Per Redacció AmecoPress
Una història de superació i de lliurament, la d’una dona que va decidir lluitar pels que arrisquen la seva vida creuant l’Estret. Helena Maleno ha estat (i continuarà sent) font i protagonista de moltes informacions. Defensar la vida de les persones migrants va suposar la seva criminizalización, persecució i fustigament.
Però també la va convertir en referent per a moltes dones i homes que es van solidaritzar amb ella, la van secundar i van custodiar el seu treball de resistència a “les necropolíticas a les fronteres” i de defensa dels drets humans.
El passat 13 de març Maleno anunciava en les xarxes: “A la fi. Després de 18 anys a la frontera defensant el dret a la vida, us regalo #MujerDeFrontera. Un llibre sobre una crua realitat marcada per la violència, però també per l’amor i la vida.”
Sinopsi
Quan Helena Maleno va arribar al Marroc el 2002 amb el seu fill, dues maletes i un projecte laboral de tres mesos no podia imaginar fins a quin punt aquell país i la lluita pels drets de les poblacions migrants que el travessaven transformarien la seva vida per sempre.
Ja instal·lada a Tànger de manera definitiva, Helena es va endinsar en els assentaments provisionals dels boscos que envolten Ceuta i Melilla i va començar a denunciar sense descans les violacions de drets d’aquells que busquen creuar, per terra o per mar, una frontera que els permeti aconseguir Europa. La primera crida des d’una pastera la va rebre el 2007: l’embarcació s’estava enfonsant i un dels que hi anava tenia el seu telèfon. Helena va avisar immediatament a Salvament Marítim perquè acudís a rescatar-los. Va ser la primera de centenars de milers de crides i tuits alertant de pasteres a la deriva per a protegir la vida.
No és quelcom que li anés a sortir de franc. Una tarda, mentre tornava a la seva casa després de recollir a la seva filla del col·legi, Helena es va trobar amb dos policies de paisà que l’esperaven. Els tribunals marroquins l’acusaven de tràfic d’immigrants i foment de la immigració il·legal. La causa, iniciada per un controvertit dossier de la policia espanyola, va posar en marxa un moviment internacional de suport a Maleno i va fer evident fins a quin punt les autoritats europees estan disposades a jugar brut quan es tracta de protegir les fronteres. I a costa de qui sigui.
*Helena Maleno Garzón
Helena Maleno Garzón (El Ejido, 1970) és defensora de drets humans, periodista i investigadora dels moviments migratoris i el tràfic d’éssers humans. És fundadora del col·lectiu Caminant Davanteres, que treballa pel reconeixement dels drets de les persones migrants. Des de 2002 viu al Marroc i treballa denunciant les violacions de drets humans en la davantera sud amb Espanya. Ha estat guardonada amb múltiples premis que reconeixen la seva tasca, entre ells el Premi Drets Humans 2015 del Consell General de l’Advocacia Espanyola, el Premi Nacional de Periodisme 2018 de l’Associació Pro Drets Humans d’Espanya, el Premi Guernica per la Pau i la Reconciliació 2018, el Premi Séan McBride 2018 del International Peace Bureau i el Premi Pimentel Fonseca 2019 del Festival Internacional de Periodisme Civil d’Itàlia.