Saturday 25 May 2024

Saturday 25 May 2024

Compartir

Tractar la violència masclista com una violació dels drets humans

Una de cada quatre dones catalanes ha patit agressions masclistes a la seva vida


En declaracions a La Independent, i sobre el fet d’informar o no sobre els casos de violència masclista als mitjans de comunicació, Alba Garcia va afirmar que “s’ha d’informar, però s’ha de fer bé, i en això estem treballant des de fa un temps amb els mitjans”. Algunes de les recomanacions sobre el tractament d’aquests temes són que la violència masclista es tracti com una violació dels drets humans i un atemptat contra la llibertat i la dignitat de les persones, utilitzar conceptes que s’ajustin a la definició dels drets, evitar el sensacionalisme i escollir només les imatges que aportin informació. 


Alba Garcia, directora del Programa de Seguretat contra la violència masclista del Departament d’Interior, va declarar, en roda de premsa a les dependències de la Generalitat, que “el que coneixíem de la violència masclista era només la punta d’un iceberg”, i va afegir que els resultats d’aquesta enquesta porten a dues conclusions clares: “cal aprofundir molt en la necessitat d’un canvi veritable a nivell cultural respecte a la violència, però també cal aprofundir i potenciar polítiques públiques, fermes i valentes per continuar el camí per eradicar la violència masclista”.

 

El director dels sociòlegs de l’Enquesta de Violència Masclista, Josu Gondra, va voler destacar el que ell mateix va qualificar com “una molt bona notícia: estem vivint un canvi de valors, ja que cada cop hi ha més dones que consideren comportaments violents aquells que abans no se’ls consideraven, d’importants”. Concretament, l’any 2003, les dones situaven en un 6,8 sobre 10 el fet que l’home impedís que la dona disposés dels seus propis diners, mentre que l’any 2009, el resultat va ser de 9,2 sobre 10. També es va preguntar sobre altres comportaments com donar una bufetada, un cop o una empenta (8,2 al 2003 i 9,6 al 2009); llançar un objecte a la parella (8,1 al 2003 i 9,5 al 2009), o criticar i ridiculitzar el que fa (6,9 al 2003 i 9,1 al 2009), entre d’altres.

 

Un 26,6% de dones a Catalunya ha sigut víctima d’alguna agressió masclista al llarg de tota la seva vida, entre les que es contemplen les agressions físiques sense armes ni objectes, intents de violació o amenaces de mort, entre d’altres. És només un dels resultats de la primera Enquesta de Violència Masclista a Catalunya, realitzada pel Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Català de les Dones, de manera telefònica a 14.122 dones i 1.500 homes, residents a Catalunya, d’edats compreses entre els 18 i els 70 anys.

De les persones enquestades que van assegurar haver patit agressions tipificades com a delicte (no només de violència masclista), un 82,3% declaren no haver-ho denunciat, davant del 17,7% que sí ho va fer. El problema, segons Gondra, és que “els nivells de satisfacció de les dones que denuncien per violència masclista són pràcticament els mateixos que els nivells de satisfacció de la resta de persones que denuncien”, i va recordar la importància de valorar els delictes com a tal per tal que els nivells de denúncia s’alcin.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

El talent femení és imprescindible per a què la societat avanci

Montse Gatell presidenta del Institut Català de les Dones ha comentat durant la inauguració de...

Neurociència, gènere i felicitat: una manera diferent de liderar

La Primera Jornada sobre Neurociència Talent i transformació celebrada a Barcelona el 26 de novembre...

El Salvador: L’Església contra l’Estat laic atia contra l’avortament

Demana signatures per rebutjar reformes que 8220 agredeixin a la família 8220 En una acció...