Dissabte 13 juliol 2024

Dissabte 13 juliol 2024

Compartir

Estat Espanyol: Els Goyan, una altra vegada la discriminació en el cinema espanyol / La Independent / Notícies Gènere


Les nominacions dels 34 Premis Goya evidencien la discriminació que pateixen les dones professionals en el cinema espanyol. L’Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals (CIM) demana el compliment del Pla d’Acció que es va elaborar a petició del ministre de Cultura i que revertiria aquesta situació.

 

 

 

 

De les 91 nominacions (no es tenen en compte les d’interpretació), només 19,05 són dones (els decimals corresponen a treballs en els quals les dones comparteixen especialitat amb homes), el que significa el 21,5 per cent.

En set de les categories més importants dels 34 Premis Goya que concedeix l’Acadèmia de Cinema no hi ha cap dona nominada (Direcció, Guió Original, Fotografia, Direcció Artística, Música Original i Pel·lícula d’Animació).

En sis categories hi ha alguna dona nominada compartint especialitat amb algun o alguns homes (pel·lícula, Guió Adaptat, So, Curtmetratge Documental, Curtmetratge d’Animació, Maquillatge i Perruqueria).

En set categories només hi ha una dona nominada (Direcció Novell, Disseny de Producció, Pel·lícula Documental, Pel·lícula Iberoamericana, Pel·lícula Europea, Curtmetratge de Ficció, Goya d’Honor).

Les úniques categories en què hi ha més d’una dona nominada són Muntatge, Disseny de Vestuari, Maquillatge i Perruqueria, Curtmetratge Documental i Curtmetratge d’Animació.

La vicepresidenta de l’Associació de Dones Cineastes i dels Mitjans Audiovisuals (CIM), Virginia Yagüe, ha assenyalat que aquestes xifres eren previsibles, ja que “les grans pel·lícules de les que s’estava parlant no tenien nom de dona darrere”.

També va destacar la intenció cinematogràfica dels documentals Encallats, d‘Helena Taberna, o La defensa, per la llibertat, de Pilar Pérez Solano, absents entre els nominats, o l’òpera prima de Lucía Alemany, La innocència.

“Lamentem la baixa xifra que respon al fet que, de partida, hi havia poques pel·lícules liderades per dones”, ha assenyalat Yagüe respecte a el mal any que ha suposat el 2019 per a les dones.

Al proper govern, les cineastes li exigiran una implicació directa de l’ICAA en la presència de les dones cineastes per pal·liar les “moltes males dades” i anar més enllà de les ajudes generals, que des de l’última modificació de la llei dóna més suport a les pel·lícules amb pes de dones en llocs de responsabilitat.

Segons lamenta Yagüe, les pel·lícules dirigides per dones compten de mitjana amb la meitat de la dotació pressupostària i, per tant, no arriben a el mínim per optar per les ajudes generals, que tenen un límit de tall de 1,3 milions d’euros.

 

Font Cimac i Europa Press [2019.12.07]

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya: La biòloga Josefina Castellví rep el guardó de Catalana de l’Any 2013 /La Independent/Noticies de gènere

Josefina Castellví Per a ella “l’Antàrtida és com un assaig de la natura per...

El rerefons de les eleccions europees

Intervenció de Miren Etxezarreta El poder de Brussel·les sempre ha estat vinculat als interessos...

La Gran Logia Femenina d’Espanya

La Independent entrevista a la Gran Mestra, Teresa Alabèrnia, de la Gran Lògia Femenina d’Espanya...