“No és temps de sentir llàstima, és temps de passar a l’acció”
“Avui parlo per les 66 milions de nenes que estan privades d’educació al món”, ha dit emocionada la guardonada més jove del Premi Nobel de la Pau, el d’enguany, quan ha rebut aquest dimecres a Oslo per la seva lluita per l’educació de nens i nenes arreu del planeta.
En el seu discurs, ha dedicat el premi als nens i nenes que no poden parlar per ells mateixos, “no es temps de tenir llàstima sinó de passar a l’acció…ha de ser la última vegada que veiem un infant privat d’educació”
Malala va començar un blog anònim per a la BBC al 2009 per expressar el seu pensament sobre l’educació i la vida sota l’amenaça dels talibans al seu país, Paquistan, seguint les passes del seu pare Ziauddin Yousafzai, poeta, director d’una escola pública i defensor ell mateix dels drets a l’educació.
Durant aquella època els talibans estaven assetjant la seva zona i quan en van prendre el control, van prohibir la televisió, la música, que les dones sortissin de compres i van limitar l’educació de les dones. El 9 de novembre del 2012, amb 15 anys, Malala va ser tirotejada per un home emmascarat al seu autobús escolar, resultant greument ferida. Miraculosament va recuperar-se a Anglaterra i es va convertir en una defensora global dels milions de nenes a les quals se’ls prohibeix o dificulta l’educació a causa de factors socials, econòmics, legals o polítics.
Va començar la seva pròpia fundació, Malala fund, per a sensibilitzar la societat sobre l’impacte de l’educació i l’apoderament en les noies, i des d’on ara impulsa el projecte The last girl, per acabar amb les discriminacions i la violència contra les noies arreu del món.
“Només soc una persona compromesa i tossuda que vol que tots els infants tinguin accés a l’educació, les dones tinguin igualtat d’oportunitats, i que vol la pau a tots els racons del planeta”, s’ha definit ella mateixa a la cerimònia.