viernes 21 junio 2024

viernes 21 junio 2024

Compartir

4 mesos de 2022 amb Feminicidis a Catalunya

Des que el 2003 es van iniciar els registres oficials, s’havien comptabilitzat 102 feminicidis a Catalunya fins a finals del 2021. Aquests mesos de 2022 hi ha hagut 8 víctimes més.

Aquestes són les dades que manté al dia Feminicidis a La Intersindical, a les quals s’hi sumen els feminicidis recents d’aquest mes d’abril.

Mercedes de Martorell, de 51 anys, fou la primera víctima de crims masclistes a Catalunya aquest 2022. El 19 de febrer els Mossos d’Esquadra van detenir un home de 52 anys com a presumpte autor de la mort de la seva parella, a qui hauria matat colpejant-la amb un objecte contundent al seu pis. No existien denúncies prèvies per violència de gènere contra el presumpte agressor. El nom de l’assassí és desconegut.

El 3 de març es va trobar el cadàver d’una dona de nom i cognoms desconeguts. També d’edat desconeguda. Fou a Olesa de Montserrat (Baix Llobregat). La víctima va sortir de la presó fa deu anys i se’n va anar a viure a la finca on residia el seu germà. La dona va desaparèixer, dient ell que havia decidit marxar a l’estranger. En una pila de residus i sota van trobar el cadàver. La causa de la mort era un profund traumatisme crani encefàlic a la part posterior.

La data del 4 de març fou la de la troballa del cadàver de María Carmen, de 60 anys a La Granada (Alt Penedès). Va desaparèixer fa mesos en estranyes circumstàncies a Sant Sadurní d’Anoia. Les investigacions apuntaven el seu germà com a presumpte autor de la desaparició, que fou detingut com a presumpte autor dels fets. El cadàver de Maria va ser trobat en un contenidor del municipi i tenia signes d’haver patit una mort violenta. Assassí: germà.

I encara el 21 de març fou assassinada una dona de 27 anys a Barcelona (Barcelonès). Un home, de nacionalitat equatoriana i 28 anys, es presentà a la comissaria afirmant que acabava de matar la seva dona. Al llit, amb signes d’haver estat escanyada es trobà la víctima, de nacionalitat espanyola. Tenien un fill en comú i l’home va assegurar que el nen es trobava amb un familiar. Assassí: marit.

El cadàver d’una dona de trets llatinoamericans i d’uns 30 anys fou trobat, amb una màscara a la cara, sota un pont al Port de Barcelona (Barcelonès) el 27 de març. L’autòpsia va determinar que va ser víctima de violació abans de morir i que presentava ferides no compatibles amb una caiguda. Va ser llançada des del pont d’uns 20 metres. Assassí: desconegut.

I aquest mes d’abril hi ha hagut encara no reportats per La Intersindical, el feminicidi de Vilanova del Camí i els de mare i filla de Lloret de Mar.

Per lluitar contra la violència masclista, el treball de l’ICD i el Departament d’Igualtat i Feminismes es basa en: Actualitzar la xarxa d’atenció per situar les dones i les famílies en el centre de la intervenció, garantint el dret a la reparació; Aprofundir en les actuacions de prevenció com l’eix fonamental per a l’erradicació de les violències masclistes; Adaptar els procediments a les modificacions legislatives i reivindicacions feministes, tot assenyalant la violència institucional; I consolidar la xarxa de serveis coordinada per donar resposta des d’una perspectiva feminista, interseccional i de cicle vital.

FQdgT3SWYAMiI0M- 2

Davant l’assassinat d’una dona de 44 anys el 15 d’abril passat a Vilanova del Camí, un nou feminicidi, Montserrat Pineda Lorenzo, secretària de Feminismes del Departament d’Igualtat i Feminismes, deia per twitter l’endemà 16 d’abril: “És difícil explicar amb paraules tant dolor. Es difícil explicar amb paraules tanta ràbia. Avui al costat de la família i del poble. #ensVolemVives.

