domingo 08 septiembre 2024

domingo 08 septiembre 2024

La Trata creix per la desigualtat entre els gèneres i la manca d’igualtat d’oportunitats


Així ho recull la guia sobre trata amb fins d’explotació sexual presentada per secretària d’Estat d’Igualtat i la presidenta de l’APRAMP

Segons Nacions Unides, els guanys anuals pel delicte de Trata de persones poden arribar fins als 10.000 milions de dòlars. El 85 per cent d’aquests beneficis econòmics prové del comerç sexual i una aclaparadora majoria del 98 per cent de les víctimes de tracta amb fins sexuals són dones i nenes.

Són dades que recull la guia elaborada per l’Associació per a la Prevenció i Reinserció de la Dona Prostituïda (APRAMP) sobre el tràfic amb fins d’explotació sexual i que ha estat presentada aquesta setmana per la presidenta d’aquesta organització, Rocío Nieto, i per la secretària d’Estat d’Igualtat, Laura Seara.

L’objectiu d’aquesta guia és donar a conèixer la realitat i evolució d’aquest cruel “negoci”, catalogat per la Cort Penal Internacional com un delicte de lesa humanitat, i alhora sensibilitzar i augmentar la consciència social respecte a aquest problema.

La publicació, que té 122 pàgines, inclou un diccionari de conceptes bàsics (que distingeix per exemple entre trànsit i tracta), descriu el perfil dels traficants de dones (tractants) i a més d’incloure dades i estadístiques sobre aquesta “esclavitud del segle XXI “dóna” claus “sobre com reconèixer a aquestes dones i poder ajudar-les.

En aquest sentit Nieto ha afirmat que la trata s’aviva per la desigualtat entre els gèneres i la manca d’igualtat d’oportunitats i que les víctimes són “totalment menyspreades, són utilitzades i a més són esclavitzades”, de manera que és fonamental el compromís i la sensibilització de la societat.

Un milió de prostitutes a Europa i Espanya al capdavant de la llista de països consumidors

APRAMP insisteix que en l’explotació sexual de dones i nenes es fa possible “només gràcies al demandant de serveis sexuals”. I el client, a més dels proxenetes i tots els que es lucren, recolzen i sostenen el sistema de la prostitució són “prostituïdors”, segons la definició que es recull a la guia, en la qual s’indica que Espanya encapçala la llista de països consumidors.

Recull dades com ara que el 39 per cent dels espanyols ha contractat els serveis de prostitutes, per davant de Suïssa (19 per cent), Àustria (15 per cent), Països Baixos (14 per cent) o Suècia (13 per cent) .

Segons una estimació recollida en la guia per APRAMP sobre el nombre de dones prostituïdes en 25 països de la UE, que comprenen el 74 per cent de la població europea total, existeixen al voltant de 700.000 prostitutes, és a dir el 0,63 per cent de les dones adultes.

Si aquestes dades s’extrapolen al conjunt de la UE, segons APRAMP hi hauria prop d’un milió de dones prostituïdes i, basant-se en dades de l’Organització Internacional per les Migracions (OIM), assenyala que cada any al voltant de mig milió de dones són sotmeses a condició de tracta en els mercats de prostitució de locals europeus.

Tant Nieto com Seara han destacat i valorat els avenços que s’han produït en els últims anys, gràcies al sorgiment de lleis, plans, recursos i al treball institucional i de les associacions. Nieto ha cridat l’atenció sobre la necessitat de coordinar els esforços en la lluita contra la trata a nivell internacional. Si la delinqüència travessa les fronteres, el mateix ha de fer l’acció de la llei i els recursos per donar suport a les víctimes.

Laura Seara, ha anunciat que “en els pròxims dies” es signarà el protocol d’atenció a aquestes víctimes, emfatitzant en l’avanç que aquest protocol suposarà en la coordinació interministerial i la protecció a les víctimes.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Cuba: 18 de abril, SEGUNDA JORNADA CUBANA DE ESTUDIOS DE LAS MASCULINIDADES

“Atrévete a ser hombre el machismo mata” Casa del Alba Cultural, Ciudad de La...

Susana Moll y su proyecto La Media Luna

“Quisiera mostrar que hay más mundo que el nuestro, mucho por hacer y fomentar...

Ma. Àngels Viladot

Però si només és un acudit! L’humor sexista

OPINIÓ Deia un savi que on no hi ha sentit de l’humor hi ha...