viernes 08 noviembre 2024

viernes 08 noviembre 2024

logoCalala

Compartir

El moviment feminista, clau per a l’avenç dels drets sexuals i els drets reproductius

No hay traducción disponible

logoCalala

 

 

OPINIÓ

Un moviment feminista fort podria ser clau en l’avanç dels drets sexuals i dels drets reproductius? Nosaltres creiem que sí.

D’acord amb un estudi publicat a l’American Political Science Review amb dades recollides a 70 països durant més de quatre dècades, la presència d’un moviment feminista independent al país va ser el factor més important per aconseguir progressos cap a l’eliminació de la violència contra les dones, per sobre de la riquesa del país o del nombre de dones en el Govern.

Però no ens anem molt lluny. Tenim un cas molt proper. 2013 i 2014 vam viure una forta ofensiva al dret a l’avortament a l’Estat espanyol. El moviment feminista va ser clau en aturar la reforma de la llei que va proposar el llavors ministre de Justícia, fet que va provocar la seva posterior dimissió. Vam viure de primera mà la capacitat del moviment per mantenir la mobilització de forma sostinguda al llarg del temps i en tot el territori, el treball conjunt de tres generacions de dones, la seva habilitat per crear i mantenir aliances amb altres moviments socials i la creativitat desplegada per mantenir la qüestió a l’agenda.

Reptes davant nostre

Llavors, sí, el moviment feminista té la força per fer avançar els drets sexuals i els drets reproductius. No obstant això, tenim davant nostre dos reptes molt importants.

D’una banda, hi ha una creixent criminalització de la protesta i el moviment feminista no s’ha lliurat d’això. Almenys sis col•lectius feministes han estat multats i, fins i tot, jutjats per desenvolupar accions de carrer “il•legals”. Només un d’aquests col•lectius enfronta multes de fins a 13.000 euros. En alguns casos, han estat grups fonamentalistes i anti-elecció qui han exercit la denúncia, com ha passat recentment amb el CoñoInsumiso de Sevilla.

A això, s’hi suma que el moviment feminista no sempre té els recursos per poder sostenir la seva lluita.

Una investigació de AWID el 2010 va revelar que el pressupost mitjà per 740 organitzacions de dones de tot el món era de només 20.000 dòlars. A tall il•lustratiu, aquest mateix any, l’ingrés de Save the Children Internacional va ser de 1.442 milions de dòlars. La major part de les organitzacions entrevistades havien rebut fons condicionats per projectes i de caràcter anual i no tenien accés a fons per al seu funcionament general ni plurianuals. Entre les organitzacions de dones enquestades, una cinquena part va manifestar la por d’haver de posar fi a la seva tasca a causa del dèficit financer.

En el cas de l’Estat espanyol, molts grups de base no compten amb un pressupost folgat, sinó que es mantenen amb recursos generats amb estratègies de “canyes i xapes” per pagar les seves despeses bàsiques. En moltes ocasions els fons amb què compten poden rondar entre els 100 i els 1.000 euros, la qual cosa els dificulta pensar a mitjà i llarg termini, recompensar almenys en part el treball professional que realitzen o fer front a imprevistos. Per exemple, els col•lectius multats han hagut de posar en marxa tot tipus d’activitats per poder recaptar fons, des d’organitzar “cafetas”, concerts i festes, fer rifes o sol•licitar aportacions personals.

Tot això en un context en què els drets sexuals i els drets reproductius segueixen sota amenaça. L’atac a la llei de l’avortament ha estat el cas més flagrant de tots, però no ha estat l’únic. També hi ha hagut altres, com la restricció a les dones soles i lesbianes per accedir a la reproducció assistida al sistema públic o l’eliminació de l’assignatura d’educació per a la ciutadania i els seus continguts sobre igualtat i respecte a la diversitat.

 

 

Calala convocatoria

 

 

Un altra finançament és possible

A Calala creiem que és imprescindible mobilitzar cada vegada més recursos per al moviment feminista. Recursos que no suposin una burocratització de les seves organitzacions i grups, sinó que els permetin pensar i actuar de forma estratègica. Apostem per un model flexible, basat en la confiança mútua amb els grups als quals donem suport, en què el paper no pesi més que el sentit comú i la paperassa es redueixi al mínim. I en què, el més important, els recursos arribin a qui millor coneix els seus problemes i les seves solucions.

En aquesta línia hem llançat una convocatòria per donar suport a col•lectius de dones i feministes de l’Estat espanyol per fer campanyes en defensa dels drets sexuals i els drets reproductius, donant prioritat a aquells liderats per dones joves, lesbianes, trans, migrants, gitanes, treballadores sexuals i treballadores domèstiques, estiguin o no registrats legalment.

Volem que cada vegada més persones i entitats se sumin a aquest altre model de finançament. Posem els nostres esforços en tenir un moviment feminista fort i les coses ens aniran molt millor en el futur.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Boletín de noticias

Suscríbete a nuestro boletín semanal y a las últimas noticias publicadas.

También te puede interesar

8 de marzo de 2018: ‘mujeres libres en paises libres’

OPINIÓN COLECTIVA Uno de los principios motores de esta huelga es la interseccionalidad, ‘somos...

Barcelona: II Col·loqui Internacional Literatura que fa Història / La Independent / Notícies amb visió de gènere

No hay traducción disponible El II Col·loqui Internacional Literatura que fa Història es proposa analitzar...

Cubelles: II Trobada Aurora Garcia Bertomeu

En un lloc com el Cafè Armengol, conegut per tothom i referent del municipi de...