sábado 02 diciembre 2023

sábado 02 diciembre 2023

Compartir

Cuba: Elles creen:un festival per l’art de les dones

No hay traducción disponible

L’obra artística, pensament i sabers de les dones seran el motiu que animarà les jornades” Elles creen “,que es desenvoluparan en diverses ciutats cubanes del 9 al 19 d’octubre.
Reivindicar la creació femenina, posar en valor la seva obra en diversos àmbits de la cultura i la societat, així com les dificultats perquè els seus resultats arribin al públic són alguns dels propòsits del festival homònim a un que se celebra a Espanya, va anunciar en conferència de premsa Pau Plates, Conseller Cultural de l’ambaixada d’aquest país a Cuba.

“Hi ha molts factors socials condicionants de la possibilitat de creació, però el gènere és un dels més importants”, assegura en el manifest de les jornades l’acadèmica espanyola Judtih Astelarra.
L’autora, entre altres textos, d’ ¿Lliures o iguals? Societat i política des del feminisme, sosté que la divisió social del treball ha fet que l’activitat social de les dones fora restringida a l’àmbit privat, de la llar i les tasques de cura.

“Però, tot i que es dediquessin a activitats artístiques, la desigualtat de gènere ha fet que rarament hagin rebut el mateix suport i reconeixement que es donava als homes creadors”, subratlla la professora emèrita de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.
En un esforç conjunt de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, la Conselleria Cultural de l’Ambaixada d’Espanya i el Ministeri cubà de Cultura, amb el concurs de diverses institucions, al festival es presentaran artistes i personalitats de l’illa caribenya i Espanya.

l programa supera la trentena d’accions en cursos, tallers, conferències, concerts, galeries d’art, sales de cinema, teatre i altres espais públics a les ciutats de l’Havana, a Cienfuegos i Camagüey a la zona central del país, i en Holguín, en l’orient cubà.
Les jornades reuneixen presentacions de música, literatura, arts visuals, teatre cinema i dansa. Entre les artistes i acadèmiques de l’illa participen les ballarines Alicia Alonso i Isabel Bustos, les intèrprets i cantants Yusa, Zenaida Romeu, Yissy García, Eme Alfonso, Grettel Barreiro, Pura Ortiz, Mirela Moreno, Lyda Cao, Laritza Bacallà , Isis Flors i Johana Simón.

Entre altres espanyoles que s’han unit a la iniciativa estan la historiadora Concha Hernández Àvila, la muralista i restauradora Cristina García Concheso, la dramaturga Eva Guillamón Albacete, la ballarina i coreògrafa Susana Pous , la fotògrafa Pilar Rubí, la gestora cultural Mercè Bonet, la escriptora Marifé Santiago Bolaños i la professora Judith Astelarra.
En aquesta ocasió viatjarà a l’Havana la professora catalana Victòria Subirana, creadora d’un projecte educatiu gratuït i d’alta qualitat pedagògica al Nepal, i en la experiència es basa la història que explica la pel • lícula Katmandú, un mirall al cel, de la cineasta madrilenya Icíar Bollaín, que serà exhibida a l’Havana durant les jornades.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Asumamos el riegos a equivocarnos

  OPINIÓN Incorporarnos activa y conscientemente a la lucha por la igualdad implica ser consecuentes...

Cubelles: Dones La Fita recupera la memòria de les dones de Cubelles / La Independent / Notícies Gènere

No hay traducción disponible L’Associació Dones La Fita porta realitzant una important trajectòria pel que...

Si parlem d’esport parlem de la legislatura de l’esport femení

Entrevistem la consellera de presidència del Govern de la Generalitat, Laura Vilagrà. Del seu departament...