viernes 29 marzo 2024

viernes 29 marzo 2024

Compartir

A Chihuahua no hi ha cap dona sense perill

 Des de fa almenys 20 anys les dones a l’estat de Chihuahua són altament vulnerables a ser víctimes de feminicidi, l’estat no té polítiques públiques per eradicar la violència de gènere i protegir la població femenina.

La Red Nacional de Comunicación y Acción Urgente de Defensores de Derechos Humanos (DH) a Mèxic, va acusar que aquesta situació, sumada a la reiterada negativa del govern local de reconèixer la violència feminicida que viu Chihuahua, “fa impossible que alguna dona es trobi fora de perill al municipi”.

Mostra d’aquest context d’impunitat i negligència és el recent assassinat de Berenice Miranda Gómez, neboda d’Alma Gómez Caballero i Gabino Gómez Escárcega, fundadores del Centre de Derechos Humanos de les Mujeres (CEDEHM ) i El Barzón – Chihuahua.

En una carta oberta al governador chihuahuense, César Duarte,  la Red -que agrupa activistes, defensores de DH, organitzacions i periodistes de diferents estats- va condemnar l’assassinat de la jove de 26 any, a qui es va localitzar sense vida al seu domicili, equipat amb càmeres de seguretat, ” és a dir en el lloc que pensem que hauria de ser més segur, la nostra llar”.

Segons la missiva, el responsable de l’assassinat va ser identificat plenament, per aixó es va exigir a Duarte que es castigui al feminicida d’acord amb la llei i s’investigui si no hi va haver més involucrats.

Segons la Red, davant d’aquests fets el mandatari local ha de reconèixer la greu situació que viu Chihuahua i informar-ne públicament, “sense reservar-se informació transcendental sobre els casos de feminicidi ” i així evitar que segueixin succeint.

La Red  també va reclamar que s’emprenguin mesures urgents i reals per aturar la violència de gènere a l’estat en recordar que l’assassinat de Berenice forma part dels centenars de casos impunes, ja que la taxa d’homicidis al municipi és de 34.73 assassinats per cada 100 mil dones, és a dir, 15 vegades més alta que la taxa d’homicidis de dones a nivell mundial, que és de 2.6.

” Diverses d’aquestes víctimes han estat defensores de DH com Marisela Escobedo Ortiz i Josefina Reyes Salazar, crims que són part del 95 per cent dels homicidis de dones a Chihuahua que continuen en la impunitat “, va repudiar la Red.

Durant 2012 el CEDEHM va denunciar que l’ocupació militar i policíaca a Chihuahua va  incrementar els assassinats de dones de manera exponencial, ja que mentre el 2007 es van registrar 53 crims, per a 2010 – any del desplegament militar contra la inseguretat – la xifra es va disparar a 584.

A l’elevat nombre de casos de feminicidi que es registren a l’any al municipi, se sumen les altes xifres de desaparicions de nenes i dones, així com l’alta vulnerabilitat en què realitzen la seva tasca les i els defensors de DH, que en reiterades ocasions han estat víctimes d’agressions i amenaces.

Per a les i els integrants de CEDEHM – per exemple- la Comisión Interamericana de Derechos  Humanos (CIDH ) va demanar a l’Estat mexicà mesures cautelars.

Cal destacar que Chihuahua va ser catalogat per la Oficina de l’Alt Comissionat de Drets Humans de l’ONU com l’estat de major risc per a les i els defensors humanitaris a Mèxic .

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

sara_lovera

Lecciones de género: más de tres mil mujeres candidatas locales en Zacatecas y otros Estados

Una masa abundante nunca vista corre como caudal de agua por caminos y pueblos en...

Campanya a Euskadi a favor de l’esport femení

La presència dels esports femenins als mitjans de comunicació i a la societat en definitiva...

Periodista y escritora

Madres y padres de película

      OPINIÓN Quien más quien menos tiene padre y madre (aunque hoy día no...