No hay traducción disponible
L’Ajuntament de Barcelona acaba d’anunciar la posada en marxa del Pla per la Justícia de Gènere (2016-2020) que constituirà l’instrument fonamental d’actuació del consistori barceloní per a l’eliminació de les desigualtats de gènere a la ciutat.
Ha plogut molt des del primer Pla Municipal per a les Dones al 1991 i, des de llavors, diversos plans s’han succeït per tal d’assolir la igualtat efectiva entre homes i dones a la ciutat. Però les desigualtats encara continuen i també n’han sorgit de noves arran de les noves realitats socials en un context de crisi múltiple (econòmica, de sostenibilitat, de les cures, ecològica i de representació) que ha afectat especialment a les dones.
Per això, el nou consistori encapçalat per Ada Colau ha volgut apostar per un pla d’acció concebut en el marc dels valors que representa la justícia de gènere, fruit de les reivindicacions feministes, on les dones tinguin veu i capacitat de decisió, que promogui que les tasques domèstiques i de cura estiguin distribuïdes de manera equitativa, on s’abordi la pobresa i precarietat de les dones, on totes puguin gaudir d’una vida lliure de violències, es reconegui la seva diversitat sexual, cultural o funcional i, en definitiva, puguin ser protagonistes de la vida social, econòmica i cultural de la ciutat.
Impulsat per la Regidoria de Feminismes i LGTBI, el procés d’elaboració del Pla ha partit d’una extensa diagnosi i un mapeig de les polítiques de l’Ajuntament, que ha comptat amb la participació activa de dones i organitzacions feministes de tota la ciutat, a través de debats de ciutat i de districte, de la participació a les xarxes socials i de grups de treball formats per usuàries de serveis municipals i per altres ciutadanes.
La diagnosi realitzada posa l’accent en la xacra de la violència masclista i en que només el 13% de les dones que l’han patit han anat a serveis socials. Per aquest motiu el Pla per la Justícia de Gènere vol enfortir de manera urgent el sistema de detecció, atenció, recuperació i prevenció de les polítiques masclistes a la ciutat. “Des de l’Ajuntament de Barcelona lluitem contra la tolerància social vers la violència masclista, ja que és la base d’un sistema violent per sí mateix. El sistema sexe-gènere ens imposa rols socials i una norma patriarcal”, argumenta Laura Pérez, regidora de Feminismes i LGTBI.
El Pla, que vol incidir transversalment en totes les polítiques que desenvolupa l’Ajuntament de Barcelona, consta de 4 eixos estratègics: Canvi Institucional, Economia per la vida i organització del temps, Ciutat de Drets i Barris habitables i inclusius, que contemplen 24 àmbits d’acció i ja es preveuen més de 360 actuacions el 2016 i el 2017.