No hay traducción al castellano
La Independent, com fa en cada contesa electoral, recull els apartats dels programas dels partits politics dedicats a les polítiques de gènere.
Per a les Eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer de 2021, els partits analitzats són: Junts X Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya, Partit Socialista de Catalunya, Ciutadans, Partit Popular de Catalunya, En Comú Podem, Candidatura d’Unitat Popuar i Partit Demòcrata Europeu de Catalunya.
Junts X Cat
Junts per Catalunya es manifesta “compromesa radicalment amb les polítiques de gènere”.
En les seves polítiques feministes per a la nova legislatura en l’apartat Junts per la democràcia, de la pàgina 9 a la pàgina 13, aposta perquè la perspectiva de gènere sigui transversal en tots els àmbits socials. Volen “garantir que no hi hagi discriminació per raons de sexe (…) . La societat catalana no pot perdre tot aquest talent per culpa d’obstacles sovint invisibles. En aquest sentit, Junts per Catalunya vol desenvolupar un feminisme del segle XXI, un feminisme 4.0”. Proposen un feminisme basat en: l’Optimisme, la Complicitat, la Corresponsabilitat, la Transversalitat, la Llibertat i la Dignitat.
Carles Puigdemont. Laura Borrás @Junts x Cat
Així defensen que: Les dones siguin subjectes de ple dret; La societat i les futures generacions tinguin referents femenins; Les feines de cura han de ser compartides; Els permisos de maternitat i paternitat siguin de 16 setmanes per ambdós membres de la parella; es faci un “pacte de país” contra l’escletxa salarial; representació mediàtica de les dones més propera al principi d’igualtat; institucions i mitjans de comunicació actuïn conjuntament per superar els estereotips; Incentivar el lideratge femení en l’àmbit laboral i empresarial; S’afavoreixin projectes de dones emprenedores.
En l’apartat de la lluita contra la violència s’afirma que aquest problema estructural s’ha de tractar globalment des de multitud d’àmbits: la prevenció, la sensibilització, l’educació, l’atenció a les dones, l’actuació policial, l’actuació de la justícia, etc.
Aquestes són algunes de les propostes: Redactar un nou Pla de Polítiques de Gènere del govern; Desplegar la llei d’igualtat efectiva entre dones i homes; Rellançar el Consell Nacional de Dones de Catalunya ; Promoure un pacte nacional contra la violència masclista; Defensar la protecció integral de les persones LGTBI…
Programa electoral Junts X Cat
——————————————
ERC
En l’apartat de Dones, a la pàgina 60 “Una república feminista amb igualtat efectiva entre dones i homes”, s’hi expressa: “La República ha de ser la plasmació d’una societat de dones i homes lliures i iguals que comparteixin les responsabilitats, on es garanteixi l’accés en tots els àmbits de representació i la presa de decisions en condicions de paritat.(…)”.
Pere Aragonés. @wikipedia
Laura Vilagrà. @ERC
Entre els diferents punts: Responsabilitat compartida dels sistema de serveis socials i de les cures; Igualtat salarial i garantia professional; Empoderament en representació i presa de decisions; Erradicació de les violències masclistes; Garantia dels drets sexuals i reproductius; Escola i educació feministes, integrant la coeducació com a prevenció de la violència masclista.
A l’apartat Mentrestant, Espais de Sobirania s’hi troba: Instaurar l’equitat de gènere en la renda, el tracte, el treball i els usos dels temps. I a l’apartat Ara Governança Republicana: corresponsabilitat en tasques d’acompanyament social i de cura; ajuts de suport a la regularització en termes d’igualtat, migracions i ciutadania. Com a proposta destacada hi ha la Creació de la conselleria d’Igualtat i Feminismes. I la resta de propostes estan organitzades per: la reforma horària; els pressupostos; l’Administració pública; la igualtat efectiva, l’empoderament, la violència masclista, la formació, la diversitat; i el Dret a decidir.
Altres apartats: Una república catalana per a una societat diversa a la pàgina 65 i PolítiquesLGBTI: Una república respectuosa amb la diversitat sexual i la identitat de gènere a la pàgina 78.
