Saturday 13 April 2024

Saturday 13 April 2024

Compartir

Les principals tendències de negoci per als pròxims 6 mesos

 

A les trobades Update, que es realitzen semestralment en oberta les principals capitals i també in-company per a importants empreses i institucions nacionals i internacionals, Alfons Cornella i Antonella Broglia, ens ofereixen una síntesi dels articles i llibres que no hem pogut llegir, i de les conferències a les quals no hem pogut assistir, i comenten les 10 idees clau que tot directiu ha de conèixer per estar al dia en negocis. Aquesta ha estat la primera ocasió que els assistents han estat els sponsors de la trobada. Amb l’auditori ple a vessar han estat dues hores de pluja d’informacions noves i interessants a tenir en compte.

leonorsedo

 

En aquesta sessió celebrada a l’Auditori Axa de Barcelona, Alfons Cornella ha donat molta importància a  la  Xina i al concepte de “Xinamitzar”el món. Cal estar atent al que s’està fent a la Xina i al que la Xina està ensenyant al món. En aquests moments el món occidental està és un estat depressiu, no sent així en el món asiàtic. “El món està ‘tocat’ i la Xina està donant forma al món”. Quan el producte interior brut xinès superi al dels EUA, la Xina tindrà més poder que els Estats Units i es preveu que això succeeixi en 2019. 

Per exemple, la Xina es posa per davant dels EUA i el seu superordinador Jaguar XT5, quan l’octubre passat va presentar una nova versió del Via Làctia n º1 o Tianhe-IA, fins al moment la supercomputadora més potent del món arribant a assolir els 2.507 petaflops. v. Cal tenir en compte que la supercomputació és un assumpte d’alt valor polític, com més potent millor per l’orgull nacional.

Pel que fa al país estranger que trien els estudiants, la Xina és la 5ena destinació, el 95% de l a producció mundial amb Rare Earth Elements (terres rares), es realitza a la Xina. I no només disposen de “terres rares” al seu país sinó que han comprat al Perú terres amb aquestes característiques per explotar i amb aquest fi ha traslladat al Perú a milers de xinesos i les seves famílies. 

La Xina disposa de polítiques a llarg termini en el camp de la indústria tecnològica i barreja a la perfecció la orientació política i el negoci. Vol crear una zona econòmica enorme i en els propers anys es pot produir una globalització a l’inrevés.

La Xina s’ha convertit d’un país exportador a un país també comprador: compra fusta al Canadà, terres en diferents països, importa treballadors qualificats i signa col.laboracions amb diferents països com un projecte de col.laboració amb científics australians per reduir la contaminació en el llac d’aigua dolça més gran del país asiàtic, el Poyang, situat a la província oriental de Jiangxi, ja que a causa del accelerat desenvolupament econòmic dels últims anys, el llac s’ha vist seriosament afectat per la contaminació causada per les aigües residuals d’orígen industrial i agrícola .

Durant els anys de recessió, la Xina no ha baixat la seva producció.

Multiplica el nombre de les seves patents i recolza que la gent potent amb bonificacions, amb tenir una millor casa i altres beneficis. 

Un seriós problema que haurà de resoldre és l’envelliment de la població. A causa de la política de fa 30 anys d ‘”una família un fill” (i millor si és nen), no hi haurà suficients joves per mantenir a la població anciana, actualment hi ha 340 milions de persones majors de 60 anys, i tampoc hi haurà suficients dones per formar famílies. La Xina necessita gent.

Tecnologia i ciència emergent

En aquest camp s’estan realitzant veritables meravelles, des del plàstic flexible i que dóna llum, el paper pintat que canvia de color amb la temperatura, una interfície telefònica en el qual no hi ha lletres ni símbols que està pensat per a gent analfabeta: un anell que es col?loca en el punt de recàrrega del telèfon i, per inducció, es recarrega; cotxes sense conductor; de fet hi ha 240.000 cotxes en què la intervenció humana és puntual, fins i tot presències hologràfiques  com la generació de cantants hologràfics. El cas és que, entrant en detalls tècnics, per a cantar usen un programari anomenat Vocaloid que sintetitza la veu. El sistema permet sintetitzar veus falses i moltes persones ho fan servir per fer que els seus personatges ficticis cantin. Aquestes idees van ser primer desenvolupades a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona, Espanya) i després venudes a Yamaha. (Veure Spectral Processing of the Singing Voice d’Alex Loscos, tesi dirigida per Xavier Serra que ofereix tots els detalls sobre aquest tema .)

A Bionegocios s’investiga sobre la idea d’escanejar el cervell amb ones electròniques. La geoenginyeria persegueix modificar la Terra, canviar la Terra a voluntat. Un dels seus objectius és absorbir el C02. La robòtica s’està perfeccionant tant que les persones arriben a sentir rebuig per certs robots als que perceben com zombis. De fet el món ja està controlat per ordinadors-robots.

Les empreses s’enfoquen a l’estalvi energètic, en alguns casos s’estudia l’aprofitament de l’energia generada pels ordinadors.

INNOVATEC està treballant en aprofitar l’energia que produeix un tren o un cotxe circulant sobre un rail.

En quant a energia, Espanya s’ha convertit en exportador net d’aquesta matèria.

La Xina ja disposa d’un avió elèctric comercial, l’E430. L’aeronau és un biplaça fabricat per materials lleugers compostos. El seu motor de 230 volts es carrega en tres hores, i pot volar al voltant d’unes 2,5 hores amb una sola recàrrega. El cost de l’avió és d’uns 64.000 euros. Aquest avió està fabricat per Yuneec, una empresa xinesa situada prop de Xangai.

