sábado 07 septiembre 2024

sábado 07 septiembre 2024

Compartir

8M 2019: #SomAquí #Som8deMarç

 

 

Per a la Vaga de dones d’aquest 8 de març de 2019, l’Institut Català de les Dones se situa al costat de les reivindicacions del teixit associatiu de dones i el moviment feminista i recolza la iniciativa de la vaga.

També el Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC), òrgan consultiu de l’ICD i que està format per unes 400 entitats, s’ha adherit a aquesta vaga convocada pel moviment feminista a nivell mundial. El CNDC forma part del Consell Econòmic i Social (ECOSOC) de les Nacions Unides.

L’ICD ha endagat la campanya #SomAquí #Som8deMarç de reconeixement vers els moviments feministes i les seves aportacions a la societat catalana pels drets de les dones.

Una peça important de la campanya ha estat el video que es pot veure en mitjans de comunicació en paper i on line des del 4 i fins el 8 de març. El vídeo alterna fotografies i imatges de la darrera manifestació del 8 de març amb manifestacions feministes d’altres temps. La veu en off, de l’actriu Clara Segura, recita el poema adaptat de Mireia Calafell:


Som memòria i som agraïment. Som persistència i som tenacitat.
Som joves, som petites, som grans. Quan cal: descomunals.
Som cura i som paraules. Sororitat: som nous significats.
Som la urgència de qui va contra rellotge, som la pressa que el
present convoca,
som el reclam d’una justícia justa i
el delit de qui intueix tot el que ha de venir.
Som una flor que esberla la vorera i
som el bosc aquell d’arbres altíssims.
Som tot això i no hi ha qui ens aturi, que cada dia en som més.
I som aquí, des de fa temps.
Som 8 de Març.

La presidenta de l’ICD, Núria Balada, subratllà en la presentació de la campanya que: “aquest 8 de març hem de dir que queda feina a fer, perquè encara hi ha discriminació sistemàtica de les dones en tots els àmbits de la vida: personal, familiar, laboral i social. I aquesta discriminació és la causa de la pitjor manifestació del masclisme: la violència contra les dones i els seus fills i filles”. També afirmà: “hem de vetllar i refermar que no estem disposades a fer ni un pas enrere. Ens calens els feminismes més que mai per a que no prosperin actituds negacionistes de les violències masclistes, les desigualtats de gènere i les polítiques públiques feministes”.

Entre les mesures del Govern per avançar en els Drets de les dones de Catalunya, en les polítiques públiques en favor de la igualtat efectiva de dones i homes i per l’erradicació de la violència masclista -ja  incloses en el Pla estratègic de Polítiques d’Igualtat de Gènere 2019-2022-, hi ha: “la Llei 17/2015 del 21 de juliol d’igualtat efectiva de dones i homes, i a la Llei 5/2008 del 24 d’abril dels drets de les dones per eradicar la violència masclista”.

El II Programa d’Intervenció Integral Contra la Violència Masclista 2019-2022, inclós en el Pla estràtegic esmentat, consta de 6 eixos d’acció: l’educació i la promoció de valors i models igualitaris; la promoció de l’equitat en el treball i la coresponsabilitat en els usos dels temps; la prevenció i l’erradicació de la violència masclista; la participació política i social i l’apoderament personal i comunitari de les dones; la visibilització de les dones i comunicació no sexista, i la transversalització de la perspectiva de gènere en les polítiques públiques.

 

Acte al Palau de la Generalitat: reconeixement a les aportacions dels moviments feministes

 

 

8M 2019  Palau Generalitat.jpg. copia

 

L’acte central de lectura del manifest institucional ha tingut lloc aquest 6 de març al Palau de la Generalitat. Presidit per la consellera del Departament de la Presidència Elsa Artadi, l’analista i activista Míriam Hatibi ha fet la conferència i la periodista Laura Rosel ha conduït l’acte.

