Monday 14 October 2024

Monday 14 October 2024

Share

Trobades Estatals LGTB: marcar l’agenda política

Fotografia Xavi Chamarro

“Les nostres conclusions han de marcar l’agenda política”

El passat cap de setmana, Sitges va ser escenari de la 27ena Trobada Estatal LGTBI. El Front d’Alliberament Gai de Catalunya i l’Àmbit LGTBI de CCOO de Catalunya van ser les entitats organitzadores. Entrevistem a Raquel de Haro i Eugeni Rodriguez, portaveus, que valoren la trobada.

 

 

 

 

 

 

 

Quins han estat els objectius de les trobades?

Raquel de Haro: Els objectius han estat plurals i molt diversos. D’entrada participar i enriquir el debat sobre els temes que afecten al col•lectiu LGTBI, amb temes de debat públic d’actualitat a partir de la reflexió dels diferents ponents sobre les dificultats afegides que comporta la condició de ser persona LGTBI i la necessitat d’establir polítiques públiques i mesures de control davant de situacions de discriminació, aquest era principal. Però hi hagut objectius polítics clars: reforçar el principi d’igualtat de tracte a totes les persones, combatre la discriminació laboral i social per orientació sexual o identitat de gènere, difondre els valors de la diversitat LGTBI en el món del treball, treballar perquè la pluralitat i diversitat del col•lectiu LGTBI estigui representada en la participació…

Tot plegat per demostrar, una vegada més, que el nostre col•lectiu, amb les nostres diferències i diversitats, és capaç de treballar unit perseguint objectius comuns, aconseguir-los i ser un exemple de lluita en l’avanç social i conquesta de drets dels LGTBI en igualtat de condicions.

En definitiva, volíem compartir un espai de reflexió entre diferents actors de l’àmbit social, laboral, cultural, educatiu i cívic davant les desigualtats socials i dotar a les Trobades Estatals LGTBI de la qualitat de continguts i prestigi en l’organització que aquest esdeveniment es mereix.

 

Aquest espai de debat anual es porta a terme des de l’any 1995, creieu que hem avançat molt a partir de les propostes que s’han anat fent des del moviment?

Eugeni Rodriguez: Si s’ha avançat molt sobretot a nivell legal. En aquests 20 anys s’han aconseguit lleis tan importants com el matrimoni igualitari, identitat de gènere, lleis contra la lgtbifòbia a Catalunya i Extremadura, lleis dels drets de persones transsexuals a Navarra, Euskadi i Andalusia. També hi ha hagut reformes en el codi penal, amb l’agreujant per qüestió d’orientació sexual i també d’exaltació de l’homofòbia.

El moviment LGTBI s’ha diversificat molt territorialment, hi ha col•lectius a pobles i ciutats de tot l’Estat, en molts casos poblacions petites i rurals. També hem passat de ser moviment de lesbianes i Gais a moviment LGTBI.

 

La confluència de les diferents coordinadores i entitats en un espai de debat suposa també una confluència política de les estratègies i reivindicacions?

E.R.: No necessàriament. Les trobades no juguen ni pretenen tenir un paper directiu a les polítiques LGTBI a dur a terme. El moviment lgtbi sempre ha estat molt autònom en l’àmbit local i inclús dels propis col•lectius com a tals. Sí que és cert que les trobades ofereixen un espai molt interessant i obert per poder posar en comú experiències diferents que es poden traslladar a nivell estatal o serveixen per aprendre de lluites encantades per altres i que han obtingut bons resultats.

Sobretot cal valorar el fet de triar sempre temes que son prioritats en gairebé tots els col•lectius i comunitats.

En aquests moments la tasca per implementar diferents lleis antidiscriminatòries en una constant en tots els col•lectius de l’estat.

 

En aquest moment polític tant revoltat fer aquestes trobades pretén posar al centre les polítiques LGTBI?

R.H.: Precisament en moments polítics revoltats, més que mai s’ha de fer pressió social per no quedar en l’oblit i no consentir el vell argumentari de que hi ha coses més importants. Les polítiques socials, de cohesió i tot el que té a veure amb col•lectius minoritaris, pateixen molt quan hi han retallades i/o polítiques d’austericidi per que sempre s’argumenta que no hi han recursos suficients ni pressupost. És precisament en aquest moments on s’ha d’alçar més la veu i posar a les persones al centre del debat.

 

Quina és la valoració que en feu de les trobades?

E.R.: Les 27enes Trobades Estatals LGTBI de Sitges han superat totes les previsions de participació possibles. Tres dies d’intensos debats, on s’han posat sobre la taula la necessitat de comptar amb instruments legals potents que serveixin de manera eficient a eradicar la violència contra les persones LGTBI. Sens dubte les lleis contra la lgtbifobia, pels drets de les persones transsexuals i per la igualtat han de confluir en una potent llei contra la lgtbifobia que contempli totes les mesures ja aprovades en les lleis de Catalunya, Extremadura i Andalucia. Una llei estatal que s’introdueixi un a organisme LGTBI independent com a garant i executor de les polítiques que emanin del text legal i que permetin implementar i sancionar de forma rigorosa.

En aquestes trobades, com ja va succeir a Gandia, s’han reunit a les diferents sensibilitats del moviment LGTBI de l’Estat Espanyol que com no podia ser d’altra manera hem coincidit a apostar per l’empoderament de tota la nostra diversitat, posant al centre de les nostres prioritats la lluita pels drets sexuals i reproductius de totes les persones LGTBI.

A molt pocs dies de la contesa electoral, les nostres conclusions han de marcar l’agenda política que haurà de donar solució a les reivindicacions del nostre col•lectiu, i haurà de fer-ho de forma contundent i efectiva.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Catalunya – Colòmbia: Esmorzar amb Paula Sáenz, exguerrillera de les FARC / La Independent / Notícies Gènere

Paula Sáenz va ingressar als catorze anys a les FARC i en va passar dotze...

UB: Seminari Historia de la Teoria Feminista

Fins febrer de 2012 Inscripcions obertes: Seminari Historia de la Teoria Feminista Pretén oferir una...

Concert de jazz manouche de Marta Sierra i altres artistes a la llibreria Byron

El divendres 5 de juliol (20h), la violinista i cantant Marta Sierra, presentarà un nou...