martes 10 septiembre 2024

martes 10 septiembre 2024

Compartir

Carta Oberta al conseller Boi Ruiz de La Xarxa de Dones per la Salut

Generalitat de Catalunya

 Departament de Salut

 

Boi Ruiz. Conseller de Salut
Trav. de les Corts, 131-159

(Pavelló Ave Maria)

08028 BARCELONA

 

CARTA OBERTA AL CONSELLER BOI RUIZ

de La Xarxa de Dones per la Salut

Dones per la Salut és una federació que agrupa 23 organitzacions, associacions i grups de dones feministes que treballen per la millora de la Salut amb perspectiva de gènere, ens dirigim a Vostè per sol·licitar-li una entrevista i a la vegada poder comunicar-li una sèrie d’inquietuds que tenim sobre la Salut de les persones del nostre país, particularment de les dones.

En primer lloc volem expressar el nostre profund convenciment de que la defensa dels serveis públics de salut amb qualitat és una premissa necessària per garantir l’equitat entre les persones i, especialment entre dones i homes.

Actualment a Catalunya, els serveis de salut han assolit una gran qualitat que ens ha permès a tots i a totes gaudir d’un bon nivell de benestar i seguretat en salut. Per aquest motiu volem expressar que la nostra preocupació respecte a les retallades que s’estan anunciant des de el seu departament.

 Pensem que aquestes retallades que se estan plantejant respecte al serveis i no a altres aspectes susceptibles de reduir com ara l’administració sanitària o la factura farmacològica, afectarà especialment a les dones de tres maneres:

–          com usuàries,

–          com treballadores, ja que una gran part del personal sanitari actual són dones (especialment a la primària que ja suporta un volum de treball inassolible)

–          i com curadores, ja que la tasca de cura que ja assolim tradicionalment augmentarà amb la reducció encara major dels temps de permanència hospitalària de les persones malaltes, la reducció encara major del serveis per persones malaltes mentals, i la reducció de serveis i ajudes per persones grans dependents.

 No obstant, coincidim amb vostè en la necessitat de racionalitzar els recursos existents i en aquest sentit volem fer algunes propostes en la línea de reduir la medicalització de les dones.

Considerem que:  

–          S’ha de retirar del calendari vacunal, la vacuna contra el virus del papil·loma humà, per què és innecessària, potencialment perillosa per les nenes i molt cara. I s’ha de substituir per un programa de cribatge poblacional que és molt més eficient en termes de cost-efectivitat i innocu per la salut de les dones.  

–          Cal incrementar la presència de professionals de la psicologia als CAPS d’atenció primària, per facilitar la derivació dels altres professionals, fer atenció individual i grups de terapèutics, la qual cosa reduiria la prescripció de psicofàrmacs, que representen un dels capítols més grans de la despesa farmacèutica i es destinen sobre tot a les dones.  

–          És urgent reduir el número de cesàries i, en general, l’aplicació a tots els hospitals de Catalunya de l’Estratègia d’Atenció al Part Normal.  

–          Cal prendre les mesures oportunes (formació als professionals d’atenció primària, etc.) per l’aplicació del Protocol per l’Abordatge de la violencia masclista en l’Àmbit de la Salut a Catalunya desenvolupat pel seu departament. 

Per altra banda, respecte al desplegament i desenvolupament de la Llei de Salut Sexual i Reproductiva i d’Interrupció de l’Embaràs, considerem que: 

–          Cal que es decideixi quin és el sistema global pel qual les dones podran accedir a una IVE a Catalunya tal i com marca la llei: accessible, gratuïta i amb totes les garanties de seguretat, qualitat i confidencialitat.  

–          Cal que les dones rebin una informació adequada i imparcial tant de l’avortament quirúrgic com del farmacològic perquè puguin decidir quin és el que els resulta més convenient.  

–          Cal que es faci públic el mapa de centres acreditats i que practicaran IVEs a tot el territori català, siguin ASSIRs, hospitals o clíniques privades regulant, alhora, l’objecció de consciència de tal manera que no afecti a les necessitats de les dones. 

–          Que es posi en funcionament una formació especialitzada i de qualitat adreçada a professionals sociosanitaris en matèria d’IVE.  

–          Que desapareguin qualsevol tipus d’intermediaris en l’accés de les dones a la IVE 

–          Cal fer la planificació per a la inclusió dels mètodes anticonceptius a la cartera de serveis de la xarxa pública com marca la llei.

–          Cal planificar el programa d’educació afectivosexual dins de l’ensenyament obligatori, tal i com es desenvolupa a la llei. 

Per últim,

–          Considerem que cal avançar en la incorporació de la perspectiva de gènere a la salut tant a través de la formació dels professionals com donant suport a les associacions de dones, que treballen per la salut de les dones des de diverses vessants i incorporar les seves propostes a les polítiques de salut. 

Esperant la seva resposta. Moltes gràcies per a la Seva atenció  

Margarita López Carrillo

Presidenta 

 

Barcelona, 5 d’abril de 2011

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

CIDOPersones, la solució que t’envia la informació pública que t’interessa

Vols rebre una alerta quan alguna administració pública obri un procés de selecció que encaixi...

maribel

Serveis privats amb recursos públics a l’Hospital

OPINIÓ Ja n’estic tipa de tanta conformitat sense qüestionar, que ens creguem que algunes...

Barcelona: Curso sobre filósofas en tiempo de exilio, pensamiento y política /La Independent / Notícies gènere

El Seminari Filosofia i Gènere, del Grup de Recerca Consolidat Creació i Pensament de les...