viernes 08 noviembre 2024

viernes 08 noviembre 2024

Dona Crea-Crea Mujer 2023, torna la creació escènica amb nom de dona

El Festival s’inaugura el divendres 17 de novembre i tindrà lloc cada divendres fins al 15 de desembre al Centre Cívic de Besòs- Maresme. L’estrena serà ambAdeu Jane, una obra sobre el càncer, la història personal de la directora.

Imma Manresa i Mercè Espelleta, organitzadores i ànimes del festival, seleccionen, com cada any temàtiques de dones, “sempre tenim en compte- expliquen- què les obres que es presenten tinguin un contingut audaç, provocatiu, desafiant, per tal de visibilitzar i denunciar la violència i la discriminació vers les dones, i per convidar-nos a veure el món des de diferents perspectives, sortir de la nostra zona de confort i entendre altres realitats”.  El Festival Dona Crea-Crea Mujer*, com cada any, es farà a Sant Martí, al barrí del Besòs-Maresme.

Cal parlar sobre temes que segueixen amagats

Les obres d’aquesta edició ens parlen sobre el càncer de mama, a partir la història real de la pròpia directora, Clara Moraleda. La prostitució i les sexualitats, són temes dels que costa parlar i el Festival els aborda, tot donant la veu a les protagonistes. “També es es tractarà la menopausa –subratlla Mercé Espelleta, una etapa de la vida de les dones que sembla amagada, com un tabú, del que no s’atreveixen a parlar- I nosaltres volem parlar-ne amb l’obra de cloenda i del col·loqui posterior”.  Al festival es tracten temes difícils de gestionar mostrant realitats  que: “són ignorades o amagades i nosaltres desmuntem prejudicis amb qualitat i professionalitat” – contínua explicant Imma  Manresaque destaca l’aportació de la programació actual per recuperar la història de les dones, i comenta sobre Maria Antonieta que “ens plau mostrar la vida real d’una dona de la qui la història ens dona una versió tergiversada, quan en realitat va ser una dona valenta, símbol del naixement d’una nova era”.

El Festival és una plataforma a fi que les dones tinguin més visibilitat, creant espais de reflexió i d’aprenentatge per a tothom.

Les organitzadores del festival, estan convençudes que la creativitat teatral amb perspectiva de gènere segueix sent molt necessària i encara que no és exclusiva de cap barri, han volgut apropar a una zona tan popular com el Besós unes obres en clau feminista, però que poden agradar a tothom. “Posem sobre la taula el sentir de les dones, sense importar la seva condició, on visquin o quins estudis tinguin. Sense remarcar edat ni gènere”, aclareix Mercè Espelleta.  Per la seva banda, Imma Manresa puntualitza: “Són temes que interessen a tots els públics, els tenim a prop, perquè tenen a veure amb la nostra vida quotidiana, i dels que es parla molt poc. Nosaltres volem mostrar aquests temes perquè és necessari ara i sempre”. [+info a  https://www.donacrea-creamujer.eu/]

Obres per a tots els gustos, amb sentit de l’humor

Adeu Jane, de la Companyia Bynomi, inaugura el festival divendres 17 de novembre i tracta sobre el càncer de mama. És la història real que va viure l’actriu i directora Clara Moraleda, que amb 17 anys va patir una amputació d’un pit. La protagonista, Mariona,  durant el temps que dura una ressonància, al seu cap porta dues presències que representen amb ella les vivències, els desitjos i les pors (o el pànic) que passa durant el procés. Les actrius Laura Dorca i Joana Roselló l’acompanyen en els diferents moments aportant-hi cures i empatia. Aquest espectacle també fa reflexionar sobre els perills de la pressió estètica i la importància de l’acceptació i estima pròpies.

La prostitució i la sexualitat, es tracta a Segarem ortigues amb els tacons, que es veurà el divendres 24. La Companyia valenciana Contrahecho Producciones amb un text atrevit i transgressor mostra a 3 dones i un transsexual lligades a la figura del puter, en la crua realitat de la seva espera al costat de la carretera. És una tragicomèdia que reflecteix les seues esperances, somnis, costums, irritacions i totes les seues cares. L’amor o la seua negació, la impotència, la tendresa, ràbia, dolor i humor. Un text transgressor que transcendeix parlant sobre les dones, el feminisme, la prostitució i el masclisme.

Jessica Walker presenta Maria Antonieta, el divendres 1 de desembre. Una adaptació lliure a partir de la biografia escrita per Stefan Zweig i de cartes originals entre Maria Antonieta i la seva família.  “Només en la desgràcia se sap de debò qui ets” va dir Maria Antonieta, una dona lliure,  en una època  turbulenta. Una vida tràgica. Una encarnació delirant i honesta de la víctima més coneguda de la Revolució Francesa.
Walker presenta un tour de force actoral que segons explica: “travessa amb honestedat i risc les diverses facetes del personatge: l’estrangera, la malbaratadora, la mare, l’actriu, la inadaptada, la dona, l’esposa, l’adolescent, la condemnada…”

El festival es clausura amb “Meno es más” el divendres 15 de desembre, amb l’obra de microteatre escrita per Mercè Espelleta i dirigida per Ariadna  Martí. Una comèdia sobre com viuen la menopausa dues íntimes amigues de tota la vida. A Margarita li ha canviat la vida per a millor, se sent plena, lliure, radiant i millor que mai!. Però la seva amiga, Sole, està feta un embolic i la viu des del dolor, la ignorància i la preocupació. El seu marit la maltracta i ella ja no sap què fer.

Desprès d’aquesta representació de Cloenda tindrà lloc una xerrada conduïda per Montse Roura, de l’entitat “Ella y el Abanico”

*Totes les obres es faran al Centre Cívic Besós-Maresme, excepte “Segarem ortigues amb els tacons” que es representarà divendres 24, al teatre de l’Institut Carlos Diaz (Josep Pla, 56). Les obres es fan els divendres (excepte el 8 de desembre), a les 19,30 hores.

Podeu consultar un resum de cada obra a la Cartellera de la Web . Es recomana reservar les entrades, l’aforament és limitat. Les entrades costen 5 euros, i per cada 4 entrades es regala una.

Mireu el trailer del festival a Youtube.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

There is no Event

Boletín de noticias

Suscríbete a nuestro boletín semanal y a las últimas noticias publicadas.

También te puede interesar

“La prostitución no afecta solo a las prostituidas, sino a todas las mujeres”

Fotos: AmecoPress En la Jornada Internacional sobre prostitución y trata de mujeres, ha participado...

Avances y reivindicaciones legislativas LGTB

En Portugal, tras largas reivindicaciones, el Código del Trabajo ha recogido la inclusión de...

La companyia de teatre Las Poderosas contra la violència de gènere mitjançant obres amb un potent contingut polític

“la paraula és valuosa, ens han ensenyat a estar callades, a no dir res, el...