Aquest volum, CANVI LINGÜÍSTIC I PREMSA. Problemes, recursos i perspectives* d’Eulàlia Lledó Cunill, tracta de la constant i imparable evolució de la llengua a la premsa.
L’autora estudia centenars de variadíssimes notícies de les que analitza els canvis esdevinguts en els últims anys, especialment els que fan referència a la forma a través de la qual la llengua envolta i presenta la realitat. Analitza la influència que els biaixos ideològics tenen en l’ús de la llengua, sigui subtilment o grollerament, ja que hi intervenen els sentits i judicis, sentiments o pensaments, prejudicis o desitjos i, més concretament, estudia la influència que els biaixos ideològics tenen en l’ús de la llengua respecte al sexe femení.
Sobre el tractament de les dones a la premsa, Eulàlia Lledó asssenyala dos aspectes complementaris: en primer lloc alguns usos que s’inscrivien en la llengua (de vegades encara succeeix) en una consideració escassa, pobre o desvalorizadora de les dones i, en segon lloc, les modificacions que s’estan produint en les diferents formes de representar i visibilitzar el col·lectiu femení. És a dir, de com es representa a les done i com se les valora.
Eulàlia Lledó és doctora en filologia romànica per la Universitat de Barcelona. Es dedica a la investigació dels biaixos sexistes i androcèntrics en la llengua i en la literatura. És autora, entre d’altres, dels llibres De llengua, diferència i context, Les professions de l’A a la Z, o De dones i diccionaris. Evolució del femení en la 22 ª edició del DRAE;Resposta a sor Filotea de la Creu. La hiperbòlica finesa, Dona finestrera, Dona balconera, el pròleg a La verge dels setembre punyals i La veu perversa, de Vernon Lee, o l’edició de Terra d’Elles, de Charlotte Gilman.
*Comunicació i llengua. Col·lecció LAERTES
ISBN: 978-84-7584-902-7; Pàg.: 214; PVP: 15,38 € / 16 €