martes 25 junio 2024

martes 25 junio 2024

Compartir

Shulamith Firestone. In memoriam.

He retrobat a la fila del darrera de la lleixa més alta de la meva llibreria el llibre de Shulamith Firestone, La dialéctica del sexo. En defensa de la revolución feminista. És la traducció al castellà que va publicar editorial Kairós l’any 1976 de l’edició en anglès del 1973, però que, segons sembla, no era la primera que fou del 1970. Tot això ho dic perquè l’autora tenia 25 anys, quan el va escriure. Després no va escriure gaire, sembla que es va dedicar més aviat a la pintura. Últimament, l’any 1998 havia publicat un recull de narracions, Airless Spaces, sobre la seva experiència d’hospitalització psiquiàtrica.

Shulamith Firestone forma part del grup capdavanter del feminisme nordamericà junt amb Betty Friedan, Kate Millet i Germaine Greer. El seu activisme revolucionari feminista la va portar a crear els grups New York Radical Women, Redstockings i New York Radical Feminist enfront de l'”oficial” NOW.

La dedicatòria del llibre ja diu molt: “A Simone de Beauvoir que ha conservado su integridad”. La cita de Friedrich Engels que hi ha a continuació encara diu més. S’hauria de tornar a llegir a poc a poc sobretot pel que té d’anàlisi materialista dialèctic, que per cert ressona en les tesis de Lidia Falcón, i d’utopia ja que parla, fins i tot, del socialisme cibernètic.

M’agradaria rellegir amb vosaltres el començament del llibre (Traducció de Ramón Ribé Queralt):

“La división estanca derivada del sexo es tan profunda que resulta imperceptible. Caso de ser percibida, puede serlo bajo una capa de desigualdad superficial, susceptible de abolición mediante unas pocas reformas o mediante la plena integracion de la mujer en el estamento laboral. Es, sin embargo, la reacción del varón, la mujer o el niño corrientes la que más se acerca a la verdad:

-¡Qué dices! Pero, ¡si “esto” no se puede cambiar! ¡Tú estás loco! Pues bien, hasta ahí exactamente ahondamos en la realidad. Esta reación espontánea –la suposición de que, aunque inconscientemente, las feministas están hablando de cambiar un estado biológico fundamental- es la reacción sincera. El que un cambio tan profundo no encaje fácilmente en las categorías mentales tradicionales –las “políticas”, por ejemplo- no se debe a la irrelevancia de dichas categorías, sino a su estrechez congénita; el feminismo radical las arrolla. Si existiera un vocablo de contenido más amplio que el de “revolución”, lo utilizaríamos aquí.”

Ho deixo aquí, confiant que aquesta entrada serveixi d’ham…

Shulamith Firestone va morir a finals d’agost, als 67 anys, sola, i sembla que es va trigar uns quants dies a trobar-la…

Aprofitant les seves paraules: va ser una pionera i va avançar a les palpentes per trobar-se amb les feministes… que no la podem deixar sola ni oblidar.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: sentiments, Patriarcat i Política / La Independent / Notícies Gènere

L’Institut Interuniversitari d’Estudis de Dones i Gènere (IIEDG) en col·laboració amb el Col·legi Oficial...

Yo me declaro

“Si les i els defensors de drets humans han de defensar-se a si mateixos,...

“Elogio del Happy End”, l’obra d’Isabel Franc guanyadora del VII Premi Terenci Moix de Narrativa

La gala de concessió del premi es farà la nit del 27 de juny a...