Amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra lles Dones, aquest 25 de novembre, des de la Fundació Àmbit Prevenció es posa a disposició de les dones “siemprevivas.org”, una eina de suport on line en temes de violència masclista.
La violència cap a les dones ha cobrat protagonisme en aquests dies en els mitjans de comunicació i en les xarxes socials, principalment per l’assetjament i les agressions sexuals que diàriament s’enfronten les dones. A l’Estat Espanyol, un dels casos més sonats és el judici per violació grupal a una jove de 18 anys durant els Sanfermines a Pamplona.
A més, iniciatives com #Me too o # YoTambién han cobrat força arran de l’escàndol sexual en què està implicat el productor de cinema Harvey Weinstein.
La denúncia pública i / o judicial és molt important, però a on poden demanar suport les dones que han viscut o viuen violència masclista? Un suport comunitari i des d’una xarxa de les mateixes dones?
El web siemprevivas.org és una plataforma online on les dones poden fer consultes, trobar informació, suport legal i psicològic. De la mateixa manera, s’ofereixen tallers mensuals d’empoderament i teràpies artístiques on es treballa, entre altres coses, el reconeixement dels diversos tipus de violències masclistes.
La pàgina web és una eina fàcil d’usar, amb l’opció de sortida ràpida, disponible en diferents idiomes i molt útil per donar suport a aquelles dones que, per diversos motius, no poden accedir a la recerca d’ajuda directa.
Involucra una sèrie de professionals de la psicologia, el dret, el treball social, la mediació i les teràpies artístiques, explica Mercè Meroño, responsable de la Fundació Àmbit Prevenció, que a més afegeix que “es tracta d’una plataforma en línia i la seva difusió és crucial per ajudar les dones que estiguin vivint violència masclista i el seu entorn. Per tant, compartir i difondre aquesta eina és contribuir a l’eradicació de la violència”.
La Fundació Àmbit Prevenció creà l’any passat siemprevivas.org amb la col·laboració de l’Obra Social La Caixa.
Neix de la necessitat de crear consciència, denúncia social i pal·liar les dificultats d’accés a les dones als mecanismes d’atenció, protecció i denúncia. D’aquesta manera, siemprevivas.org compta amb un equip de treball que és multidisciplinari i està format per professionals de la psicologia, el dret, el treball social, la mediació de conflictes i les teràpies artístiques, perseguint diversos objectius: crear consciència i denúncia social sobre les violències masclistes; pal·liar les dificultats d’accés de les dones als mecanismes d’atenció, protecció i denúncia; i fomentar la creació de xarxes d’ajuda entre dones i el seu empoderament a través de processos de participació que provoquen canvis en l’àmbit personal i col·lectiu.