Divendres 08 desembre 2023

Divendres 08 desembre 2023

Compartir

Estat Español: Pel·lícula documental per la memòria de les dones durant la Guerra Civil

Per Redacción AmecoPress

“Les cartes perdudes. La presó i l’exili de les dones republicanes” a arribat a les pantalles el 4 de novembre amb un elenc d’actrius de prestigi. Escrita i dirigida per Amparo Climent, actriu, dramaturga i directora, la pel·lícula documental “Les cartes perdudes. La presó i l’exili de les dones republicanes”  

Aquest llargmetratge ha rescatat testimonis, documents, imatges i cartes reals de dones que van ser represaliades després del cop d’estat del 1936. Les dones víctimes del franquisme van patir una doble repressió: ideològica i de gènere.

El documental està dividit en cartes i cadascuna és representada en la història per una actriu als llocs on van passar els fets que s’hi narren (presons, camps de concentració a França i Espanya…) o en espais simbòlics de la memòria del nostre país (com el Cementiri de l’Almudena). L’elenc escollit està format per actrius reconegudes com: Marisa Paredes, Alba Flores, Julieta Serrano, Nora Navas, Luisa Gavasa, Tina Sainz, Rosana Pastor, Maria Isasi, Ana Gràcia, Glòria Vega, Karmele Aramburu, Teresa de l’om, Chupi Llorente, Resu Morales, Amparo Climent, Natalia Huarte, Miriam Tejedor, Àfrica de la Creu, Sara Rivas i Teresa Rodríguez.

Foto 2 mujeres guerra breves

La pel·lícula té com a fil conductor de la trama la narració de l’actriu i cantant Ana Belén, a qui acompanyen cançons interpretades per artistes com Rozalén, Lourdes Pastor, Karmele Aramburu, Gloria Vega, Aràbia Martín, Jasmín Abuín, Natalia Huarte i Laura Trillo .
El llargmetratge va ser premiat durant el Festival de Màlaga amb la Bignaga de Plata a la secció “Afirmant els drets de les dones” i també va obtenir el distintiu “Especialment recomanada per al foment de la igualtat de gènere” del Ministeri de Cultura.

Foto 3 breve mujeres guerra

Després del cop d’Estat militar contra el Govern de la II República el 1936, el règim de Franco va aprofitar la victòria per castigar de manera cruel moltes dones, a les quals se’ls va aplicar els mecanismes més extrems de violència i humiliació en un intent de cosificar-les i deshumanitzar-les, patint una doble persecució: la ideològica i la de gènere. Aquest documental és un recorregut emocional basat en cartes reals interpretades per grans actrius, arxius inèdits, documents i en els testimonis de les dones represaliades pel règim franquista i les dóna a conèixer al món perquè els seus noms no s’esborrin de la història.

Fotos: arxiu AmecoPress cedits del llargmetratge

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: La música i la solidaritat poden anar unides / La Independent / Notícies gènere

Laura Simó actuarà a Barcelona, a Luz de Gas, per presentar el seu últim disc...

JIWAR ha participat a la Trobada Ministerial 5+5 A Marsella

  Els passats 24 i 25 d’octubre Jiwar va participar també al Med Forum organitzat...

Comunicar la Mediterrània amb Mirada Feminista

Amb motiu del 25è aniversari de les Jornades “Les periodistes, la Mediterrània i el futur”,...