domingo 19 mayo 2024

domingo 19 mayo 2024

Compartir

Catalunya: La Reforma horària: l’objectiu 2025/ La Independent / Notícies gènere

No hay traducción disponible

En els últims anys, el Govern ha dut a terme importants mesures a favor de la igualtat. L’aprovació de la llei 17/2015 d’igualtat efectiva entre dones i homes és el màxim exponent. Es preveu que la llei tingui un llarg camí d’implementació i moltes de les iniciatives que contempla han de ser impulsades per les mateixes administracions.

 

1497291112 305326 1497292130 noticia normal recorte1

En molts casos s’ha traslladat la responsabilitat en pro de la igualtat a la societat civil i a les iniciatives privades perquè no sempre les administracions tenen com a prioritat la igualtat de gènere i sabem que part de l’èxit de les polítiques de gènere i de la seva transversalització depenen de les voluntats polítiques.

La Reforma Horària és un exemple, la Reforma Horària és una iniciativa ciutadana que impulsa canvis horaris perquè puguem gaudir de més llibertat en la gestió del nostre temps. Aquesta iniciativa és presentar el gener del 2014 i el juliol del 2015 es va crear el Consell Assessor per a la Reforma Horària. El passat 10 de març es va validar el document Bases per a l’Impuls del Pacte per a la Reforma Horària i fa pocs dies el Consell Assessor va concloure els seus treballs.

La Consellera de la Presidència Neus Munté ha acompanyat tot el procés i ha fet possible que el govern assumís el compromís en el desenvolupament de la iniciativa ciutadana. La Consellera va anunciar que el futur Pacte per la Reforma Horària es compromet a assolir el què s’anomena l’Objectiu 2025, “un propòsit en què les institucions i organitzacions promotores es comprometen a impulsar una nova cultura dels temps de les organitzacions a favor de models més eficients i flexibles”.

Les declaracions de la Consellera es van produir en el marc de la presentació de la 4a Setmana dels Horaris, del 12 al 18 de juny, que ha tingut lloc al Museu d’Història de Barcelona. En l’acte, també hi han participat l’escriptor i autor del llibre D’on trec el temps, Màrius Serra, el sociòleg i membre del Consell Assessor per a la Reforma Horària, Salvador Cardús, i el diputat al Parlament de Catalunya, Fabian Mohedano.

La consellera Munté va explicar que previsiblement al juliol tindrà lloc la signatura del Pacte per la Reforma Horària, un acte presidit pel president Carles Puigdemont, que tindrà lloc al Palau de la Generalitat i que comptarà amb el suport dels diferents actors que fins ara han participat en els treballs del Consell Assessor per a la Reforma Horària. Segons Munté, el Pacte per la Reforma Horària “avança a bon ritme i amb passes segures” i té la voluntat de recollir tota la feina feta fins ara i avançar en les eines per aconseguir la racionalització horària. La consellera ha explicat que després de tres anys i mig de treballs ara el canvi qualitatiu és que “entenem que ens hem de posar d’acord sobre un canvi tan important que té conseqüències positives entre tots”.

Els avantatges del Pacte són la seva transversalitat perquè afecta tota la ciutadania. Segons Munté, “racionalitzar els temps, fer-los més humans, més saludables i lluitar contra les desigualtats econòmiques i de gènere es pot fer amb un canvi d’horaris”. El repte, per la consellera, és “consolidar el temps com a mesura de llibertat i benestar”. “L’increment del teletreball, l’avançament de la jornada laboral o el fet que la competitivitat no pot estar lligada a la permanència del lloc de treball” són algunes de les mesures apuntades per la consellera que s’inclouran en el Pacte.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

“El periodismo ante el sexismo”

Reporteros Sin Fronteras RSF ha publicado el 8 de mazo Día Internacional de las...

Para erradicar la esclavitud: una Guía sobre la trata de mujeres elaborada por las propias supervivientes

Helga Flamtermesky pensamientofronterizo wordpress com Helga Flamtermesky con diversas mujeres que han escapado de...

Aguadas cuotas

OPINIÓN Sólo se propala la presunta discriminación positiva si es femenina y se esconde...