víctimes de Trata torna a deixar pendents qüestions importants que cal precisar.

En la reunió d’ahir, a més, la secretària d’Igualtat va presentar el mapa nacional de recursos d’atenció i protecció a les víctimes que presten les ONG i associacions realitzat a través dels diveros instituts de la Dona, la Xarxa Espanyola contra la Trata i les organitzacions i associacions que han realitzat programes d’atenció a les víctimes a través del fons que estableix el Pla de tractament.


protocol

 

Dades i indicadors

D’altra banda, Aído ha informat de l’aprovació en la reunió Interministerial de tractament del II informe sobre l’execució del Pla integral de Lluita contra la Trata d’Éssers Humans amb fins d’explotació sexual que s’elevarà pròximament a Consell de Ministres.

A la reunió no es van oferir dades concretes d’aquesta avaluació. Per a les organitzacions, serà fonamental conèixer indicadors respecte a la protecció de les víctimes. Quants períodes de reflexió s’han demanat i quants s’han concedit?, Quants permisos per col·laboració?, etc.

Les organitzacions sempre han defensat que el treball amb les víctimes de trata es realitzi no només des del punt de vista policial, sinó que prioritzi l’enfocament social i de drets humans.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya: Un estudi relaciona trastorns afectius amb malalties cardíaques / La Independent / Notícies Gènere

Des de la perspectiva de l’atenció sanitària específica per als pacients amb trastorns afectius, que...

tere moll

El sentit feminista per votar el 20D

  OPINIÓ Diumenge que ve se’ns ha convocat a unes eleccions generals. Just en vigílies...

Fòrum de dones indígenes a l’ONU

 Dones líders indígenes de Mèxic i Amèrica Central participen en la “XI Sessió del Fòrum...