Hi ha màquines expenedores de begudes que personalitzen. Ofereixen les begudes segons l’edat, sexe, hora del dia o temperatura ambiental.

El negoci es veu augmentat gràcies a la tecnologia i es detecta un creixement en premis dedicats a la innovació.

Sofisticació – Transmissió d’informació – Apunts

– L’intercanvi d’idees i coneixement entre éssers humans és el que fa avançar.
O augmentant la densitat de talent es genera ocupació.

– Les empreses grans han d’invertir en empreses petites amb concentració elevada de talent.

– Isomorfisos de negoci: Cerca la semblança entre dues estructures diferents i intentar passar coses de l’una a l’altra.

– Tendències de negoci: S’estan incrementant els negocis de lloguer. No comprar, llogar. Club de lloguer de cotxe (Zipcar.com), es lloguen llibres per a estudiants (Chegg.com), relacions entre persones (Meetic.es), es deixen cotxes i bicicletes entre veïns, es comparteix cotxe … Pot ser l’època de l’Shared Hearth (compartir la Terra).

Per la seva banda, Antonella Broglia ens informa sobre el món del Management Innovation: la innovació en la gestió de la companyia, la tendència, després d’anys en què client era el primer per l’empresa, ara hi ha tipus d’empreses que priven l’empleat davant del client.

En algunes d’elles, si l’empleat no està satisfet amb el seu cap té la possibilitat de demanar que el canviïn. L’empleat té poder i el directiu és valorat pel seu equip. Es contracta a un cap d’equip que sàpiga manejar al grup d’empleats.


Connecta_amb_la_Innovacio

 

A UPS l’empleat demana pujar el sou el que creu que mereix i s’ha detectat que un 40% d’ells demana menys del que hauria de percebre. SAL, per exemple, explica i ensenya als seus treballadors el que guanya i el que perd. ASDA’S, cadena de supermercats britànica, ha apostat per la transparència i dins d’aquest camí té webs camp col?locades en diferents fàbriques en les quals es proveeix perquè es vegi com es fabriquen els productes que ven.

Guardian.com.uk, fa un estudi de compatibilitats per intentar millorar. Organitza un mercat d’idees entre compradors, empleats i jubilats. Game Charges, té un departament que es dedica a estudiar les idees dels seus empleats i si valen la pena les finança. IBM recull solucions i opinions dels seus empleats i dels seus familiars. Seventh Generation, fabricant de detergents, es planteja que els seus productes passaran a set generacions, i han passat a ser consultors i professors d’altres empreses.

TopCoder, treballa amb persones independents, ni un sol dels que produeixen el seu programari està en plantilla, competeixen entre ells i pel que sembla aquesta forma de treballar és la que els agrada.

“La innovació en gestió es fa nova cada dia i per a cada empresa”.

Web semàntica o web 3.0

“Si en lloc de” penjar “documents som capaços de penjar dades la revolució serà espectacular.” Per exemple si quan “obrim” una fotografia tenim la informació d’on es va fer, com es va fer, nom de les persones que hi apareixen, que s’està fent (passejar, aniversari, festa …). Les dades semàntiques són informació que totes les màquines llegeixen de la mateixa manera.

De fet, DBPEDIA està basada en dades semàntiques que estan linkades entre elles. Alguns governs ja treballen d’aquesta manera.

San Francisco es va estalviar 1 milió de dòlars en un any organitzant adequadament el seu servei de neteja i recollida d’escombraries: el nombre de furgonetes que eren necessàries, si en el trajecte que feien anaven plenes o mig plenes i optimitzant els trajectes d’anada i tornada.

Zemanta és un complement per bloc. La màquina entén el que s’està escrivint i produeix, a la part dreta del bloc, la semàntica de l’escrit. CALAIS és un cercador de notícies semàntic, DAYLIFE és també un cercador semàntic que ens ofereix les informacions del tema que li hem donat a buscar de fonts diferents i en una mateixa pàgina. GOOGLE Square és un servei per convertir resultats de cerques en informació estructurada extreta de la xarxa. Una mena de graella d’informació / lectura transversal del coneixement de la xarxa.


in

En el món familiar, per exemple, es podria veure si hi ha pàrquings lliures a l’escola dels nostres fills, què menjaran al menú del dia, quines notes han tret, què fan al pati … Tot a la mateixa pantalla.

Innovació social rendible

 

Models híbrids: el que es fa que a més del benefici econòmic, el tingui també social i ambiental.

En països no desenvolupats s’han dut a terme diferents “experiments” com que dones analfabetes que durant els matins treballen el camp, a les tardes munten sistemes d’energia solar en el seu poblat o en poblats propers als seus. O persones al límit de la societat que creen jardins per a gent adinerada o rics pastissos que es venen a pastisseries de renom. També hi ha la “universitat per a tothom”: qui tingui un ordinador i parli anglès pot accedir als estudis. S’han comercialitzat ràdios que funcionen amb el vent per a llocs on no hi ha llum.

Això i molt més hem sentit en les dues hores que ha durat aquesta trobada imprescindible per poder saber quin tipus de negoci pot ser més rendible en els propers mesos i que pot servir a molts per reorientar la seva empresa.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Brussel·les: Clam per exigir a les autoritats europees la unificació de dades

Teresa Carreras, coordinadora del capítol de GAMAG EUROPA (GE), va lliurar a Carlien Scheele, directora...

La Bonne no es toca

Isabel Segura Soriano La Bonne és un dels pocs espais de creació de projectes culturals...

‘Invisibles’ – Última novel·la de la jutgessa Graziella Moreno

Llibre dedicat a les persones que desapareixen sense deixar rastre i a les families que...