domingo 24 septiembre 2023

domingo 24 septiembre 2023

Compartir

Aquest 25N, dóna per a les defensores de DDHH a Mesoamèrica

No hay traducción disponible

Defensem les dones que ens defensen de les violències

Aquest 25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència vers les Dones i les Nenes, el Fons de Dones llança una campanya “Defensem les Defensores de Drets Humans” en suport a la Iniciativa Mesoamericana de Dones Defensores de Drets Humans (DDHH), que per segon any consecutiu s’emmarca a la Campanya Internacional 16 dies d’acció contra la Violència de Gènere.

logo calala

 

Des del 25 de novembre fins el 10 de desembre, Calala convida a fer donacions per donar suport a les defensores de DDHH a Amèrica Central i Mèxic i aturar la violència que afronten a la regió per comprometre’s amb els drets de totes i tots.

Segons el Diagnóstico 2012 sobre Violencia contra Defensoras de DDHH en Mesoamérica, la regió mesoamericana viu “una greu crisi de generalització de la violència i violació sistemàtica dels Drets Humans en la qual la violència contra les dones és, alhora, un greu efecte de la mateixa i, un dels mecanismes històrics de control social, discriminació i descomposició del teixit social per mantenir els interessos polítics i econòmics dels grups que tenen el poder públic en tots els països de la regió”. La Relatora Especial sobre Defensors de DDHH de l’ONU, Margaret Sekaggya, denuncia fa anys que la violència a Mesoamèrica afecta de forma específica les defensores de DDHH: el Diagnòstico ha comptabilitzat 38 defensores assassinades entre 2010 i 2012 només a Guatemala, Hondures i Mèxic i ha detectat que les defensores que defensen el dret a la terra, el territori i els recursos naturals, el dret de les dones a una vida lliure de violència i la llibertat d’expressió estan més exposades a les agressions.

Violentades per defensar els drets de tota la població

Com explica la Iniciativa, “defensores de DDHH són totes les dones que, des de tots els moviments socials i totes les formes de lluita, aporten a la justícia i a la igualtat” arreu del món i treballen pels drets de tota la població i de les dones. La Iniciativa Mesoamericana de Defensores de DDHH, que aplega més de 200 organitzacions, va sorgir el 2010 com a resposta a la necessitat d’articulació, capacitació, denúncia i registre dels casos de violència contra les defensores des d’una perspectiva de gènere, i rep el suport de Calala-Fons de Dones des del 2012. L’any passat Calala-Fons de Dones va recaptar 1.754 euros per a la Iniciativa durant la Campanya de 16 dies d’acció contra la violència masclista gràcies les donacions de diverses persones. Aquest 25N ens animen novament a fer una donació per recolzar les defensores en la seva lluita.

 

Combatre la violència masclista aquí i allà

Com ha assenyalat l’Organització Mundial de la Salut, la violència de gènere és un problema de salut pública mundial de proporcions epidèmiques que afecta un terç de les dones i un 38 % de les dones assassinades al món ho van ser a mans de les seves parelles. A l’Estat espanyol, el recompte de víctimes per violència de gènere suma ja 50 assassinats masclistes en el que portem de 2013 i amenaça amb sobrepassar la sagnant xifra de 52 dones assassinades per les seves parelles o exparelles el 2012, any en què els pressupostos generals de l’ Estat van retallar un 7% la partida per combatre la violència masclista.

Per combatre aquesta xacra, Calala dóna suport a grups com Tamaia -Viure sense Violència, que des de fa 20 anys recolza a dones que viuen o han viscut violència masclista per sortir del cicle de la violència; capacita professionals per atendre-la i sensibilitza a mares, pares, adolescents i joves per no reproduir els comportaments violents. Calala també recolza a organitzacions de migrades que treballen per combatre la vulnerabilitat específica d’aquest col•lectiu davant la violència masclista: Mujeres Pa’lante, que ofereix serveis de prevenció i acompanyament psicosocial en casos de violència de gènere amb suport de voluntàries i entitats especialitzades des de la Casa sense Fronteres de l’Hospitalet de Llobregat, i Mujeres con Voz, organització amb seu a Bilbao que, durant l’any passat i l’ajuda de Calala-Fons de Dones, va posar en marxa el Servicio con Vos, un projecte de prevenció i atenció de l’assetjament sexual entre migrades treballadores i cuidadores domèstiques, així com en altres àmbits laborals.

Calala convida a difondre i participar en les mobilitzacions al voltant del 25N a la nostra ciutat o poble i a fer una donació per recolzar a les defensores que es comprometen amb els drets de les dones, “perquè la violència masclista és un atemptat contra els drets humans de totes les dones i de la societat; perquè, com demostren diversos estudis, la mobilització del moviment feminista i de dones ha estat i és la palanca de canvi per aconseguir avenços contra la violència masclista arreu del món”.

El 25N, dóna per a les defensores de DDHH, defensem les dones que ens defensen! és el lema d’aquesta campanya.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Estat Espanyol: Ampliar llei contra la violència de gènere una aposta del Congrés /La Independent / Notícies gènere

No hay traducción disponible A onze anys de vigència de la llei de protecció integral...

“Jo compleixo el tòpic d’alegre i engrescadora, però no sempre sóc així”

Amb l’artista vençolana Cecilia Bellorin comencem avui una sèrie de retrats de noves catalanes procedents...

Agenda temática, mujer y prensa en los países mediterráneos

    Estudio de medios El Watan y El Khabar (Argelia); Al-Ahram y Al Dostur...