Salvador Illa. @wikipedia Eva Granados. @wikipedia
—————————————
Ciutadans
Comparant el programa electoral de Ciutadans del 2019 amb el del 14F 2021 es pot observar clarament la desaparició de propostes referents a recursos per invertir en l’eradicació de la Violència masclista i les seves conseqüències, alhora que s’incrementen les propostes de fer inversió en seguretat als carrers.
Carlos Carrizoza. @wikipedia Anna Grau. @twitter / youtube
Pel que fa a les polítiques d’igualtat el seu punt destacat, és el número 6 del total de 10 en que està estructurat el seu programa. Y diu: Per unes polítiques públiques de famílies per a totes les edats. Foment de la natalitat i aposta decidida per la conciliació. També el punt 5 s’hi relaciona: Per una agenda que prioritzi la dependència i les polítiques socials davant el malbaratement separatista. Cal reconstruir l’Estat del Benestar.
Programa Electoral de Ciutadans
—————————-
Partit Popular de Catalunya
El Partit Popular de Catalunya no presenta apartat de politiques feministes, d egènere i igualtat. Així entre les “Principals propostes per una Catalunya millor”, hi ha le quefa en els apartats de “Societat Justa” i “Educació”.
Alejandro Fernández. @wikipedia Lorena Roldan. @wikipedia
@web. ppc
Pel que fa a la Societat justa tenen els següents punts: Garantir un seguiment mèdic constant a la gent gran resident, reforçant la permeabilitat entre les residències de la tercera edat, l’atenció primària i l’atenció hospitalària; Oferir una millor resposta a la població més vulnerable, integrant l’atenció sanitària i social en un nou model d’acompanyament de la gent gran, basat en apropar més serveis a les llars; Dotar d’un programa d’atenció individualitzada d’urgència a la totalitat de residències per detectar i atendre les seves necessitats sanitàries més immediates, tant al personal que hi treballa, com a les persones que hi resideixen.
I entre els punts d’Educació, e spoden destacar: Defensa del dret dels pares a triar la millor educació per als seus fills, millorant l’educació pública i garantint també el model d’escola concertada, inclosa l’escola diferenciada. També defensarem l’educació especial; Augmentar l’oferta de places de llars d’infants públiques i concertades, avançant cap a la gratuïtat i la universalitat de l’etapa 0-3 anys; Millorar els concerts educatius amb l’objectiu d’igualar el finançament amb la mitjana de l’escola pública; Garantir la beca-menjador a 160.000 beneficiaris durant els mesos d’estiu; Garantir a les famílies vulnerables a la gratuïtat dels llibres de text, el material escolar i les sortides incloses en el currículum, el proper curs escolar.
Programa Electoral del Partit Popular de Catalunya
———————————
En Comú Podem
Jéssica Albiach, de En Comú Podem, mostra un horitzó verd i feminista en el seu programa El canvi que Catalunya mereix.
En la seva plataforma electoral planteja la reforma del país des d’una perspectiva feminista. La seva proposta es crear una Vicepresidència de transició ecològica i una conselleria de feminismes. Crear un sistema Nacional de Cures, per destinar més recursos per tal de permetre abordar el problema de la conciliació i crear nous llocs de treball públics. Corregir el dèficit històric i la invisibilitat a la qual s’han vist sotmeses les dones artistes mitjançant mesures positives en l’adquisició i la gestió del patrimoni.
Jéssica Albiach. @ En Comú Podem
Entre altres punts del seu programa, hi trobem: Treballar per fer efectiva la perspectiva de gènere i diversitat en la valoració de projectes; Impulsar l’esport com a eina d’igualtat i emancipació personal; Garantir unes relacions laborals en igualtat i lliures de discriminació; Mesures de suport a la participació de les dones als consells d’administració; Garantir la composició paritària de gènere als consells d’administració i patronats de fundacions; Vetllar pel compliment de l’obligació de fer plans d’igualtat a les empreses; Acabar amb les prestacions d’atur més baixes, amb les pensions més baixes; Impulsar polítiques d’igualtat que evitin qualsevol discriminació de gènere i la discriminació salarial; Acabar amb la violència masclista en l’àmbit laboral; Fomentar el compliment de l’obligatorietat de protocols de prevenció i atenció a l’assetjament sexual i per raó de gènere; Augmentar la dotació pressupostària dels plans d’ocupació destinats a dones; Implementació de plans específics d’ocupació en sectors on les dones estiguin infrarepresentades; Indicadors de gènere als sistemes de seguiment i avaluació; i Treballar per una Agenda 2030 feminista, transversal i transformadora.
