Redacció AmecoPress
Es tracta de l’únic congrés internacional del món del Periodisme de Migracions. Enguany celebra la cinquena edició.
Més de 150 periodistes de tot el món trobaran aquest any a Mèrida els dies 5,6 i 7 d’octubre a la trobada més gran que existeix sobre periodisme de migracions. El Congrés de Mèrida anuncia grans canvis per a la seva V edició. Ucraïna, dones i joventut migrants seran les grans protagonistes.
El Congrés de Mèrida és una trobada de periodisme sobre migracions i cooperació al desenvolupament, cofinançada per l’AEXCID i organitzada per la Fundació per Causa. És presencial i compta amb traducció simultània en tres idiomes, francès, anglès i castellà. Es transmet íntegrament per streaming. A les seves edicions prèvies, ha convocat a més de 20.000 persones.
L’edició d’enguany s’amplia un día; començarà dimecres a la tarda i conclourà divendres al migdia. La programació estarà composta per més de catorze taules, on s’abordaran temes com la cobertura dels desplaçaments d’Ucraïna, el rol dels fitxatges al terreny, la narrativa de gènere en els processos migratoris, infància i joventut migrant no acompanyada, entre d’altres. Per això, comptaran amb sòcies d’excepció com ONU Mujeres México a la línia de gènere o el projecte europeu sobre narratives migratòries BRIDGES en joventut.
Realitzaran un taller per a l’alumnat universitari sobre com fer bones cobertures i tindrà lloc la presentació de projectes reeixits. Igual que a les edicions anteriors, la cinquena edició comptarà amb espais perquè les i els protagonistes, migrants i periodistes, comparteixin les seves històries de vida. Es preveuen dues grans xerrades amb periodistes de reconegut prestigi que s’anunciaran a l’habitual roda de premsa que tindrà lloc al setembre, abans del Congrés, a Mèrida.
“Aquest any augmentem el nombre de periodistes estrangers al cartell i tindrem un congrés més internacional que mai. La cobertura de migracions aborda un fenomen global amb particularitats locals. Compartir les nostres experiències ens permet créixer professionalment i fer un millor periodisme”, assegura Eileen Truax , directora de continguts del Congrés.
Una altra de les grans novetats d’aquesta edició és la incorporació del prestigiós European Press Prize al grup de col·laboradors del Congrés de Mèrida. L’organització serà la responsable de seleccionar cinc periodistes europeus especialitzats en migracions que participaran a les taules de debat a l’octubre. L’European Press Prize fa deu anys que genera una xarxa de periodisme europeu de referència i enorme qualitat. Aquesta xarxa se suma a la que ja posseeix el Congrés de Mèrida, consolidant-se com a un dels fòrums de periodisme més importants del món i l’únic especialitzat en migracions.
“La migració forma part de la nostra organització, en totes les seves facetes. No podem ignorar la influència de la migració al periodisme europeu i, per tant, la importància del periodisme sobre migracions: un treball minuciós i necessari, ple de detalls que desafia la nostra humanitat i que veiem com ocupa més i més espai periodístic cada any”, explica Thomas van Neerbos, director de l’European Press Prize. Així mateix, l’organització té previst obrir una nova categoria, que iniciarà amb un reconeixement especial el 2023, premiant el millor treball de periodisme de migracions europeu.
Aquesta edició és novament d’accés gratuït prèvia inscripció, assegurant que un esdeveniment de tanta qualitat i importància és accessible per a totes les persones interessades. La preinscripció es pot fer a la mateixa pàgina web del Congrés.
Organitzat per la Fundació per Causa, cofinançat per AEXCID
L’Agència Extremenya de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AEXCID) renova un any més el compromís amb aquest projecte. Aquest projecte de l’Agència Extremenya de Cooperació de la Junta d’Extremadura, executat per PorCausa, simbolitza una de les línies més identitàries d’aquesta cooperació autonòmica, que ja va tractar des del 2015 a convertir-se en una referència pel que fa a migracions i mobilitat humana. . Després de cinc anys d’edició i haver consolidat una política de cooperació amb identitat pròpia, suggereixen que es vegin els diferents formats de fer polítiques més enllà de la M-30 per veure com la pluralitat de les administracions d’aquest estat han aconseguit que la cooperació internacional del país sigui una de les més simbòliques, identitàries del planeta.
Ángel Calle, director d’AEXCID, insta les extremenyes i extremenys que són a l’exterior, en altres autonomies però també en altres països, que segueixin aquest singular projecte: “Aquest singular Congrés, que vol reflectir el millor de nosaltres mateixos i el millor de la nostra història que ha estat capaç de transformar-nos, de ser una missió emissora a una regió que acull i que ha esdevingut una regió d’acollida, des de la voluntat i des de la comprensió de les migracions. Des d’una perspectiva plural de diversitat i enriquiment cultural i econòmic com avui vivim a la nostra regió”.
La Fundació perCausa de periodisme i investigació sobre migracions va ser fundada el 2013 per tal de connectar les audiències amb la informació social de qualitat. Produeix i difon estudis i reportatges sobre els processos migratoris usant una metodologia pròpia de narrativa circular i noves narratives contra el discurs d’odi, arribant a una audiència acumulada anual de més de 40 milions.
Foto: arxiu d’AmecoPress.