No hay traducción disponible
En aquests 100 anys el recorregut per al reconeixement dels drets de les dones ha estat ardu. En el marc del primer centenari de la Constitució Política dels Estats Units Mexicans, la Senadora Ciutadana Martha Tagle Martínez ha assenyalat que avui més que mai, impera la necessitat de trobar els mecanismes per tornar a fer, de la Carta Magna, l’instrument que permeti la la canalització del país com una nació igualitària i pròspera “.
Ha explicat que si bé “la Constitució de 1917 va ser un instrument de reivindicació social, comportava les aspiracions d’un Mèxic lliure i just, i s’hi trobaven plasmades les necessitats i els factors socials, econòmics i socials de l’època”.
Tagle Martínez ha precisat que malgrat el seu caràcter d’ “avançada”, el nou pacte social invisibilitza les dones, tal com passava el 1824 on l’absència de la meitat de la població era el comú denominador en l’esfera pública.
“En aquests 100 anys el recorregut per al reconeixement dels drets de les dones ha estat ardu, van haver de passar 36 anys perquè es reconegués el nostre dret a la ciutadania, 57 per a la igualtat jurídica i diversos més per anar conquerint diversos drets fins a arribar al 2014, any en què es reconeix el principi de paritat com a condició indispensable per a l’enfortiment de la democràcia”, ha assenyalat.
La legisladora va destacar que la història de les reformes a la Constitució ha estat d’alts i baixos, ja que algunes d’elles, van ser un clar despropòsit i, d’altres, com la de 2011 en matèria de drets humans, han significat un gran avanç per a les i els mexicans.
Finalment, Tagle Martínez va expressar que “actualment la Constitució ha deixat de ser aquest instrument que esmentava, no correspon a la realitat, les funcions van deixar de complir-se i els drets de garantir-ne, els límits de l’exercici del poder s’han diluït”.