No hay traducción disponible
A la Seu de l’Institut Nacional d’Estadística i Geografia (INEGI), a Aguascalientes, ha tingut lloc la XIX Trobada Internacional d’Estadístiques de Gènere, resultat de la col·laboració entre la Comisión Económica de América Latina y el Caribe (CEPAL), L’ Entidad de Naciones Unidas por la Igualdad de Género y el Empoderamiento de las Mujeres (ONU Dones); L’ Instituto Nacional de Estadística y Geografia (INEGI); y l’ Instituto Nacional de las Mujeres (Inmujeres).
Aquesta Trobada Internacional té com a objectiu, en el compliment de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, donar suport a un dels seus eixos transversals: impulsar la producció, difusió, anàlisi i ús de les estadístiques de gènere per a polítiques públiques orientades a aconseguir la igualtat substantiva entre dones i homes.
La benvinguda a la “XIX Trobada Internacional d’Estadístiques de Gènere” va ser a càrrec de Lara Blanco, Directora adjunta de la Oficina Regional para las Américas y el Caribe por ONU Mujeres; Mario Castillo, Oficial Superior de Asuntos Económicos de la División de temas de Género de la CEPAL; Marcela Eternod, Secretária Ejecutiva y suplente de la Presidéncia del Inmujeres, i Julio Alfonso Santaella, Presidente de la Junta de Gobierno de l’INEGI.
Durant la seva participació Lara Blanco ha recalcat que la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones travessen tots els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). “La comunitat estadística mundial està cridada a desenvolupar metodologies i tecnologies per innovar i modernitzar la producció d’estadístiques. Garantir el respecte dels drets de les dones i nenes per mitjà de tots aquests objectius és l’única via per obtenir justícia, aconseguir la inclusió, aconseguir economies que beneficiïn totes les persones i cuidar el nostre medi ambient, ara i per a les generacions futures”, va finalitzar, la Directora Adjunta de la Oficina Regional para las Américas y el Caribe por ONU Mujeres.
Per la seva banda, Mario Castillo, Oficial Superior de Asuntos Económicos de la División de temas de Género de la CEPAL, va destacar la importància de l’aliança estratègica entre les institucions convocants i el paper del Grup d’Estadístiques de Gènere de la CEA per avançar cap a la producció estadística amb un enfocament transversal de gènere. Castillo va esmentar els desafiaments que comporten els escenaris econòmics canviants, el desenvolupament tecnològic i els canvis en el mercat laboral. Finalment, va assenyalar que per a la propera Conferéncia Regional sobre la Mujer de América Latina y el Caribe -a celebrar a Santiago de Xile a l’octubre de 2019- cal afrontar el repte de ser creatius a l’hora d’identificar què mesurar i com construir indicadors que donin llums sobre els possibles efectes dels canvis que es registraran en les economies de la regió, i sobre les bretxes existents en matèria de gènere, i va convidar a anticipar-se a impactes que els canvis demogràfics, polítics, macroeconòmics, climàtics i tecnològics tindran sobre la igualtat de gènere i l’autonomia de les dones.
Marcela Eternod, Secretària Executiva en suplència de la Presidència de l’ Inmujeres, sobre això va confirmar el compromís de treballar en la millora dels registres administratius, així com en l’explotació dels mateixos, per a l’aplicació de noves metodologies que permetin conèixer la situació i posició de les dones, i així contribuir a l’eradicació de les profundes desigualtats que viuen les dones i les nenes.
Julio A. Santaella, President de l’INEGI va ratificar el compromís de l’Institut per impulsar el desenvolupament de les estadístiques de gènere. Va assenyalar que no obstant els avenços en aquesta matèria, els reptes no han disminuït, fet pel que va suggerir evolucionar amb el suport de les noves tecnologies i capacitats tècniques; transformar l’allau d’informació en estadístiques rellevants i afavorir la presa de decisions de forma més oportuna, garantint la confidencialitat dels informants.
La regió d’Amèrica Llatina i el Carib ha demostrat un sòlid lideratge a nivell mundial en la generació de més i millors estadístiques amb perspectiva de gènere i la “XIX Trobada Internacional d’Estadístiques de Gènere” és el resultat d’un treball en conjunt que convoca tots els sectors de la societat a treballar de forma accelerada i solidària per donar suport a les fites transformadores per a materialitzar la visió conjunta d’un planeta sense discriminació i amb igualtat per a les dones, els homes, les nenes i els nens de cara al 2030.