jueves 07 noviembre 2024

jueves 07 noviembre 2024

Compartir

Catalunya: Estudi sobre l’economia del treball domèstic i la cura de la llar / La Independent / Noticies gènere

No hay traducción disponible

Segons l’estudi presentat aquest dimecres per la presidenta de l’Institut Català de les Dones,Teresa M. Pitarch, el PIB català s’incrementaria un 23,4% si es tingués en compte el treball domèstic i de cura de la llar. En la presentació hi han participat també la directora i la presidenta de l’Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE), Anna Mercadé i Núria Lao, respectivament; i la directora d’anàlisi de la Cambra de Comerç Barcelona, Carme Poveda.

Aquest estudi posa en valor les feines de cura de la llar i la família que, dins del mercat laboral, tenen un valor econòmic, i el quantifica en termes de PIB a Catalunya. També visibitza la desigualtat en la distribució d’aquestes tasques no remunerades entre dones i homes i els efectes que això té per a la situació econòmica de les dones. 

La realització d’aquest estudi respon al compliment de la Llei d’Igualtat efectiva de dones i homes que diu en l’art. 31 que “La Generalitat ha de fer, periòdicament, estimacions del valor econòmic del treball domèstic i de cura de la llar” i a l’objectiu de l’ODEE d’elaborar estudis que quantifiquin i posin en valor el paper de la dona en l’economia i la seva contribució a la societat.

El PIB del treball domèstic i de cura de la llar s’estima en 50.321 milions d’euros l’any 2015. Per tant, si es consideressin les tasques domèstiques, el PIB català s’incrementaria un mínim del 23,4%, passant dels 214.927 milions d’euros actuals als 265.248 milions el 2015. Les dones són les que fan una major aportació a aquest PIB de l’economia domèstica i de cura (el 67% enfront del 33% els homes). És a dir, les dones contribueixen el doble que els homes al valor econòmic del treball domèstic i de cura.

Si hi hagués una distribució igualitària tant de les tasques domèstiques i de cura, com del treball remunerat, les dones podrien obtenir uns ingressos salarials bruts un 25% superiors als actuals. Per tant, la distribució desigual de les tasques domèstiques acaba tenint un cost per a les dones de 8.852 milions d’euros anuals, és a dir, 2.759 euros anuals per dona.

L’estudi també posa de manifest que la realització de les tasques domèstiques i familiars segueix recaient majoritàriament sobre la població femenina, amb independència de la seva edat, situació laboral, ja siguin ocupades, parades o inactives, del tipus de llar o del nivell d’estudis. Així, de mitjana, les dones suporten una càrrega de treball (remunerat i no remunerat) d’una hora més diària que els homes, una realitat que trenca amb la imatge que les dones treballen menys que els homes.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Search

There is no Event

Boletín de noticias

Suscríbete a nuestro boletín semanal y a las últimas noticias publicadas.

También te puede interesar

Oaxaca. México: Día Internacional de las Víctimas de Desapariciones Forzadas / La Independent / Noticias Gènero

Oaxaca se encuentra entre los 20 estados con mayor número de mujeres desaparecidas, de acuerdo...

Barcelona: Trobada d’entitats al Moll de la Fusta / La Independent / Notícies gènere

El Consell Municipal d’Immigració de Barcelona (les entitats que en formen part i l’Ajuntament de...

unnamed Sant Jordi 21

“Sant Jordi i Santa Jordina 2021”, des del feminismo

La Independent, cómo cada año, presenta las novedades de la Llibreria Pròleg (la Librería...