—————————-
CUP. CANDIDATURA D’UNITAT POPULAR
La CUP presenta una candidatura igualitària i feminista.
Dolors Sabater, candidata a presidenta combina l’activisme social amb la presència a peu de carrer.
Encapçalen la llista per Barcelona 3 dones i tres homes. Tal i com s’extreu del seu programa, es presenten per : “posar les bases perquè l’esperança guanyi el desencís. I perquè mai més afrontem una crisi -econòmica, sanitària o de qualsevol altra naturalesa- despullats i despullades dels drets més bàsics”. Entre els punts del programa que afecten més les polítiques de gènere i igualtat hi ha: Demanda d’una Renda Bàsica Universal de 735 euros mensuals; Garantir l’habitatge digne per a tothom; ) Reconeixement del treball de cures i serveis; Desprivatitzar els Serveis Públics; Elaboració d’un Pla Integral de lluita contra el racisme i la islamofobia; així com diversos referits al Medi Ambient.
La seva aposta per la Independència, i per continuar en la via que és va iniciar al Referèndum de l’ 1 d’Octubre segueix en primer pla, i proposen: “un pla nacional i internacional pel referèndum i la amnistia per totes i tots els represaliats, condemnades i condemnats”.
.
La candidata, Maria Dolors Sabater i Puig (Badalona, 1960) es professora i activista badalonina. Des de juny de 2015 fins juny de 2018 va ser l’acaldessa del govern d’Unitat Popular a Badalona. Considera que tots els punts del programa han de ser transversals i tenir sempre en compte a les dones. Les altres candidates, Dolors Reguant, per Barcelona, i Laia Estrada consideren que el feminisme l’ha de defensar tothom. I primer, els candidats homes com Carles Riera, Dani Cornellà i Pau Juvillà, que l’han de posar en primer lloc en els seus discursos.
Programa electoral de la CUP.
Video a Youtube]
——————————–
Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT)
La candidatura té com a cap de llista per Barcelona a Àngels Chacón, ex-consellera d’Empresa i Coneixement. La segueix Joana Ortega, ex-vice-presidenta del govern, i Marc Castells, batlle d’Igualada.
A les pàgines 53,54 i 55 del seu programa hi ha desenvolupat l’apartat “Feminisme i polítiques d’igualtat. Polítiques amb visió de dona, on exposa: “Volem que Catalunya sigui un país més just, igualitari i lliure de tota violència masclista. La solidaritat i l’aliança entre les dones per anar avançant en la igualtat al llarg dels anys ha estat un dels punts cabdals per assolir-la, gràcies, entre d’altres, a totes les entitats de dones i xarxa associativa feminista que han anat treballant i avançant per reivindicar la igualtat en els espais públics, comunitaris i polítics”.
En l’apartat de Feminisme es proposen: Treballar de manera transversal en tots els àmbits de la vida comunitària per avançar cap a la plena igualtat de gènere; Incidir des de l’ICD per evitar qualsevol discriminació per raons de gènere; Executar el Pla estratègic de polítiques d’igualtat de gènere 2019-2022; Reforça polítiques de conciliació i corresponsabilitat en les tasques de cures a familiars; Procurar per lamillora dels usos del temps; Promoure més visualització de les dones als mitjans, defugint d’estereotips sexistes i fer ús d’un llenguatge i imatges inclusives; Visibilització i participació de les dones amb discapacitats; Modificar el Consell Nacional de Dones a fi de serrepresentatiu de totes les entitats de dones, autònom i amb pressupost i personal propi. Hi ha també subapartats de: Contra l’assetjament sexual i la violència masclista amb 7 punts essencials; Suport sanitari amb 2 punts; i de Igualtat de la feina amb 4 punts.
Mereixen atenció l’apartat: LGBTI, suport a la diversitat d’orientació sexual i identitat de gènere.
Així com: Cal un Compromís de millor atenció a infants, joves i gent gran. On destaca el subapartat Avançar en la Paritat, Per una Joventut en Igualtat. On s’afirma voler promure la participació de la dona en els estudis i formació de caràcter tecnològic, un ús adequat i segur de les TIC i les xarxes socials entre les persones joves, impulsant la denúncia davant agressions de tipus cibernètic.
__________________________