Institucions com la Comissió Presidencial contra el feminicidi a Guatemala són les encarregades d’analitzar els assassinats de dones a Guatemala, on tan sols el 2011 s’en van comptabilitzar 706. Però, segons les mateixes autoritats guatemalenques, dels assassinats registrats en els últims cinc anys, uns cinc mil, el 97 per cent roman impune.
Un seguiment mediàtic realitzat per l’Agència Cerigua mostra que per primera vegada el 2011 es van poder classificar 60 assassinats dolosos contra dones perpetrats pel crim organitzat, la resta de casos corresponen a dones joves assassinades durant assalts, atacs armats i segrestos, entre d’altres contextos.
No obstant això, el monitoratge destaca que en un elevat percentatge es desconeixen els motius o les causes que originen els assassinats de les guatemalenques.
De 2000 a 2008 el nombre de casos reportats per les autoritats judicials van en augment, el 2009, l’Institut Nacional de Ciències Forenses (Inacif) en va comptabilitzar 708, el 2010, 680 i l’any passat el llistat inclou 706 nenes i dones.
Falta de coordinació entre les institucions
Alba Trejo, comissionada contra el femicidi / feminicidi, va dir a Cerigua que poques són les institucions de l’Estat que analitzen el fenomen o les característiques i causes dels assassinats de dones a escala nacional, la entitat que representa avalua expedients obtinguts dels jutjats i fiscalies en alguns departaments.
D’aquesta manera, la Comissió va aconseguir determinar que a Escuintla, el segon departament amb el major índex de morts violentes de dones, difícilment s’ investigarà un cas de femicidi / feminicidi, a causa del masclisme, de la desigualtat social i econòmica, de la pèrdua de valors, de la falta d’ocupació i l’escassa consciència sobre la importància de la denúncia.
Les persones encarregades d’atendre les famílies de les víctimes i a les supervivents de la violència masclista són homes, que van assegurar haver estat capacitats sobre gènere, però, això no garanteix la transformació del sistema, ha assegurat Trejo.
Un altre de les principals troballes de la Comissió contra el femicidi / feminicidi, se centra en la manca de coordinació entre el Inacif, el Ministeri Públic (MP) i el Ministeri de Salut Pública i Assistència Social (MSPAS), entitat que té un paper fonamental en els casos de violació, i a més es desconeixen els contextos d’altres 20 departaments.
Leonor Calderón, directora del Fons de Població de les Nacions Unides (UNFPA), a Guatemala, va assegurar que el femicidi / feminicidi no només passa quan els marits assassinen les seves parelles després de donar-los una vida de maltractaments, insults i menyspreus; la majoria de les morts es donen en un context de relacions desiguals de poder entre els sexes.