viernes 19 abril 2024

viernes 19 abril 2024

Arriba la pau real i definitiva després de la signatura dels acords de pau?

 

Els col·lectius de periodistes Fora de Quadre i Contrast presenten dos reportatges sobre la construcció de pau a Bòsnia i el Líban 

Als reportatges, tant de Bòsnia com del Líban, s’hi entrevista especialment a dones colpejades per les guerres

 

En els propers dies es presentaran a Barcelona i a Sant Feliu (veieu agenda La Independet) els dos primers capítols de la sèrie de reportatges ‘Després de la Pau’, dedicats als processos de rehabilitació postbèl·lica, memòria i reconciliació que s’han produït a Bòsnia i el Líban després de la firma dels acords de pau. Els reportatges han estat finançats per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament

Les projeccions que inclouen un debat posterior sobre processos de pau, memòria i reconciliació estan adreçades a investigadores, investigadors i periodistes de l’àmbit de la pau.

Bòsnia i el Líban, primers capítols de la sèrie “Després de la Pau”

L’objectiu de la sèrie de reportatges “Bòsnia, Líban, Argentina, Guatemala, Ruanda, Sud-àfrica, Cambodja… Després de la pau” és confrontar els diferents camins cap a la pau que han viscut països que han patit greus conflictes interns durant la segona meitat del segle XX. Els dos primers ja s’han realitzat i els altres estan en fase de projecte. Analitzant aquests casos, la finalitat és explorar el camí que han seguit, sense jutjar-los, però sí comparant les experiències.

Els primers reportatges del projecte “Després de la Pau” inclouen les anàlisis i opinions de persones expertes de l’àmbit de la investigació, activistes per la pau i la reconciliació, víctimes de la violència, educadors i educadores  i juristes de Bòsnia i el Líban, que expliquen què s’ha fet i què no s’ha tingut en compte per construir la pau en cada un dels països.

Als reportatges, tant de Bòsnia com del Líban, s’hi entrevista especialment a dones colpejades per les guerres. En el cas bosni, es tracta la qüestió de les violacions de dones durant la guerra i s’entrevista a dues Mares de Srebrenica.  En el cas libanés, es tracta el tema de l’afectació especial de les dones àrabs que tenen el marit desaparegut, i com això els impedeix fer una vida normal  ja que tenen menys drets si el marit no dóna permisos, i en no estar considerats els seus martis oficialment morts, la vida encara els hi és més complicada i dificil. 

 Portada_11

 

Debat sobre els processos de pau i el paper de la comunicació 

La primera projecció dels reportatges sobre Bòsnia i el Líban, que es farà al Col·legi de Periodistes de Catalunya, està adreçada a investigadors, institucions, ONG i periodistes interessats en l’àmbit de la Pau perquè inclourà un debat posterior sobre el periodisme per la pau i els processos de Memòria, Veritat, Justícia i Reparació. Al debat, on hi podrà participar totes les persones ssistents, hi haurà expertes i  experts en construcció de pau com ara el president de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), Rafael Grasa; l’adjunta a la direcció general de Cooperació de la Generalitat de Catalunya, Aouatif Stitou; el professor de Periodisme de la UAB especialitzat en conflictes, Xavier Giró, i membres d’institucions com ara la Fundació per la Pau, el Centre Delàs, la Federació Catalana d’ONGD i la Federació d’ONG per la Pau, a més de periodistes especialitzats, investigadors i activistes.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Recomendamos libro: “212 frases en clave femenina para celebrar la Vida”

“Gracias a la vida que me ha dado tanto. Me ha dado la risa y...

Sobre Revoluciones, transiciones y reformas en el mundo árabe

Occidente tuvo el foco mediático equivocado y no percibió las exigencias de las nuevas generaciones...

tere moll

Parole, parole, parole …

    OPINIÓN   Ayer fue un día un tanto extraño. Y cuando digo extraño...