Aquesta afirmació ha estat feta per la ministra de Sanitat, Política Social i Igualtat en el transcurs de la primera trobada de defensores i defensors del lector, de l’espectador i de la igualtat d’Espanya que ha organitzat El Periódico de Catalunya.
La ministra ha presidit la primera trobada de defensores i defensors del lector, de l’espectador i de la igualtat d’Espanya. Ha afegit que ha vingut a Barcelona a donar valor a aquesta figura que reflexa un avenç més de la societats democràtiques. En la seva opinió els mitjans que aposten per aquesta figura defensen la comunicació des de la qualitat periodística.
L’acte ha reunit als set defensores i defensors dels lectors, espectadors i la igualtat: Patricio Gutiérrez, de la Radio Televisión Andaluza (RTVA); Josep Collelldemont, d’El Punt; Elena Sánchez, de RTVE; Carles Pérez, de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA); Milagros Pérez Oliva, d’El País; Eva Peruga, d’El Periódico i Josep Rovirosa de La Vanguardia.
La ministra ha afirmat que el 82% de les notícies que es publiquen a Espanya són protagonitzades per homes i que, només, un 21,5 % dels mitjans de comunicació a Espanya tenen dones en els llocs de direcció. Pajín ha explicat que a Espanya hi ha molta legislació que ha significat un pas molt important en els darrers anys i que el Govern prepara una llei d’igualtat de tracte i de no discriminació que modernitzarà del tot la societat espanyola. Ha animat a la premsa a continuar fent d’altaveu contra la violència de gènere, ja que en els primers anys d’aquest 2011 ja han mort 17 dones i ha afegit que el seu govern està buscant consensos per eliminar la publicitat d’anuncis de contactes en els mitjans de comunicació.
El debat posterior ha estat conduït per la periodista Sílvia Cópulo, qui ha donat la paraula als protagonistes. Patricio Gutiérrez de RTVA ha explicat que a Andalusia estan fer un treball profund per corregir la desigualtat de gènere en els productes de ficció que els arriben. Ell fa deu anys que ostenta aquest càrrec. En Josep Colldemont ha dit que els lectors d’El Punt els reclamen proximitat. Elena Sánchez de RTVE ha fet evident la dificultat de la seva feina, ja que “no hi ha cap manual que ens digui com hem d’actuar. En la seva opinió aquesta figura crea confiança del telespectador cap al mitjà”.
En Carles Pérez, de la CCMA, ha dit que veu aquesta feina com la d’un mediador, la d’un buscador de punts en comú i ha afegit que té una component pedagògica important. Milagros Pérez Oliva, d’El País, ha afirmat que els mitjans que disposen d’aquesta figura han de tenir també estructura de participació. En el diari pel qual treballa aquesta pirámide es composa amb el llibre d’estil i l’estatut del defensor del lector.
Eva Peruga, la primera i única Defensora de la Igualtat d’un mitjà a Espanya, que ha estat l’ànima de l’organització d’aquest acte, també ha apuntat pel contingut pedagògic i ha explicat que l’objectiu final és contribuir a un canvi de mentalitat de periodistes i lectors, amb moltes millores en el llenguatge. Finalment, en Josep Rovirosa, de La Vanguardia, que malgrat que el diari fa quinze anys que té aquesta figura, ell només fa sis mesos que n’és, ha dit que, en la seva opinió, el defensor ha de ser un mediador i que s’ha de fer un esforç en el canvi del llenguatge dels mitjans. En el torn de preguntes, la periodista Maria Eugenia Ibáñez, premi d’honor de la Comunicació local, ha apuntat que moltes vegades els mitjans imposen els defensors o defensores a les redaccions per rentar-se la cara i que s’ha de treballar perquè els defensors i defensores siguin un instrument de la democràcia. A aquest punt, la periodista Milagros Pérez Oliva li ha contestat que la manera de fer personal d’exercir aquest càrrec i el fet que tinguin un estatut que els protegeixi mostren si el mitjà vol contribuir o no a la democràcia potenciant als defensors i defensores.