Aquest Pla té una dotació pressupostària de 420 milions d’euros i – segons paraules d’Esther Sànchez- posa “l’ èmfasi en tot una sèrie de noves mesures adreçades a joves menors de 30 anys; persones amb especials dificultats d’inserció en el mercat de treball i/o en situació de vulnerabilitat sociolaboral; i persones en situació d’atur que provenen de sectors especialment afectats per la crisi econòmica”
El Pla inclou mesures específiques per col·lectius, sectors, territoris i per la innovació i la modernització, així com una nova cartera de serveis del Servei d’Ocupació de Catalunya – SOC però, no en destaca en la seva presentació cap anàlisi, argument ni actuació de relleu vers les dones que són les més castigades junt amb les i els joves per la crisi.
Esther Sànchez, secretària d’Ocupació i Relacions Laborals del Departament d’Empresa i Ocupació, ha presentat aquest 20 de gener el Pla de Desenvolupament de Polítiques Actives 2012-2013 que compta amb el suport de les organitzacions patronals Foment del Treball i PIMEC, els sindicats Comissions Obreres i Unió General de Treballadors, i les entitats municipalistes (Federació Catalana de Municipis i l’Associació Catalana de Municipis) a través del Consell de Direcció del SOC, té una dotació pressupostària de 420 milions euros per al 2012, primer any de vigència del Pla.
Segons el departament d’empresa i ocupació el Pla “s’ha dissenyat a partir de les necessitats concretes i actuals de les persones en situació d’atur i de les empreses instal·lades arreu del territori d’acord amb la Diagnosi del Mercat de Treball a Catalunya elaborada pel Departament”.
Entre les 70 mesures específiques del Pla, la secretària d’Ocupació i Relacions Laborals ha indicat les adreçades als menors de 30 anys, “que estaran segmentades perquè no tot el col·lectiu de joves és igual, i incorporarà accions de formació i contractació amb pràctiques laborals en entorns reals d’empreses”, entre d’altres iniciatives. “Altres mesures s’adrecen a sectors productius amb altres necessitats de llocs de treball per reposició, i a sectors prioritaris o que generen ocupació; i a territoris amb projectes de desenvolupament local i territoris amb necessitats de reequilibri social i econòmic”.
Esther Sànchez, ha destacat que el Pla incorpora novetats com ara la individualització del servei. “Totes les polítiques actives es faran després de que les persones en atur passin un qüestionari a l’oficina de treball per avaluar la seva situació i formalitzar un compromís d’activitat per tal de donar a les persones el que realment necessiten i optimitzar els recursos disponibles”.
En aquest sentit, la secretària d’Ocupació i Relacions Laborals ha manifestat que el Departament vol “fomentar projectes integrals d’orientació, formació i inserció laboral per a diferents col·lectius”. També ha manifestat que s’optarà per no destinar recursos a entitats que treballen amb col·lectius petits ja que “amb les xifres d’atur que tenim no podem permetre’ns el luxe. Volem aconseguir que les empreses de serveis en matèria laboral s’agrupin entre elles i que garanteixin resultats d’impacte”.
El 2012 el Departament combinarà la subvenció amb el conveni o contracte programa, i el 2013 serà majoritària la via del conveni o contracte programa: “Volem passar del model de subvencions al model de convenis o contractes programa tal i com es fa a Europa”- ha afirmat Esther Sànchez i ha afegit- “el mètode de la subvenció, que normalment té una durada d’un any, és obsolet, genera complicacions en les justificacions econòmiques i un alt índex de revocacions, la qual cosa provoca inseguretat a les entitats i les dissuadeix a l’hora d’invertir en millores i innovar. Volem donar estabilitat a les entitats i el millor instrument és el contracte programa o el conveni, que fomenta la qualitat en el mercat de proveïdors de serveis”.