lunes 27 mayo 2024

lunes 27 mayo 2024

Homenatge a l’actor i gestor cultural Andreu Solsona

Fotografia@Berta Alarcó

Aquest divendres 26 de maig, a les 19 hores, es farà un homenatge a l’actor i gestor cultural Andreu Solsona, al CAT Centre Artesà Tradicionàrius, a Barcelona, coincidint amb el 5è aniversari de la seva mort.

Amic de La Independent col·laborà en ressenyes teatrals. Des de @La_Independent ens afegim a l’homenatge al nostre estimat #AndreuSolsona, actor, gestor cultural i sostdirector de la revista @Entreacte_

L’homenatge servirà per fer un recorregut per totes les seves facetes, des de les més públiques i notòries fins a les més desconegudes, entre elles, la seva obra pictòrica i literària. L’acte d’homenatge comptarà amb actuacions, intervencions de companys de professió, i es llegiran fragments fins ara inèdits de les seves novel·les. Els conductors de l’acte seran Ferran Rañé i Elsa Corominas, i l’actor i director Martí Peraferrer s’encarregarà de la direcció escènica. L’homenatge acabarà amb un final lúdic i algunes sorpreses al bar del CAT.

Andreu Solsona Planas (Badalona, 11.11.1946-Barcelona. 24.05.2018) va ser membre d’Els Joglars durant 8 anys. Fou un dels empresonats a La Model de Barcelona per la representació de l’obra de ‘La Torna’ l’any 78. Aquest fet va mobilitzar el sector de la cultura i a tota la societat en defensa de la llibertat d’expressió. També va marcar la trajectòria d’Andreu Solsona, que va treballar per la cultura des de moltes vessants, sempre en defensa de les llibertats i la llengua.

La Torna. Arxiu MAE
Portada del LLibre Joglars. Una historia

Activista des dels seus inicis del moviment per l’alliberament gai, després LGTBI a Barcelona també formà part de l’esquerra independentista de Catalunya éssent membre del moviment Nacionalistes d’Esquerra des de la seva fundació fins la seva dissolució (1979-1984).  El 1983 fou detingut en una operació policial relacionada amb l’independentisme basc -sense tenir-hi cap implicació- i posat en llibertat una setmana després. Els últims anys participà activament en la candidatura Guanyem Badalona i a l’ANC de l’Esquerra de l’Eixample. Sempre al costat de les causes feministes.

Comissari de l’Any Internacional de la Joventut, Responsable de Barna-rock i Director de la Biennal de Produccions Culturals Juvenils de l’Europa Mediterrània. Fou director de teatres municipals de Barcelona i Badalona: va dirigir el Teatre Zona Nord, des de l’any 1989 fins al 1999, i el Teatre Zorrilla de Badalona, des de la reinauguració el 1999 fins al 2005. Des d’aquests espais ajudà a créixer a molta gent del teatre, la dansa i la música i més encara contribuí a que el públic en tingués coneixença i gaudís de professionals que ara són a primera fila.

Assaig d’Àlies Serrallonga.
Foto@Ferran Rañé
Andreu Solosna, director del Teatre Zorrilla de Badalona
Consell de Redacció de l’Entreacte Foto @Fabiola Llanos

Fou membre del sindicat “Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya” (AADPC), on va treballar com a Director de Les Golfes de CAN FABRA a Sant Andreu, un espai per a la creació i la formació d’intèrprets fins a la seva jubilació. Va renovar l’àrea de Publicacions amb la modernització de la revista ENTREACTE i en fou director (2008) i sotsdirector amb Tona Gusi de directora (2009-2013).

Consell de Redacció de l’Entreacte. Foto @Fabiola Llanos
Magda Puyo, Ferran Rañé i Andreu Solsona a la cessió dels fons documental al MAE

Sis mesos abans de la seva mort, Andreu Solsona, junt amb el també actor Ferran Rañé, van cedir l’arxiu de ‘La Torna’ al fons del Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre, amb la voluntat de fer-lo accessible per tothom que el volgués consultar i mantenir viva la memòria.

Andreu Solsona té tres obres de creació literària inèdites, la primera d’elles Punt i seguit quedà finalista al Premi Prudenci Bertrana 1991, les latres dues són Vil·la Mercè i Arenys. Polifacètic com era també té obra en dibuixos i pintures.

Afrontà el càncer i la seva mort amb la presa de decisions d’acord a la seva vida, lliure i radical.

Creacions col·lectives, individuals i Interpretacions Andreu Solsona. Teatre, TV i cinema

ELS JOGLARS

Cruel Ubris (1972)

Mary d’Ous (1973)

Alies Serrallonga (1974)

La Torna (1977)

ALTRES OBRES

La gavina d’Antón Txèhov. Director, German Bonnin,

Flor de otoño de Rodíguez Méndez. Director, Diaz Zamora

Antoni i Cleopatra de W. Sakespeare. Director, José Luis

Altres llocs de Harold Pinter. Director, Victor Batallé

Txèhov de M. Pennington. Director, Victor Batallé

Altres llocs de Harold Pinter. Director, Joan Anton Sánchez

FILMOGRAFIA

Companys, procés a Catalunya (1979)

Periscopio (1979)

Puzzle (1986)

TELEVISIÓ

Estació d’Enllaç (TV3. 1995)

La Lloll (TV3. 1995)

Rosa (TV3. 1996)

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Guanajuato (Mèxic): ataque a la periodista Karla Janeth Silva Guerrero / la Independent / Notícies gènere

Las queremos libres seguras informando Las queremos vivas Eliminar todas las barreras de género...

tere moll

Parole, parole, parole …

OPINIÓN Ayer fue un día un tanto extraño Y cuando digo extraño no me...

Barcelona: Laura Freijoo a la Sala 5 monos / La Independent / Notícies gènere

Laura Freijo I 8217 m sure cartel slqeb 2013 A partir del 8 de gener...