També manifestava sentir una tristesa immensa, quan acompanyava l’alcaldessa Noemí Trucharte de l’Ajuntament de Vilanova del Camí , en el minut de silenci pel feminicidi en aquesta localitat. I afirmava: “”No podem normalitzar aquestes situacions. Amb dolor i ràbia expressem el nostre rebuig total a les #ViolènciesMasclistes”.

FQs9Es9WYAUl5JO-1

Poc després ja es feien els minuts de silenci arreu de Catalunya en senyal de condemna i rebuig pel presumpte feminicidi de Vilanova del Camí.

La Consellera d’Igualtat i Feminismes Tània Verge Mestre feia unes declaracions en el mateix sentit. “Tot el meu escalf a la família de la víctima en aquest moment tan dolorós. Ens teniu al vostre costat. Treballem de manera incansable per erradicar les violències masclistes i perquè tota la societat es corresponsabilitzi de la seva eliminació. #NiUnaMenys”.

Des de Novembre Feminista (@FemiNovembre) manifestaven també el seu “rebuig, condol, i suport davant #FeminicidiVilanovaDelCami. Contra les #violènciesmasclistes, són fets estructurals que vivim cada dia”. I afegien una línia d’acció: “ Resposta: #autodefensafeminista, responsabilitats institucions públiques i responsabilitats suport comunitari”.

FQzfmEZX0AgMa5Y
FQzzOsaXoAIpFNG

I el 19 d’abril s’ha produït aquest més recent i doble feminicidi a Lloret de Mar. Des d’Igualtat i Feminismes s’informava: “Estem fent el seguiment d’aquest presumpte doble #feminicidi a @Lloret_de_Mar. Acompanyem l’ajuntament i posem els nostres serveis a disposició de la família i entorn en aquests moments tan tristos. És moment per garantir-los la màxima privacitat. #NiUnaMenys”. “Convençudes que davant la barbàrie masclista necessitem actuar plegades. Des del dolor, oferim el condol a la família i posem en marxa el protocol per abordar els feminicidis “.

L’ Ajuntament de Lloret de Mar convocava, ahir dia 20, una concentració i un minut de silenci amb motiu de condemna i rebuig del tràgic feminicidi i afirmava que “avui la ciutadania de Lloret ha dit prou als crims masclistes i acabar amb aquesta xacra de la societat”.

FQzzPSTXEAg6E68
FQzzO6lXEAQr5wF

Des d’Igualtat i Feminismes, en una contundent condemna als feminicidis d’aquesta setmana, una altra vegada Montserrat Pineda després del minut de silenci demanava des de Lloret el compromís de la ciutadania per lluitar contra aquesta “xacra”: “Aquests actes atroços són l’expressió màxima de les #ViolènciesMasclistes que hem d’erradicar de les nostres vides. Cal un rebuig frontal i contundent.

FQzzOXuXIAwRbZ6

A Brussel·les, on era en viatge oficial la consellera Tània Verge, hi hagué una petita concentració oficial del govern i  la delegació. La consellera manifestà: “El masclisme mata. No ens hi podem acostumar. Rebuig rotund a totes les #ViolènciesMasclistes. Amb dolor i ràbia diem prou! I #NiUnaMenys”.

FQx rbiWYAoi-tG

Davant aquests insuportables feminicidis són molltes i diverses les organitzacions feministes que es fan seva la proposta de Novembre Feminista i que demanen a les institucions que les implementi:“ Resposta: #autodefensafeminista, responsabilitats institucions públiques i responsabilitats suport comunitari”. 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Departament de Salut de la Generalitat: 28 de Maig, Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones

En els últims anys, les desigualtats de salut s’han reconegut com un problema important...

Jornades Feministes 23/02-03/03:: Dones no Estàndards

Dones No Estàndards invita a totes les dones, a unes Jornades Feministes que ens...

Catalunya: aprovat el Programa d’intervenció integral contra la violència masclista / La Independent / Notícies gènere

El Pla estableix les línies estratègiques i les actuacions per avançar en l’eradicació de...