domingo 21 abril 2024

domingo 21 abril 2024

Compartir

Alba García: “En un govern de dretes les polítiques de gènere són les primeres en caure”

Exdirectora del Programa de Seguretat Contra la violència masclista del Departament d’Interior.

Dijous passat es votava al Parlament de Catalunya la proposta impulsada per Iniciativa per Catalunya Verds i Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) de retorn al Programa Contra la Violència Masclista del Departament d’Interior, cancel·lat per l’actual Conseller d’Interior, Felip Puig. El resultat de les votacions de dijous va ser desfavorable a la proposta d’ICV-EUiA i Felip Puig va declarar que “abans d’un mes” se sabria el nou pla contra la violència masclista. Alba García va estar al capdavant del programa des de la seva creació al 2007.

En la intervenció de Marta Llorenç (CIU) sobre la proposta de retorn al programa, va afirmar que havia estat cancel·lat però que les activitats continuaven. Ho pot afirmar vostè també?

Sí, les accions estan planificades fins al desembre del 2011, la qual cosa garanteix la seva continuïtat almenys fins a aquesta data.

I després?

Suposo que el programa avançarà d’alguna manera però hem d’estar pendents de la línia que segueix el model. En un govern de dretes les polítiques de gènere són les primeres en caure, hi ha una transformació de la visió del gènere fent que les polítiques siguin més paternalistes, assistencials, i s’allunyen de la voluntat de reclamar els drets de les dones, ni més ni menys que la meitat de la població.Hi ha desconeixement del què vol dir treballar en perspectiva de gènere.

Si el programa segueix i possiblement es reubicarà, perquè hi ha tanta preocupació?

Ja no serà un programa estratègic, això vol dir que no serà prioritari i per actuar d’una manera contundent cal que ho sigui. Treballar des del Departament d’Interior, tot i que també implicava accions des d’altres departaments, ens permetia que la policia treballés en la prevenció a més de en la vessant punitiva, com en d’altres delictes.

Què en queda de tres anys i mig de programa?

L’especialització en l’atenció a les víctimes s’ha consolidat i difícilment es tornarà enrere en aquest àmbit, s’han format mossos d’esquadra i policies locals des de l’Institut de Seguretat Pública i cada comissaria de Mossos compta amb una unitat d’atenció a la víctima. El programa també ha permès incorporar-hi tots els tipus de violència de gènere i no únicament la que prové de la parella. Al desembre vam presentar la primera enquesta de violència de gènere a Catalunya, és d’una gran importància.

Per què és tan important?

Amb aquesta enquesta hem aconseguit un coneixement de la realitat que abans no teníem, l’enquesta va destapar el percentatge de dones que patien violència de gènere, un 25%, una xifra alarmant. A més, aporta moltes altres dades que serviran per fer millor l’acció sobre la violència masclista, s’han d’analitzar aquestes dades amb profunditat.

Segueixes treballant en polítiques de gènere?

Sí, des de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, aquest municipi i Sant Boi de Llobregat vam ser pioners en el protocol de suport a les dones que patien violència masclista, això va ser al 1999.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

La visión femenina de la Belle Époque

   imatge @patrimoni.gencat   Si el arte normalmente refleja los valores y gustos estéticos de...

JJennifer A. Doudna y Emmanuelle Charpentier – Nobel Química 2020

    El Premio Nobel de Química 2020 se ha otorgado conjuntamente a Emmanuelle Charpentier...

Ciutat de Mexic: Lesbianes feministes socialistes es retiren de la coordinació de marxa del 8M a CDMX

Redacció SemMéxico Lesbianes feministes socialistes es retiren de la coordinació de marxa del 8M a...