jueves 25 julio 2024

jueves 25 julio 2024

La igualtat de gènere al Montseny comença a caminar

 

Taller de llanes i productes naturals del Montseny @Diba

Les dones del Montseny es mouen i aquesta tardor arriba amb moltes activitats organitzades per diversos grups.  

D’una banda, dilluns 14 d’octubre es presenta Arremangades- Associació de Dones del Montseny, a l’Hort del rector del Brull (Osona). D’una altra, comença també dilluns a Cànoves i Samalús (Vallès Oriental) la 2a edició dels tallers “Les dones del Montseny aprenem juntes” que duraran fins al juny del 2020.                          

 

Dones Montseny

Arremangades en una de les seves reunions @Diba

 

Arremangades neix de la Il·lusió i la necessitat d’un grup de dones que viuen i treballen a la Reserva de la Biosfera del Montseny (RBM) per ajudar-se, relacionar-se, compartir coneixements, recursos i fer xarxa. “Arremangades té, fins ara, 56 sol·licituds de dones dels divuit municipis de la Reserva de la Biosfera del Montseny que ens permetrà trobar-nos, sumar i fer més visible la tasca que fem les dones en aquesta zona rural. Treballem moltes hores però la nostra realitat és molt poc visible. Per això volem fomentar l’apoderament de les dones del territori”, ha dit a La Independent la seva presidenta, Marissa Peláez.

 

Visibilitat el rol de la dona en la societat agrària

L’Associació neix, segons explica la Presidenta, amb els següents objectius: apoderar a les dones de la reserva, generar un directori de dones del Montseny per visibilitzar el seu paper i la seva contribució a la dinamització econòmica del territori, treballar per la inserció laboral, per la conciliació de la vida família i de treball, transmetre el patrimoni cultural y tenir cura del territori. També crearan una tongada de tallers presencials de temes diferents, començant amb temes de salut femenina i sexualitat.

L’equip impulsor han treballat en la creació de l’associació des del febrer d’enguany. “Les dones som la connexió de la comunitat i la família amb la terra. Som responsables de la producció de la terra i de la reproducció de la biodiversitat”, ha conclòs Marissa Peláez

Comença la 2a. Edició dels tallers “Les dones del Montseny aprenem juntes” que seran de tècniques artístiques per treballar la llana i altres productes naturals.

Aquesta temporada es faran a més de Cànoves i Samalús (Vallès Oriental), a Breda (La Selva), a Sant Miquel de Balenyà, Seva (Osona) i a La Garriga (Vallès Oriental). Tindran una durada de 10 a 12 del matí i seran gratuïts.

Es treballaran diversos productes naturals dels municipis de la Reserva de la Biosfera del Montseny. Aquesta activitat s’emmarca dins el Pla d’Igualtat de gènere de la RBM i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Per participar en els tallers es necessari inscriure’s prèviament.

Els tallers seran donats per, Laia Aguilà, artesana i emprenedora a El Talleret del Clot que fa més de vint anys que viu al Montseny i que ha creat la seva pròpia marca.

“Al Montseny hi ha dones molt potents i nosaltres defensem el nostres espai. El problema és que en la nostra vida diària estem molt aïllades. Per això la clau està en crear vincles i xarxes de suport”, ha dit Laia Aguilà, a la Independent.

El Pla d’Igualtat de gènere de la Reserva de la Biosfera del Montseny ha estat un dinamitzador per molts grups de dones que treballen per donar a conèixer accions que volen transformar les relacions de gènere i propiciar una societat més igualitària. Va néixer el 2017 en unes jornades a La Garriga en les quals es va evidenciar la necessitat d’abordar la igualtat de gènere. La Reserva de la Biosfera del Montseny té 30.120 hectàrees i està situada a la serralada Prelitoral Catalana. Un factor de desigualtat en aquesta zona és que el 80% de la superfície del Montseny és privada i que la gran majoria de propietaris de la terra són homes. La presència de les dones propietàries encara és molt reduïda. 

 

 

    

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Teresa Carreras

Teresa Carreras

Periodista, activista i feminista. Secretaria de la XIDPIC.CAT-XIPVG. Coordinadora de GAMAG Europa, expresidenta APEC. Corresponsal setmanari El SIGLO, Ha treballat a RTVE.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: Charla de Wafaa Moussaoui sobre las mujeres mulsulmanes a Occidente / La Independent / Noticias género

La activista feminista catalana y musulmana Wafaa Massaoui Rahhab hace charlas en los barrios sobre...

Catalunya: L’ODMC felicita el Nadal avalant 2 peces audiovisuals / La Independent / Notícies gènere

L’Observatori de les Dones als Mitjans de Comunicació inclou en la seva felicitació de...

Estado Español: Puerta del Sol: 8M Huelga de hambre y manifestación contra la violencia machista / La Independent / noticias género

Hace quince días que ocho mujeres de la Asociación “Viene la luz” comenzaron una huelga...