Artadi ha donat les gràcies al moviment feminista per la seva feina agraïnt la “gran tasca” de les entitats i de tot el moviment: “Sense vosaltres, avui no estaríem aquí ni cridaríem tan fort ni de manera tan combativa”. Ha explicat que el Govern fa costat a la vaga feminista i és per això que se suspèn l’agenda institucional aquest 8-M 2019 ja que conselleres i consellers se sumaran a les mobilitzacions. La consellera crida a “vetllar per no fer ni un pas enrere: no ens ho podem permetre com a societat. Hem d’avançar, recollint l’herència i el testimoni de tantes dones que ens han precedit, perquè els seus sacrificis no han estat en va”.  “El 8-M hauria de ser una festa per recordar que hem assolit tots els drets, que hem erradicat la violència masclista, una festa que sigui un reconeixement a les dones que ho han fet possible i recordar les que no ho han pogut viure”, ha manifestat, però ha afegit: “Hem reivindicat el 8 de març i ho hem fet amb una fortalesa i compromís de la societat més fort, ho veurem el divendres a Catalunya i arreu d’altres països, però encara estem vivint en una societat patriarcal que fomenta i normalitza la desigualtat que vivim totes les dones en tots els àmbits, i en la forma més dramàtica, que és la violència masclista”. I ho ha reblat dient que ens trobem: “en la lluita pels drets de les dones davant el “discurs de l’odi” de la ultradreta masclista (…) de les noves amenaces des d’un populisme fàcil i retrògrad que fa autèntica por per la seva manca d’ètica i per un discurs que traspua odi”. Finalment la consellera Elsa Artadi ha mostrat la seva estranyesa perquè determinades formacions polítiques defensin la derogació de les lleis de protecció de les dones i ha denunciat l’intent de “blanquejar” els “grups d’ultradreta, ultramasclistes i ultraxenòfobs”, ja que seria en connivència amb els delinqüents sexuals, amb els maltractadors i els assassins.

Míriam Hatibisi – autora, comunicadora i activista feminista- ha pronunciat una conferència sobre els reptes del moviment feminista en l’actualitat. Hatibi ha assegurat que es va fer feminista “perquè no tenia alternativa” i ha apel·lat a ser feministes “el 28 d’abril i tots els dies de l’any”. Ha reflexionat sobre la seva construcció personal del feminisme a través de la seva experiència i la d’altres dones. I com a través de les seves vivencies personals en els col·lectius feministes ha arribat a descubrir-hi la sororitat, malgrat inicialment se sentís defraudada pel moviment.

Per la seva banda, vuit alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior de Promoció d’Igualtat de Gènere de l’IES Vilumara han llegit les reivindicacions de les seves companyes d’institut: reclamació d’igualtat de drets; desaparició del sostre de vidre i igualtat de salaris; garantia de seguretat al carrer i qualsevol lloc; abolició dels rols de gènere; desaparició del masclisme i de l’assetjament; transmissió de valors igualitaris a través dels mitjans de comunicació; desig que el cos femení no sigui un objecte d’opinió o que no hi hagi més casos de violència masclista ni dones assassinades.

Durant l’acte s’ha projectat el vídeo de la campanya #SomAquí #Som8deMarç i s’ha exposat l’escultura de Carme Solé Vendrell, “La més petita de totes” (reinterpretació de la figura emblemàtica de la República, “el més petit de tots”) que l’artista ha creat per a l’exposició “Catalunya: 7,5 milions de futurs”.

 

 

 

 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: Pelicula Proyección del film Les Goddesses, de Moyra Davey / La Independent / Notícias Gènero

En el marco del ciclo de exposiciones y conferencias “Blanc sota negre. Treballs des de...

BARCELONA: Es presenta ”Barcelona Feminista 1975-1982, amb la sala plena de feministes / LA INDEPENDENT / Notìcies de Gènere_

Isabel Segura va presentar el seu llibre sobre l’Historia del feminisme a Catalunya*, a la...

Foro La feminización de los flujos migratorios andinos. Participació de La Independent

Desafíos pendientes  y reunión interna Abriendo Mundos Participació de La Independent Objetivo General: Generar...