El passat 15 de maig va tenir lloc a la Facultat de Comunicació Blanquerna a Barcelona les converses Visibles 2014, un espai de conversa i debat sobre l’accés de les dones als llocs de decisió, organitzat per la plataforma Visibles.
Visibles és una organització sense ànim de lucre que impulsa la presència de les dones als òrgans de decisió de les organitzacions, tot fent visible el talent femení com a element fonamental de la diversitat, sostenibilitat i el progrés en les organitzaciona i, per extensió, a la societat en general. A Visibles es treballa per a les dones que volen millorar les seves carreres professionals, canviar de feina i promoure’s a d’altres sectors o compartir experiències amb altres dones, tot ajudant-les a desenvolupar el seu talent directiu.
Les Converses Visibles és el gran esdeveniment que organitza cada dos anys, l’assocació que lidera Montse Pichot, com a eix vertebrador d’accions vers el canvi social, tot promovent un espai de conversa, debat i reflexió entre tots els i les assistents i, sobre tot, per preparar plans d’acció concrets i específics per millorar la situació de les dones a l’entramat social. [Veure Programa]
En l’edició d’enguany moderada per Miquel Molina, van haver-hi aportacions molt interessants, com la intervenció de Sara Berbel, Doctora en psicologia social i autora del llibre “Directivas y empresarias. Mujeres rompiendo el techo de cristal”, on precisament analitza la dificultat de les dones per arribar a llocs de decisió, a causa dels estereotips, prejudicis i estructura social; també va parlar de les conseqüències de l’accés al poder en les dones, com ara la sensació de superioritat, la masculinització i el síndrome d’abella reina”, que fa que les poques que arriben no vulguin dones als seus equips, i de com moltes dones directives es veuen obligades a abandonar el poder perquè es “cremen” o tenen sentiments de culpabilitat.
Per la seva banda, Mertixell Obiols, coach i directora del Màster en Intel·ligència emocional de la Universitat de Barcelona, va basar la seva intervenció en com l’autonomia personal i el “posar-se en valor” és imprescindible per a un bon lideratge femení. A més, va destacar que, a més de descobrir el nostre talent femení, cal mantenir-lo en el temps i no malgastar la nostra energia en temes que ens allunyin del nostre objectiu (consultar la seva Web).
També va parlar de talent femení Anna Mercadé, Directora de l’Observatori dona, empresa de la Cambra de Comerç de Barcelona, que va recordar com a l’Estat Espanyol els millors expedients escolars són els de les noies, com el 60% dels llicenciades universitaries són dones però com als Consells d’administració les dones són només un 8% i a la direcció general d’empreses només són el 4,5%, havent-se produït un retrocés en aquest accés als llocs d’alta direcció. Va aprofitar també per presentar la innovadora iniciativa Plataforma de base de dades de conselleres i directives que ha impulsat l’Observatori que dirigeix, per tal de promoure que més dones s’incorporin als Consells d’administració de les empreses catalanes.
La jornada també va comptar amb la intervenció de la Núria Castell, Degana de la Facultat d’Informàtica de l’UPC de Barcelona, que va mostrar el treball de la seva Universitat per assolir una veritable igualtat d’oportunitats però a on només hi ha un 7,72% de dones catedràtiques. Àngels Guiteras (Presidenta de la Taula del Tercer Sector, Gerente ABD es va extendre sobre l’important paper de les dones que lideren les associacions i fundacions sense ànim de lucre, i que treballan pel canvi. Finalment, Ada Colau va ser un testimoni en directe de com les dones poden exercir un lideratge transformador al capdavant de moviments socials de base com la PAH, que compta amb una participació molt activa de dones.
Visibles està oberta a la participació de professionals i organitzacions de tots els àmbits que promoguin accions i polítiques d’igualtat d’oportunitats, que poden fer-se sòcies a través de la seva pàgina web.