Friday 13 September 2024

Friday 13 September 2024

Compartir

Visita a Barcelona del Relator Especial de les Nacions Unides sobre el Racisme

Githu Muigai, el relator especial de les Nacions Unides sobre la Formes Contemporànies de Racisme, Discriminació Racial, Xenofòbia i altres formes connexes d’Intolerància va realitzar una visita a l’Estat espanyol del 21 al 28 de gener de 2013. El 26 de gener va ser a Barcelona, i entre altres activitats, va rebre a un nodrit grup d’organitzacions que lluiten contra el racisme i la xenofòbia.



 

Calala, juntament amb les organitzacions de dones migrants Mujeres Pa’lante, Taula de Treball sobre Gènere, Immigració i Desenvolupament, Diàspora Solidària i altres destacades activistes i investigadores llatinoamericanes, participem en les reunions de preparació de la visita, juntament SOS Racisme, la Campanya Tanquem Els CIEs, Amnistia Internacional i el Secretariat Gitano. En aquest espai de coordinació es va elaborar un document conjunt, que es va lliurar al relator, i en el qual es recollien totes les formes de racisme que es denuncien de les diferents entitats: racisme legal, lleis que són clarament discriminatòries cap a la població estrangera o el col·lectiu gitano, racisme institucional, denunciant les actuacions racistes de les diferents institucions públiques, ressaltant sobretot l’actuació de la policia i de certs partits i representants polítics amb discursos clarament xenòfobs, les restriccions en l’accés als drets humans per les persones estrangeres o de diferents ètnies, i finalment, el discurs racista difós a través dels mitjans de comunicació.

Les organitzacions de dones migrants van aportar una visió de gènere, i presentar un document especial que posava de relleu dues vulneracions de drets molt freqüents en l’actualitat. En primer lloc, la vulneració del dret a una vida lliure de violència, amb exemples sobre casos de violència masclista que pateixen les dones migrants, visibilitzant els casos que es donen en parelles mixtes, on l’home, que és la persona autòctona, és qui amb la violència física maltracta amb comentaris i actituds racistes. El document també recollia la vulneració del dret a un treball digne, destacant el cas de les treballadores domèstiques denunciant la seva situació d’explotació amb jornades laborals extenuants, i els escassos drets que recull el nou estatut laboral quals s’aplica: sense dret a l’atur, a vacances i obligades a pagar la seguretat social quan treballen menys de 60 hores a la setmana.

Des de Calala valorem molt positivament el treball realitzat entre totes les organitzacions i les aliances i xarxes que s’han creat, que creiem revertiran en futurs projectes que portem a terme per seguir denunciant el racisme, especialment el que afecta les dones migrades.

Aquí pots llegir el text íntegre de la roda de premsa que va realitzar el 28 de gener a Madrid.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Hi ha alternatives

OPINIÓ La sentència de “la manada” ha confirmat les pitjors sospites que vam entreveure amb...

Barcelona: Vida de peix… sense espines amb Rosa Andreu i Mercè Comes / La Independent / Notícies gènere

És fantàstic passar una tarda de riures veient aquestes dues actrius de llarg recorregut dominant...

El Partit de Dones Revolucionaries d’Oaxaca

A la petita localitat de San Lazaro, situada a l’Estat d’Oaxaca (Mèxic), en el...