Friday 10 May 2024

Friday 10 May 2024

Una oportunitat d’or

“El vel és obligatori per a les dones musulmanes. Què farà com a ministra de la Dona perquè aquesta obligació es compleixi?”, va preguntar un diputat afganès a Palwasha Hassan el passat gener, durant la sessió parlamentària per ratificar-la com a nova ministra d’Afers de la Dona del govern afganès. El president, Hamid Karzai, l’havia escollit per ocupar el càrrec, i va generar eufòria entre les associacions de dones afganeses. Palwasha és una de les activistes més del país.

“Quins són els seus coneixements sobre l’islam?”, va preguntar un altre parlamentari a l’aspirant a ministra en un país on la situació de la dona és dramàtica. Per exemple, l’Afganistan és un dels països del món amb major mortalitat maternal durant el part.

La traca final, però, la va posar una diputada: “Vostè ha defensat l’obertura a l’Afganistan de cases d’acollida per a dones maltractades”, va començar dient la parlamentària. “Les cases d’acollida són llocs de perdició. Les dones que hi van difícilment són acceptades després per les seves famílies. Què ens pot dir sobre això?” “Les cases d’acollida són per a dones que pateixen abusos i no tenen on anar. Per tant, obrir cases d’acollida no va en contra de l’islam, i crec que Al·là em compensarà per això”, va contestar Palwasha, invocant Déu. Amb tot, no va aprovar l’examen. El Parlament no la va ratificar com a ministra.

Aquesta és una de les informacions que es van difondre per Internet a començament d’any entre les associacions de dones a l’Afganistan. Malauradament no la va recollir cap mitjà de comunicació, malgrat que posa en evidència que el problema de les dones a l’Afganistan comença pel mateix parlament, format en bona part per antics senyors de la guerra, escollits en unes eleccions que van deixar molt que desitjar, però que la comunitat internacional va finançar sense posar-hi pegues. La creació d’una agència de notícies amb visió de gènere, La Independent, ens obre la porta per tenir accés a informació com aquesta i veure el món d’una altra manera. Sens dubte, és una oportunitat d’or.

Mónica Bernabé

Mònica Bernabé és l’única periodista de l’Estat espanyol que viu i treballa permanentment a l’Afganistan.
També és presidenta de l’Associació per als Drets Humans a l’Afganistan (ASDHA).

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

LECTURA DE TESI DOCTORAL Poètiques del desig. Alteritat i escriptura a l’obra de Gabriel Ferrater, Maria-Mercè Marçal i Enric Casasses

Lectura de la Tesi doctoral de Marta Font investigadora del Centre Dona i Literatura Gènere...

Perú: Documentats 369 casos de feminicidi entre 2009 i 2011

El gerent de l 8217 Observatori de Criminalitat del Ministeri Públic Juan Huambachano va...

Amb Sandra Miguez, periodista feminista de Paranà, Entre Rios, Argentina

Periodista experta en salut i Drets Humans Sandra Miguez és uns dies a Catalunya convidada...