sábado 13 abril 2024

sábado 13 abril 2024

Compartir

Intenten assassinar a Norma Andrade, fundadora de Nuestras Hijas de Retorno a Casa

L’intent d’homicidi contra la fundadora de l’organització Nuestras Hijas de Retorno a Casa, Norma Andrade, se suma als cinc casos d’amenaces i cinc assassinats de defensores de Drets Humans (DH) que han denunciat la impunitat del feminicidi i el tràfic de dones a Ciudad Juárez.

Andrade és mare de Lilia Alejandra García, una jove de 17 anys que va desaparèixer el 14 de febrer de 2001 i va ser trobada assassinada el 21 de febrer del mateix any a la localitat fronterera. Des de llavors Andrade, juntament amb la seva filla María Luisa García Andrade-coneguda com Malú-i la mestra Marisela Ortiz van fundar Nuestras Hijas de Retorno a Casa. 

Prop de les dues de la tarda del divendres 2 de desembre, Norma Andrade, una de les pioneres en documentar i acompanyar els casos de dones desaparegudes i assassinades a Juárez, va rebre cinc trets. En aquell moments es trobava fora de casa i en companyia dels seus dos néts, fills de Lilia Alejandra, quan va ser atacada per un subjecte que va disparar una arma de foc provocant-li ferides en tors, espatlla dreta i la mà dreta. Ara roman hospitalitzada i segons la portaveu de l’organització, Adazahira Chávez, l’activista va ser operada ahir per reconstruir-li la mà i posar-li un clau a l’espatlla dreta. La portaveu va dir a Cimacnoticias que segons dades proporcionades per companys de treball de l’escola primària on Andrade donava classes, a les 8 del matí d’aquest divendres subjectes desconeguts van fer una trucada telefònica  preguntant “si havia arribat a treballar i a quina hora es presentaria “. 

Malú, que romania refugiada a l’interior de la República, va tornar dissabte passat a Juárez per donar suport a la seva mare, cuidar els seus nebots i exigir que s’investigui l’atemptat.

Ahir, ella i el fiscal de la Zona Norte, Jorge González Nicolás, es van reunir en privat per veure com van les investigacions. En aquesta trobada, li va demanar al fiscal que declarés públicament que l’atemptat ha estat un intent d’homicidi i no un robatori com s’ha començata dir, a la qual cosa hi va accedir, però, fins al moment no hi ha una declaració pública i per contra, la protecció policíaca que hi havia a l’hospital ha estat retirada.

L’atemptat contra Norma Andrade se suma a les amenaces que van rebre María Luisa García, Marisela Ortiz, Cipriana Jurado, Sara Salazar i Emilia González, i s’agrega als assassinats de les activistes Marisela Escobedo, Susana Chávez, Josefina Reyes, Luisa Ornelas i Malena Reyes. Totes elles defensores de DH a Ciudad Juárez.
 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

tere moll

¿Por qué se teme al feminismo?

    OPINIÓN Según el diccionario de la Real Academia de la Lengua el término...

Tere Molla buena

De vuelta

    OPINION A pesar del silencio estival, las cosas, apenas han cambiado. Bueno sí,...

Las trabajadoras del hogar construyen un sindicato

  Quieren los mismos derechos que cualquier otra trabajadora o trabajador   Un sindicato y...