viernes 08 noviembre 2024

viernes 08 noviembre 2024

Compartir

25 anys compromeses amb les dones. Facilitant l’empoderament

 

 

Funda surt4

 

El compromís de Fundació Surt té un centre d’interès mensual. El mes de maig va centrar-se en l’empoderament com a estratègia i procés en què les dones són agents actives del seu futur.

 

Funda surt1

 

El passat 31 de maig la Fundació Surt va portar a terme la ruta de l’empoderament de les dones per Ciutat Vella, un recorregut en què, de la mà de les historiadores Soledad Bengoechea i Mari Cruz Santos, es van recuperar espais urbans en què les dones han tingut protagonisme i lideratge.

La recuperació del protagonisme en l’espai urbà és treure de la invisibilitat les dones que han estat líders i les lluites que, sovint, la història no ha recollit o ho ha fet des d’una sola visió. La perspectiva de gènere passa, també per la recuperació d’aquest protagonisme. La necessitat de reconeixement per crear referents que empoderin les dones actualment.

La ruta va sortir del Paral·lel, davant d’El Molino, on es va contextualitzar històricament a l’inici del segle XX, la vaga de subsistències de 1918, a l’entorn de la I Guerra Mundial en que l’empresariat barceloní es va beneficiar de la neutralitat del Regne d’Espanya en el conflicte. El luxe i la precarietat convivien i els preus dels productes bàsics van pujar i com a conseqüència va esclatar una protesta social que es va convertir en una reivindicació femenina de la què restaren exclosos els homes durant 15 dies, i que va començar sent una protesta sense gaire estratègia per acabar esdevenint una reivindicació que demanava un canvi global de la política del govern.

A partir d’aquí es va portar a terme una ruta que va tenir 6 punts d’aturada fins a Pla de Palau, un dels quals, per exemple, al carrer de l’Om en el que Amàlia Alegre va penjar un cartell convocant les dones a una marxa cap al Govern Civil en protesta pel preu del carbó. Cal destacar que la neta i les besnétes d’Amàlia Alegre van ser presents a la ruta.

Es va recuperar el paper de les treballadores del tèxtil del Raval, costureres o obreres textils industrial, el treball a casa era una opció que permetia a dones ‘tenir l’agulla a una mà i remenar l’olla amb l’altra’ i no patir sanció social de treballar a la fàbrica. La història de vagues, treballs i lluites socials que no han estat presents a ” LA història”, invisibilitzades i oblidades.

L’empoderament és l’eix transversal que articula els àmbits d’acció de Fundació Surt alhora que la filosofia que n’impregna les metodologies de treball. Un cicle que és dinàmic, de retroalimentació sistemàtica, que facilita la construcció de capacitats i competències, en un procés en què les dones són agents actives del seu futur. És per això que el reconeixement de l’important paper de les dones tot fent-les visibles i recuperant els espais de socialització i lluita, tot convertint-lo en ruta urbana, ha estat una forma simbòlica de visibilitzar aquesta estratègia i mostrar el compromís a seguir en aquest empoderament personal, social, polític, econòmic i comunitari de les dones.

 

 

 

Funda surt2

 

Funda surt3

 

Funda surt5

 

Compartir

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Boletín de noticias

Suscríbete a nuestro boletín semanal y a las últimas noticias publicadas.

También te puede interesar

II Congrés Internacional per a l’Erradicació de les Violències Masclistes

La segona edició del Congrés Internacional per a l’Erradicació de les Violències Masclistes organitzat...

28-N Eleccions al Parlament. Partits polítics i polítiques públiques de gènere

La Independent continua amb l’espai informatiu que recollirà les diferents posicions dels Partits Polítics de...

“WONDERWOMEN”: Un viaje por las damas de la cultura

Con motivo de la publicación de mi ensayo Leer y escribir en femenino (Editorial...