L’ùnica dona, ponent de l’ùltima Tertulia Digital, Ana Maiques, empresaria i emprendedora innovadora, va sobresortir entre els 11 participants en una taula molt especial de cara al public, que va organitzar Tomas Cascante a la Sala d’actes del Foment de treball. El seu discurs va ser clar i contundent, i sobre tot de caire feminista. Va se la mes aplaudida, i a la que el pùblic assistent -unes 400 persones- li van dirigir més preguntes. Presentada per Cascante com una dona que està desenvolupant dues empresas d’exit innovadores va comentar que sentirien parlar molt d’ella.
I Maiques va ser de les participants mès assertives i entusiastes, i les seves intervencions van ser molt aplaudides pert tothom – com sempre en aquest tipus d’actes- la majoria eren homes, i un 10 % de dones. I sense pensar-ho dues vegades desprès de presentar-se només com portantveu d’un equip d’investigació, es va possar un casc al cap, que es diu Enobio (*), i després va respondre a la pregunta que li havia fet abans Cascante. “En realitat, jo estic liderant la fascinant aventura Neuroelectrics! Som una Starlab spin-off, desenvolupament i comercialització de productes relacionats amb la neurociència, específicament aquest cas adaptable proporciona una estimulació no invasiva del cervell per ajudar els pacients amb dolor crònic, després de l’accident cerebrovascular rehabilitació o depressió). La nostra visió és ajudar els pacients, proporcionant innovacions, fàcils d’usar i assequible a la neurociència com a dispositius mèdics”.
En aquesta tertulia organitzada el 31 de gener per Tomas Cascante, expert en TICs, responsable de Tertulia Digital, i editor de Dossier Tecnologico va presentar un a un als líders socials i econòmics que estaven asseguts a l’escenari al front del públic, quan ell els cridava feien un ‘spitch’ de pocs minuts, i esperaven junt als altres 10 ponents, les preguntes dels assistents- Entre els participants hi havia altes càrrecs de les organizacions empresarials, de la Universitat i del món de les Tics. Destaquen alguns com Pedro Gómez, president de CECOT, Jaume Teodoro, de Tecnocampus, Carles Gran, de Microsoft, Brian O’Hare d’American Society, Carles Fradera, de BDigital, Victor Horcasitas, de la Pompeu Fabra, Antoni Girò de la UPC i Albert Delgado de Penteo.
“Per emprendre tens que tenir una visió clara del que vols i posarla en marxa”
Segons Maiques: “S’arriba més lluny en companyia que sol”. Per fer un producte realment innovador i ambiciós, les empreses petites i mitjanes han de cercar la col·laboració d’altres companyies o institucions”.
Abans d’iniciar un projecte de col·laboració en R+D, cal tenir-ne clar l’objectiu científicament i tècnicament. “Tenir una bona idea no és suficient”: el més important és saber gestionar-la de forma adequada perquè doni bons resultats. Per aquesta raó, és menester comptar amb un bon gestor de projecte col·laboratiu, que sigui bon planificador i tingui capacitat de lideratge.
La fundadora de Starlab defensa programes d’acompanyament per a emprendedores
Per a Maiques cal tenir confiança en les nostres possibilitats, tant personals, com de grup: “Hem d’aprendre a parlar en plural. Hem d’innovar i oferir solucions als problemes actuals, però des de aquí cal fer un homenatge a les empreses tradiconals del nostre pais, que han continuat i s’han adaptat als nous temps innovant, i cal confiar en la creativitat dels treballadors, des del sector de l’automovil fins el de la salut”-afirmà-.
Apostar per l’exportació de bones idees i productes, i animar la inversió privada són les dues claus més importants per sortir d’aqeusta crisis: “També cal guanyar-se el mercat exterior, i per aixó no hi ha una altra formula, que confiar en la gent jove ben formada, sobre tot en les dones, que a vegades no es tenen en compte en temes tecnòlogics”
(*) Enobio és un casc que controla l’activitat cerebral dels pacients que semblen estar en un estat vegetatiu
Enobio és un dispositiu sense fils (EEG neurofeedback per interfícies cervell ordinador, o altres aplicacions mèdiques) i s’està utilitzant actualment en el desenvolupament de la consciència Scanner Halifax, un dispositiu que utilitza paraules i tons per mesurar la funció cerebral en pacients que han patit un traumatisme greu o accident cerebrovascular induït per lesions cerebrals. El sistema mostra l’activitat cerebral dels pacients que semblen estar en un estat vegetatiu. En aquest cas en particular ofert per la televisió canadenca CTV, va mostrar que el pacient era capaç d’escoltar i entendre el que li deien. Es pot consultar
la història completa aquí.