Més de la meitat dels expedients són per sol·licitar l’arrelament social, pas previ indispensable per obtenir el primer permís de residència
La Generalitat de Catalunya, mitjançant la Direcció General per a la Immigració i en col·laboració amb els ens locals, acredita el grau d’integració de les persones estrangeres que volen accedir a l’arrelament social, figura indispensable per obtenir el primer permís de residència. També certifica l’esforç d’integració que fan els sol·licitants de renovació de residència temporal, així com l’adequació de l’habitatge en els casos de sol·licitud de reagrupament familiar.
El Departament de Benestar Social i Família ha gestionat, des de l’entrada en vigor del reglament de l’última reforma de la Llei orgànica sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya fins a principis de desembre de 2012, un total de 46.130 expedients d’estrangeria en virtut de les noves competències. La majoria han estat d’arrelament social (55 %), seguits pels de reagrupament familiar (33,4), renovació de residència per reagrupament familiar (9,5) i renovació de residència temporal (1,9).
Fins a un 96,6 % dels informes que acrediten la idoneïtat o no de les sol·licituds ja han estat emesos pel Departament de Benestar Social i Família, que els envia a la Subdelegació del Govern espanyol perquè els tingui en consideració a l’hora de facilitar les autoritzacions. Dels informes emesos (44.556) la gran majoria han estat en sentit favorable (87,4 %). Els casos desfavorables (7,3 % sense comptar duplicats o desistiments) s’han degut principalment al desconeixement d’una de les dues llengües oficials (en el cas del tràmit d’arrelament social i de renovació de residència temporal) i a l’existència d’habitatges sobreocupats (en el cas del tràmit de reagrupament familiar i renovació de reagrupament).