Mossos de l’Àrea Bàsica Policial de Tarragona, van detenir el passat 2 de maig a Roda de Barà a dues dones com a presumptes autores de detenció il·legal, lesions psíquiques, vexacions, tracte degradant i delicte contra la salut pública.
Les detingudes Sílvia ET de 54 anys de nacionalitat nord-americana, directora del centre i Maria Genoveva FP de 47 anys de nacionalitat espanyola i treballadora del mateix, gestionaven un xalet com a casa d’acollida per a dones en risc d’exclusió social sense cap permís, segons va dir la policia autonòmica catalana a través d’un comunicat.
Les dues dones que en el moment de la detenció eren al lloc dels fets, havien sol·licitat un permís a l’Ajuntament de Roda de Barà per realitzar l’activitat com a casa d’acollida i li havia estat denegat perquè no complia amb els requisits per dur-la a terme
La Policia Local va iniciar la investigació quan va tenir coneixement que en un xalet de la població funcionava una casa d’acollida i que les dones que acollien es trobaven en condicions penoses pels maltractaments que rebien, privades de la llibertat perquè no podien entrar i sortir de la habitatge quan elles volien.
Després de diverses indagacions la investigació policial que va avançar el Grup d’investigació de la Comissaria de Tarragona va poder establir, que almenys cinc dones de diverses nacionalitats i d’edats compreses entre els 25 i els 40 anys vivien en situació de precarietat en aquest lloc.
Segons la investigació policial, les dues detingudes acollien a dones que havien exercit la prostitució, havien estat maltractades o la seva situació econòmica i laboral eren precàries, les mantenien tancades a la casa i les explotaven.
La forma d’explotació responia sempre a un mateix patró: un cop arribaven, les detingudes indagaven si cobraven o tenien previst cobrar algun subsidi i feien les gestions per quedar-se’l en concepte d’estada a la casa. Alguna fins i tot pagava una quota mensual de fins a 300 euros per l’allotjament.
Així mateix, les obligaven a treballar en tot tipus de tasques i si es negaven els imposaven càstigs com tancar-les amb clau privant-les de la llibertat, sense menjar o els donaven el menjar en avançat estat de descomposició, el seu objectiu era que no poguessin posar en coneixement de cap persona la seva situació i les condicions de vida en què vivien, per aquest motiu les controlaven i les tancaven amb clau.
Les dues pressumptes maltractradores van passar a disposició judicial, mentre que de les cinc dones i els tres menors se n’ha fet càrrec el Consell Comarcal del Tarragonès.