jueves 02 enero 2025

jueves 02 enero 2025

Compartir

“Aproximadament un 60% del voluntariat és femení”

La Presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social a Catalunya (FCVC), Francina Alsina, fa balanç del 2011, l’Any del Voluntariat Europeu, i en destaca com, malgrat la crisi, hi ha hagut un increment del nombre de persones que dediquen el seu temps a ajudar els més necessitats de manera altruista


 

El paper de les dones en el voluntariat és clau. La presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social a Catalunya (FCVC), Francina Alsina, destaca que “aproximadament un 60% del voluntariat és femení”. Aquest percentatge més elevat de dones voluntàries es deu a que “tradicionalment el sector femení s’ha dedicat a les tasques relacionades amb la cura”. La presidenta de la Federació recorda que quan la majoria de les dones encara no s’havien incorporat al mercat laboral, és a dir, quan es podien organitzar elles l’horari de treball, “el temps que els hi sobrava el destinaven a acudir a les organitzacions religioses per ajudar a la resta”. I això ha persistit,  “tot i que també depèn dels tipus d’entitat hi ha més homes que dones. A més, s’ha de tenir en compte que en els últims sis anys s’han incorporat molts homes”.

francina_alsina2“La consciència social ha crescut amb la crisi”, ressalta Alsina, cosa que es reflecteix en l’increment dels voluntaris i voluntàries. Sobretot destaca la incorporació dels voluntariat en dues franges d’edat: la gent jove, que cada cop s’interessa més per ajudar els barris més desafavorits. I les persones de 50 anys, que les han prejubilat quan eren en el moment més àlgid de la seva trajectòria professional. Això significa que “aquestes persones tenen encara moltes ganes de fer coses i per això han decidit donar un cop de mà com a voluntaris i voluntàries. No només en l’acompanyament de les persones necessitades, “sinó també en l’elaboració de pressupostos i en les tasques informàtiques, per exemple”.

Pel que fa a les retallades pressupostàries que estan patint les entitats socials, Alsina es mostra confiada en què “el Govern català és conscient que ha de tocar el mínim”. “Si tot el que fan les entitats ho assumís l’Administració, li seria impossible”, destaca Alsina. I ressalta “la bona feina” del Conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cléries i Gonzàlez, de qui “es nota que és un conseller que ve del món del voluntariat i coneix bé les que tasques que es fan i, per això, defensa el seu departament”.

A l’hora de fer balanç de l’any 2011, l’Any Europeu del Voluntariat, Alsina destaca dos esdeveniments. En primer lloc, la celebració del Marketplace, que va comptar amb 45 estands d’entitats i empreses socialment responsables i que va rebre la visita de 1.200 persones. El fet va suposar que, “per primera vegada en l’Estat espanyol una entitat social organitzava un Marketplace”. Precisament celebrar la segona edició  és una de les fites que Alsina es proposa pel 2012, ja que “ens hem adonat que el futur de les entitats ha de passar per aquest camí. És a dir, “en la col·laboració entre empreses i entitats perquè les dues parts en surten beneficiades”. Un altre esdeveniment que Alsina recorda i amb emotivitat és el Flash Mob “Mou-te pel Voluntariat” que va tenir lloc a la Plaça Catalunya de Barcelona, coincidint amb les festes de la Mercè i que va comptar amb més d’un miler de participants.

Alsina, que a més de presidenta de la FCVC també es voluntària de la Fundació Arrels, (entitat que s’encarrega de donar atenció a les persones sense sostre) destaca com la principal funció del voluntariat és l’acompanyament a les persones que ho necessiten. Per això “es fan cursos de formació, com per exemple el de creixement personal” amb l’objectiu de professionalitzar la feina del voluntari i la voluntària. Precisament el bloc Val la pena és un espai que posa en comú les experiències i inquietuds dels voluntaris i les voluntàries. Una altra missió que té la Federació, que ja compta amb 287 entitats, és la d’intentar tenir representativitat en les institucions polítiques: “Ja estem en el Consell Municipal de Barcelona i en el Consell de Benestar de l’Ajuntament de Barcelona, entre altres”.

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Search

There is no Event

Boletín de noticias

Suscríbete a nuestro boletín semanal y a las últimas noticias publicadas.

También te puede interesar

Internacional: 20 de febrer: Dia Internacional de la Justícia Social / La Independent / Notícies gènere

La Asamblea General proclamó el 20 de febrero Día Mundial de la Justicia Social...

Iolanda Batallé guanya la quaranta-sisena edició del Premi Prudenci Bertrana / La Independent / Notícies gènere

No hay traducción disponible L’escriptora, periodista i editora Iolanda Batallé ha guanyat la quaranta-sisena edició...

ICD Visibiliza en el CSW60 las Acciones de las mujeres de Cataluña

En el marco del sexagésimo período de sesiones de la Comisión Jurídica y Social...