jueves 28 septiembre 2023

jueves 28 septiembre 2023

Compartir

Una de cada 200 persones que viuen a Catalunya pateixen la Síndrome de Fatiga Crònica (SFC)

Però només el 50% n’estan diagnosticades. Actualment, la llista d’espera a les unitats especialitzades de la salut pública supera els dos anys.

Aquestes són dades que ens facilita l’Associació catalana de la síndrome de fatiga crònica/Encefalomielitis miàlgica. A més explica que la majoria d’aquestes persones no poden treballar de forma regular i tenen conflictes personals, familiars i laborals. És una mallatia difícil de diagnosticar i de tractar i hi ha poc coneixement mèdic i molt poca sensibilitat social vers aquestes i aquests pacients ( les dones són majoritàries). La causa d’aquesta malaltia és desconeguda però es creu que hi ha diverses causes precipitants, entre elles, infeccions víriques, exposicions a tòxics, l’estrès i el sobreesforç físic i psíquic continuat.

També hi han diveres malaties associades a la SFC com són sobretot la fibromiàlgia i la sensibilitat química múltiple i la sensibilitat electromagnètica, aquestes dues últimes encara no codificades com a malalties pel codi internacional de l’O.M.S.

L’Associació catalana de la síndrome de fatiga crònica/Encefalomielitis miàlgica  ( ACSFCEM ) va néixer fa més de dotze anys amb l’objectiu de sensibilitzar la societat d’una malaltia invisible que afecta de forma molt greu al dia a dia de les persones que la pateixen. Fou pionera a l’Estat espanyol.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

El digital Crítico presenta su nueva revista ‘FEMINISMO (S)’

   Será este 27 de noviembre en La Bonne. Denunciar las discriminaciones de género que...

Manifestación #critvirtual en apoyo a las mujeres afganas

    Llamamiento a participar en la manifestación “Grito por las mujeres afganas”(#critvirtual), este 27...

María Teresa Vera recibe el premio Desayuno en Urano 2012

La investigadora del Centre Dona i Literatura María Teresa Vera Rojas ha sido galardonada con...