La Direcció General de Joventut, la Diputació i la Universitat de Lleida, amb la col·laboració del Màster Interuniversitari Joventut i Societat van organitzar el passat 16 de novembre el XIV Fòrum d’Estudis sobre la Joventut, que enguany es va centrar a analitzar els darrers moviments juvenils. A més de l’actuació dels i les joves a l’Estat, es va analitzar la dels joves de França, Grècia, Itàlia, Portugal i el món Àrab.
El Dr. Antonio Ariño, de la Universitat de València, va analitzar els moviments del 15-J a l’ Estat Espanyol des d’una perspectiva sociològica. Entre aquests moviments trobem el de les indignades i el de les feministes indignades, a més d’associacions de joves com DONA-Joves Nacionalistes per la Igualtat.
Per explicar els moviments francesos la convidada va ser la Dra. Danielle Provansal, de la Universitat de Barcelona i Universitat de Lyon III. La seva intervenció duia per títol “França: Banlieues, bandes i precarietat”.
La Dra. Yvonne Kosma, de l’Aristotle University of Thessaloniki, iel Dr. Yannis Pechtelidis, de la Universitat de Thessaly, van ser els convidats a parlar dels moviments juvenils grecs. El Dr. Luca Queirolo Palmas, de la Universitat de Gènova, va presentar els moviments italians. I la Dra. Inês Pereira, de l’Institut Universitari de Lisboa, va fer el mateix respecte els portuguesos. El Dr. Josep Sánchez, de la Universitat de Barcelona, parlà de els “Grups juvenils i revolució al món àrab”.
La conferència de clausura, “Més enllà de la indignació”, va córrer a càrrec de Josep M. Lozano, del Departament de Ciències Socials d’ESADE. “Sense un compromís posterior la indignació pot esdevenir estèril”, va afirmar el Dr. Lozano, “La indignació és imprescindible, però amb ella no n’hi ha prou”, explica Lozano en el vídeo resum consultable a http://www.youtube.com/watch?v=0RwbqrGMCx4. “El gran repte –continua- és com transformes aquesta indignació en projectes de canvi i transformació que tinguin impacte”.
Va cloure l’acte el director general de Joventut, Antoni Reig, i el director del Màster Interuniversitari en Joventut i Societat, Pere Soler.