“El vel és obligatori per a les dones musulmanes. Què farà com a ministra de la Dona perquè aquesta obligació es compleixi?”, va preguntar un diputat afganès a Palwasha Hassan el passat gener, durant la sessió parlamentària per ratificar-la com a nova ministra d’Afers de la Dona del govern afganès. El president, Hamid Karzai, l’havia escollit per ocupar el càrrec, i va generar eufòria entre les associacions de dones afganeses. Palwasha és una de les activistes més del país.
“Quins són els seus coneixements sobre l’islam?”, va preguntar un altre parlamentari a l’aspirant a ministra en un país on la situació de la dona és dramàtica. Per exemple, l’Afganistan és un dels països del món amb major mortalitat maternal durant el part.
La traca final, però, la va posar una diputada: “Vostè ha defensat l’obertura a l’Afganistan de cases d’acollida per a dones maltractades”, va començar dient la parlamentària. “Les cases d’acollida són llocs de perdició. Les dones que hi van difícilment són acceptades després per les seves famílies. Què ens pot dir sobre això?” “Les cases d’acollida són per a dones que pateixen abusos i no tenen on anar. Per tant, obrir cases d’acollida no va en contra de l’islam, i crec que Al·là em compensarà per això”, va contestar Palwasha, invocant Déu. Amb tot, no va aprovar l’examen. El Parlament no la va ratificar com a ministra.
Aquesta és una de les informacions que es van difondre per Internet a començament d’any entre les associacions de dones a l’Afganistan. Malauradament no la va recollir cap mitjà de comunicació, malgrat que posa en evidència que el problema de les dones a l’Afganistan comença pel mateix parlament, format en bona part per antics senyors de la guerra, escollits en unes eleccions que van deixar molt que desitjar, però que la comunitat internacional va finançar sense posar-hi pegues. La creació d’una agència de notícies amb visió de gènere, La Independent, ens obre la porta per tenir accés a informació com aquesta i veure el món d’una altra manera. Sens dubte, és una oportunitat d’or.
Mónica Bernabé
Mònica Bernabé és l’única periodista de l’Estat espanyol que viu i treballa permanentment a l’Afganistan.
També és presidenta de l’Associació per als Drets Humans a l’Afganistan (ASDHA).