No hay traducción disponible
La catifa vermella. Dones en primera línia de la política institucional es presenta divendres 26 d’abril al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison.
Diu la prologuista Marta Selva: “És d’agrair, Carme Porta, que ens convidis a llegir aquesta personalíssima crònica per repensar el treball que en política institucional, des de molts àmbits diferents i sovint a contracorrent, han protagonitzat unes dones d’una generació política que sembla ja, que no hagi tingut lloc”.
Avui, dijous 25 d’abril la tertúlia del programa El matí de Catalunya Ràdio de Mònica Terribas ha comptat amb dones polítiques de La catifa vermella: Imma Mayol, Carme Porta, Montserrat Tura, Lourdes Muñoz i Carme Valls.
Carme-Laura Gil i Miró, Carme Valls Llobet, Lídia Santos i Arnau, Imma Mayol i Beltran, Empar Pont i Albert, Mercè Civit i Illa, Montserrat Tura i Camafreita, Carme Porta Abad, Sílvia Bonet Perot i Lourdes Muñoz Santamaria són les dones que fan sentir la seva veu al llibre La catifa vermella. Dones en primera línia de la política institucional de la Col·leció Tinta Femenina, dirigida per Carme Porta, de l’Editorial Trabucaire.
Algunes de les quals, precisament aquest matí han ocupat la tertúlia del programa El matí de Catalunya Ràdio de Mònica Terribas, en un gest significatiu però encara avui molt extraordinari en el conjunt de les tertúlies radiofòniques i televisives del nostre país. Han fet la tertúlia d’actualitat política i social com un gest de “normalitat”. Tant valuoses i encertades o no com els politics tertulians masculins, aquests si majoritaris a les tertúlies. De moment s’hi ha guanyat en la pluralitat i diversitat de les mirades femenines.
Marta Selva, assenyala en el seu pròleg que els recorreguts personals d’aquestes polítiques s’inicien sovint en els antecedents familiar ja que manca la consciència d’una genealogia femenina d’acció política institucional per la mançanca de referents visibles (a excepció de Campoamor, Kent, Montseny i Capmany). Per a Selva, elles han fet política en majúscules i han sofert “alguna que altra esquinçada a la vida personal i professional” i totes elles han estat influides pel feminisme més o menys explícitament “en totes ressona l’efecte d’un moviment que va donar perspectiva transformadora a la manera d’entendre el compromís”.
En la introducció, Carme Porta, explica com elles – en el món de la política- sabien del cert “que partiem d’una desigualtat de base tan gran que fins i tot en cas que alguna “s’agafés a la poltrona” mai seria igual i això és el que ena ha unit en molts moments”.