miércoles 12 junio 2024

miércoles 12 junio 2024

La Bressola, avui i demà l’escola en català

 

Dissabte 23 d’octubre La Bressola va omplir els carrers de Perpinyà per evidenciar la injustícia de l’Ajuntament governat per Louis Aliot que pretén impedir l’obertura d’un col·legi-liceu el curs vinent.

Avui i demà, l’escola en català. Avui i demà, defensem el català. Avui i demà, el col·legi a Perpinyà. Avui i demà, el liceu a Perpinyà, van ser les consignes més repetides a la manifestació plena de cartells i pancartes de colors fetes per la mainada de les escoles de La Bressola. En finalitzar el recorregut Joan Sebastià Haydn, el president de l’entitat, va exposar els motius de la mobilització tot agraint la participació de més de 2.000 persones i les 6.000 adhesions rebudes en defensa d’un col·legi-liceu a Perpinyà (Manifest).

La Bressola és el projecte d’escoles associatives immersives a Catalunya Nord de l’associació La Bressola. El 1976 va obrir la primera escola a Sant Galdric, Perpinyà. Quaranta-cinc anys més tard, el projecte d’escola innovadora està consolidat a tots nivells: organització educativa a partir de l’associació de les famílies i la seva implicació al centre, l’ensenyament immersiu del català com a llengua vehicular i de vida a l’escola, la verticalitat i cooperació per configurar la composició de les aules i els aprenentatges, i la filosofia de treball coeducativa per a una societat inclusiva, equitativa i respectuosa amb l’entorn. El curs 2021-2022 són 1.026 alumnes a les set escoles, dues a Perpinyà, i un col·legi de secundària al Soler. La confiança de les famílies en el model educatiu de La Bressola certifica l’èxit i solidesa del projecte que és molt més que aules amb quatre parets.

perpinya3-400    perpinya4 400

Convent de Santa Clara

Pel curs vinent a Perpinyà, és imprescindible un col·legi-liceu per oferir continuïtat a l’ensenyament en català a la seva ciutat fins acabar el batxillerat. La Bressola, conscient de la necessitat, ha posat tots els esforços en un projecte de recuperació del convent de Santa Clara (edifici actual del 1878). Les actuals propietàries, les monges clarisses, donen suport al projecte de La Bressola i van acordar la venda de l’emblemàtic edifici, on hi ha les despulles de l’abadessa sor Anna Maria Antigó (1602- 1676), a qui se li reconeix l’esforç de mantenir vives la llengua i la cultura catalanes durant l’ocupació francesa arran dels Tractat dels Pirineus. Va ser una de les 20 monges represaliades i desterrades a Barcelona entre els anys 1652 – 1660 i a la tornada es van negar a acceptar confessors que no parlessin català. El convent també ha estat presó civil i la seu del Centre de Documentació dels Francesos d’Algèria.

Totes les converses amb l’Ajuntament donaven llum verda a les obres. Però, de cop, es fa enrere i bloqueja d’acord de compravenda del convent fent ús del dret de preempció. La Bressola ha pres mesures legals davant el que considera un intent d’aturar el projecte educatiu en català a Perpinyà.

Des de l’arribada al consistori de Louis Aliot, del Front Nacional, la invisibilització de la catalanitat de Perpinyà va avançant. Substitució de “La Catalana” per “La Radiant” i eliminació del símbol del Castellet a l’escut de la ciutat, desaparició dels cartells en català a l’entrada de Perpinyà i ara, aturar a la Bressola, referent per a la pervivència de la llengua i cultura catalana a la Catalunya Nord. La Bressola a més, presideix l’ESKOLIM, la xarxa d’escoles associatives immersives en llengües minoritzades, en un moment en què la protecció legal de l’ensenyament per immersió lingüística, és ben present en la política francesa.

Les famílies de les escoles i l’associació han treballat per donar continuïtat al projecte i demanen a l’Ajuntament que reverteixi la decisió i no impedeixi el col·legi-liceu en català a Perpinyà ni vulneri el dret dels nins i nines a continuar estudiant en català amb La Bressola a la seva ciutat. L’èxit de la manifestació de dissabte dóna més força a La Bressola davant el conflicte amb el consistori i l’obliga a trobar una sortida pel col·legi-liceu.

La Bressola compta amb l’Associació d’amigues i amics de La Bressola, amb seu a Barcelona, una xarxa de persones i entitats que cerca suports de tota mena pel projecte educatiu de La Bressola i tot el que representa per mantenir viva la llengua i cultura catalana a la Catalunya Nord.

Avui i demà, l’escola en català.

 

perpinya2 400

 

 

 

perpinya1 400

 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Marxa Silenciosa

Marxa Silenciosa

...

Kenia: Las próximas elecciones verán el mayor número de mujeres en las cámaras legislativas

Kenia se encuentra en año electoral. Entre agosto de 2012 y diciembre se celebrarán las...

Un altre feminicidi d’una periodista que pot quedar impune

Des de La XIDPICCAT i La Independent lamentem profundament la terrible notícia de l'assassinat de...