Les gallinetes de dol de Mari Carmen Sáez, amb il·lustracions d’ Àngel Carreras, Edicions del Sud (col·lecció El Baület)
Sàez crea una història enfocada principalment a explicar la igualtat, la llibertat, el respecte a través de la vida d’un galliner dominat per un gall opressor i cruel.
Ens recorda La revolta dels animals, el mític Animal Farm de George Orwell, solament que ací les gallines no expulsen els humans sinó un gall, l’amo del galliner, com es denomina a sí mateix.
Sáez ha aconseguit un llenguatge adequat, uns diàlegs creïbles i unes descripcions precises sense trair el seu cultíssim bagatge literari. El seu ofici al servei de la història que vol contar.
Ironia, enginy i humor per a fer entendre que si es persegueix un somni i es compta amb la solidaritat de l’entorn les gallines són capaces d’alliberar-se i d’autogestionar-se. Tot això adobat amb denúncies contra la intolerància per la discapacitat o l’edatisme.
Tot plegat, un conte aparentment infantil que la xicalla pot llegir o entretenir-se a mirar els dibuixets, però que en les mans d’una persona adulta és un instrument de primera magnitud per a educar en igualtat.