Friday 10 May 2024

Friday 10 May 2024

Compartir

URL, UAB, UB, NTU: Jugar en grup a videojocs en línia prevé l’addicció a aquest entreteniment

UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA
Bellaterra (Cerdanyola del Vallès), 7 de març de 2012


Les hores setmanals dedicades a aquesta afició no semblen reduir-se amb l’edat

Un estudi realitzat per personal investigador de les universitats Ramon Llull (URL), Autònoma de Barcelona (UAB), Barcelona (UB) i Nottingham Trent (NTU, Regne Unit) conclou que jugar en línia interactuant amb diverses persones prevé el desenvolupament d’addiccions als videojocs, en evitar el joc aïllat i en solitari. El treball ha investigat si aquesta afició pot tenir conseqüències sobre la salut psicològica dels jugadors i jugadores, analitzant les motivacions que tenen per practicar-la: la majoria ho fa principalment per relacionar-se socialment i explorar noves aventures virtuals.

La indústria del videojoc s’ha establert com una de les indústries d’oci més fructíferes, amb 20 milions de jugadors en tot el món. Una de les varietats en auge és la dels videojocs de rol multijugador massius en línia (MMORPG, Massively multiplayer online role-playing game), en què molts dels seus usuaris i usuraies paguen per poder jugar. A diferència dels videojocs tradicionals, els jocs de rol en línia no tenen fi.

Donada la magnitud del fenomen, que ha creat certa alarma social sobre el seu potencial addictiu i d’aïllament, i l’escàs coneixement existent sobre els seus usuaris, les i els investigadors es van proposar analitzar si el seu ús podia tenir conseqüències sobre la salut de jugadors i jugadores, caracteritzant les motivacions que els duien a practicar-los.

Van realitzar un qüestionari a 253 usuaris i usuaries de parla hispana, tots ells juguen al popular World of Warcraft (WoW) i són membresia del fòrum espanyol d’aquest videojoc. El perfil mitjà de l’usuari de l’estudi va ser un home jove (21 anys de mitjana), estudiant, amb un nivell educatiu mitjà-alt, que dedicava molt temps a la seva afició (22,61 hores de mitjana a la setmana), tant els dies laborals com els caps de setmana.

Els resultats, contràriament a l’esperat pels investigadors, van indicar que el nombre d’hores setmanals dedicades al joc no disminueix amb l’edat -els videojocs sempre s’han considerat una activitat d’adolescents-, la qual cosa suggereix que l’atracció produïda per aquest entorn de joc probablement no es limita a persones molt joves.

Pel que fa a per què juguen, es van mostrar molt interessats per relacionar-se mitjançant el joc –un 84% preferia l’opció “Jugador contra Jugador”-, establir amistats i sentir-se recolzats  (factors tots ells associats a la motivació de socialització). També van mostrar interès pel descobriment del joc i el desenvolupament de les seves aventures (motiu d’exploració). En menor mesura, van indicar l’interès en el lideratge, el prestigi i la consecució d’objectius (motiu d’assoliment) i, finalment, van presentar una baixa identificació amb el seu avatar i l’evasió de la realitat (motiu de dissociació).

Les respostes obtingudes, diu l’estudi, indiquen que jugar al videojoc de rol on-line respon a la sana motivació de socialització, poder, exploració, i fins i tot d’escapar de la realitat i jugar amb noves identitats, i mostren un perfil del jugador hispà allunyat de l’estereotip de l’addicte. “Ben al contrari, sembla gaudir d’un conjunt de motivacions diverses que possiblement expliquen el grau d’implicació i perseverança en el joc”, conclou.

La investigació assenyala que jugar interactuant amb altres jugadors prevé el desenvolupament d’una addicció, perquè s’evita la solitud i l’aïllament de la persona jugadora. El risc addictiu als videojocs, manifesta, es dóna quan la persona que juga  pot crear-se lliurement una nova identitat que li permet satisfer els seus desitjos i fantasies al mateix temps que oblida les seves frustracions, i la vida de l’avatar es viu de manera més real que la pròpia. Aquesta separació de la realitat, juntament amb un alt grau d’absorció en el joc, podrien tenir un paper important per al desenvolupament de trastorns.

Article de referència: Fuster, H., Oberst, U., Griffiths, M., Carbonell, X., Chamarro, A., Talarn, A. Motivación psicológica en los juegos de rol online: un estudio de jugadores españoles del World of Warcraft. Anales de Psicología (2012) 28, 274-280.
http://revistas.um.es/analesps/article/view/140752

Investigadors de contacte:

Andrés Chamarro
Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l’Educació
Universitat Autònoma de Barcelona
Tel. 93 586 83 95
Andres.Chamarro@uab.cat

Xavier Carbonell
Facultat de Psicologia, C. de l’Educació i de l’Esport Blanquerna
Universitat Ramon Llull
Tel. 93 253 30 00
xaviersc@blanquerna.url.edu

Àrea de Comunicació UAB
María Jesús Delgado
Tel: 93 581 40 49
MariaJesus.Delgado@uab.cat

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

CATALUNYA: Nou suport de la Diputació de Barcelona per a l’atenció psicològica a dones i els seus fills i filles víctimes de violència masclista / La Independent / Notícies gènere

Major visibilitat per a la canalla que conviu amb nuclis de violència masclista Una de...

Vic: Lliurament del Premi Universitat de VIC-UCC que atorga l’ICD / La Independent / Noticies Génere

L 8217 Institut Català de les Dones va lliurar aquest dimarts 21 de juny el...

Joan Puigcercós: “Apostem pel lideratge transformacional i el talent femení com a eines necessàries per l’economia i la societat catalana”

Joan Puigcercós candidat d 8217 Esquerra Republicana a les eleccions al Parlament de Catalunya En...